Pravopis: Olimpijada ili Olimpijske igre - kako se kaže

Dok se sportisti u Tokiju bore za medalje, u Srbiji je poslednjih dana česta debata oko toga da li je pravilno za Olimpijske igre reći - Olimpijada.

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 26.07.2021.

14:04

Pravopis: Olimpijada ili Olimpijske igre - kako se kaže
Da li se njih dvojica takmièe na Olimpijadi ili na Olimpijskim igrama?/Getty Images

Dok se srpski sportisti u Tokiju bore za medalje, u Srbiji je poslednjih dana - a i inače - veoma popularna olimpijska disciplina "svađa na društvenim mrežama".

Sport - lignvistika.

Čim neko pomene da je u toku Olimpijada, mnogi kao oprljeni skoče i kažu da to nije ispravno.

Olimpijada je, navode, period od četiri godine između Olimpijskih igara, uz čest dodatak da je sramota ne znati to.

Tako se desilo da i najbolji teniser sveta Novak Đoković dobije packu.

"Pravac Olimpijada", napisao je Đoković uz fotografiju prilikom polaska za Tokio.

"Olimpijske igre, Novače, pošao si na Olimpijske igre - Olimpijada je nešto drugo", odgovorio mu je jedan tviteraš.

Ali da li je to zaista tako?

Kako se kaže?

BBC
Vladan Jovanović iz Odbora za standardizaciju srpskog jezika, Srpske akademije nauka i umetnosti, kaže za BBC na srpskom da "naziv Olimpijske igre svakako ima prednost u pogledu jezičke korektnosti u odnosu na naziv Olimpijada, koja pripada kolokvijalnom stilu".

Međutim, kako kaže, to ne znači da je pogrešno reći "Olimpijada".

"Jezik prirodno teži ka skraćivanju dvosložnih i višesložnih izraza, kao što je, na primer, Dejton u značenju Dejtonski sporazum", ističe Jovanović.

Ivan Klajn, čuveni filolog - koji nedavno priminuo - nije imao problem sa upotrebom reči "Olimpijada."

On je smatrao da je pravljenje razlike između Olimpijskih igara i Olimpijade "zastarelo nekih dve hiljade godina".

"Svi rečnici, i naši i strani, jasno kažu da je olimpijada KOD STARIH GRKA bila četvorogodišnji period između dveju olimpijskih igara, dok se danas, kao i u engleskom (Olympiad), francuskom (olympiade) i drugim jezicima, upotrebljava kao kraći naziv za olimpijske igre", naveo je Klajn u tekstu objavljenom u NIN-u pre nekoliko godina.

Upotreba pojma "Olimpijada" objašnjena je i u Velikom rečniku stranih reči i izraza, koji je Klajn objavio sa kolegom Milanom Šipkom.

Oni tu navode tri značenja za pojam "Olimpijada":
  • Olimpijske igre u staroj Grčkoj, koje su trajale nekoliko dana tokom leta (Grci su po njima računali godine, počinjući od 776. pre nove ere)
  • Vremenski period od četiri godine između jednih i drugih olimpijskih igara
  • Međunarodno sportsko takmičenje koje se u novije doba (od 1896) priređuje svake četvrte godine po ugledu na starogrčke olimpijske igre


Pojam "olimpijac" pritom objašnjavaju sa "učesnik u Olimpijskim igrama, takmičar na Olimpijadi".

Dakle, lingvisti kažu da se slobodno za Olimpijske igre koristi pojam Olimpijada.

Međutim, sportski novinari i novinarke često su posebno alergični kad čuju da neko meša ta dva pojma.

"Svaki put kada čujem/pročitam Olimpijada u značenju Olimpijskih igara stresem se", kaže Jelena Trajković sa Sport kluba, iako "zna šta o tome kaže Klajn".

"Dok sam bila novinar početnik, mene su učili pogrešno, ali sam ja i tada znala razliku.

"Zato sam kasnije, kada sam došla u priliku da učim mlade novinare, svima jasno stavljala do znanja da se sportista sprema dok traje olimpijada, a bori za medalje tokom Olimpijskih igara", navodi.

Ona smatra da su mnogi "pogrešno naučeni da su Olimpijske igre i Olimpijada isto", za šta "krivicu snose mediji koji i sami ne znaju razliku".

"Olimpijadu je u redu koristiti u tom značenju kada se piše Igre 32. olimpijade, na primer", ističe. Pročitajte još lingvističkih tema:

Šta kažu na društvenim mrežama?

Na društvenim mrežama, koje baš i nisu releventan izvor kada je reč o pravopisu i lingvistici, takođe su veoma alergični kada neko kaže Olimpijada.

Pa makar taj neko bio i Novak Đoković.

Sličnih dilema bilo je i u regionu, pa su novinari dobili i koju kritiku. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: