Evropsko prvenstvo u košarci za žene: Srbija prvak Evrope

Pre šest godina, ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji, a i tada je protivnik u finalu bila selekcija Francuske.

BBC

Izvor: BBC

Nedelja, 27.06.2021.

22:46

Evropsko prvenstvo u košarci za žene: Srbija prvak Evrope
Slavlje košarkašica Srbije/fiba.basketball

"Od kako su krenule pripreme, dok sam šetala Beogradom ili Zlatiborom, zamišljala sam da igramo finale.

"To je ogroman san koji se ostvario", rekla je uoči finala Evropskog prvenstva za košarkašice selektorka reprezentacije Srbije Marina Maljković.

Ne samo da joj se san ostvario, već je dosanjala i veći.

Košarkašice Srbije su posle šest godina ponovo postale prvakinje Evrope, savladavši u finalu u španskoj Valensiji ekipu Francuske 63:54 (poluvreme 31:26).

Pre šest godina, ženska košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Rumuniji, a i tada je protivnik u finalu bila selekcija Francuske.

Ovo je i treći put u poslednjih šest godina da je Srbija bila bolja od Francuske na velikim takmičenjima - i na Olimpijskim igrama u Brazilu u borbi za treće mesto slavio je srpski tim.

Maljković: Ratnički do pobede

Selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije Marina Maljković rekla je da je njena ekipa u finalu odigrala "ratnički".

"Igrali smo ratnički skroz. Naša zemlja je mala, ali je to zemlja pravih ratnika ili u ovom slučaju ratnica", rekla je Maljković, a prenosi sajt Košarkaškog saveza Srbije.

Devojske su glavom smo ostali tu gde je trebalo, a finalni meč je bio najbolja slika one vrste košarke koju srpske košarkašice igraju svaki da na treningu, tvrdi Maljković.

"Do sada smo igrali vrlo dobre utakmice, želeli smo da ova u finalu bude stvarno odlična", dodala je ona.

Dodatni razlog za slavlje srpskih košarkašica je bila i činjenica da je Sonja Vasić proglašena za najkorisniju igračicu na turniru.

"Hvala ti Srbijo, hvala ti što nam daješ priliku da te predstavljamo po svetu. Posebno hvala mojim saigračicama i stručnom štabu, svakoj devojci koja je bila uz nas od prvog dana.

Ovo je za sve vas, ali nismo još gotove. Ima još puno tokom ovog leta da se radi i osvaja", rekla je Vasić za Radio-televiziju Srbije.

Ekipa je od početka finalne utakmice pokazala da je došla da uzme zlato, navela je kapitenka Jelena Bruk.

"Nas 12, svako je uradio sopstveni deo da osvojimo zlato, a sad idemo da proslavimo", rekla je kapitenka Jelena Bruks .

Šta se desilo u finalu?

"Statistički gledano, naše devojke su uvek kad bi gubile poluvreme, na kraju dobijale utakmicu.

"Neka tako bude i sad", rekla je legendarna jugoslovenska košarkašica Anđelija Arbutina u studiju Radio-televizije Srbije (RTS) pred finalni meč.

Košarkašice Srbije su, međutim, dobile prvo poluvreme 31:26. A potom i meč.

Nervozno su počele utakmicu obe ekipe, promašivale otvorene šuteve.

Srpski tim je odigrao agresivnije, a Francuskinje nisu imale adekvatan odgovor na takvu igru.

Francuskinje koje su ubedljivim i efikasnim igrama došle do finala, u prvoj četvrtini postigle su samo 11 poena, što im se desilo prvi put još od 2009.

Centar Tina Krajišnik je odlično pokrivala reket, Sonja Vasić je uz pomoć Ane Dabović dirigovala, a početkom druge četvrtine Srbija je stigla do (18:11).

Međutim, Francuskinje su se brzo vratile u meč i stigle prednost košarkašica Srbije.

Odičnom odbranom i serijom 13-0, košarkašice Srbije došle su do prednosti od 31:18.

Potom je Francuskinja sa srpskim prezimenom Valerijen Vukosavljević - udala se za Filipa Vukosavljevića posle Evropskog prvenstva 2019. godine - prekinula niz srpskog tima.

Koševima Sonja Vasić i Ivon Anderson, ali i dalekometnom paljbom Ane Dabović - dve "trojke" koje su bile prilično frustrirajuće po Francuskinje - Srbija je sredinom treće četvrtine napravila maksimalnu prednost do tada - 41:26.

Kakvu je odbranu igrala Srbija, svedoči i podatak da je prve poene u trećoj četvrtini Francuska postigla tek posle pet minuta igre i to sa linije slobodnih bacanja.

Širio je ruke i čudio se na tribinama dvorane u Valensiji legendarni francuski košarkaš i nekadašnja NBA zvezda Toni Parker, gledajući kako se njegove zemljakinje muče.

Nervoza se uvukla u srpski tim u finišu treće četvertine, nekoliko vezanih grešaka i Francuskinje su smanjile prednost.

Amerikanka sa srpskim pasošem Ivon Anderson je početkom poslednje četvrtine povukla ekipu, pogađala, asistirala i ekipa Marine Maljković je ponovo imala lepu prednost - 55:42.

Jelena Bruks ili "kraljica majka" kako je zovu saigračice preuzela je odgovornost u finišu meča, a na suprotnoj strani Marion Žones je pogocima iz udaljenosti održavala nadu Francuskinjama.

Međutim, sjajnim prodorom u stilu Dejana Bodiroge, Sonja Vasić stavila je tačku na pobedu Srbije.

Kako su Srbija i Francuska došle do finala?

Obe ekipe su bile bez poraza do završnice.

Francuskinje su bile ubedljive, nijedan meč nisu dobile sa manje od 12 razlike.

U grupi su lagano dobile selekcije Hrvatske, Češke i Rusije, a imale su i lakši put do finala od Srbije.

Najpre trijumf protiv Bosne i Hercegovine, a zatim i protiv Belorusije.

Reprezentacija Srbija se iscrpela do finala.

U grupi je pobedila Italiju posle produžetaka (86:81), zatim ubedljiv trijumf nad Grčkom (85:51), a potom, u direktnoj utakmici za plasman u četvrtfinale, košarkašice Srbije napravile su preokret protiv Crne Gore (87:75).

U četvrtfinalu, reprezentacija Srbije savladala je Španiju posle produžetaka (71:64), a u polufinalu, u triler utakmici, pobedila je Belgiju - 74:73.

Šta je Srbija sve osvojila u poslednjih šest godina?

Dve zlatne medalje na evropskim prvenstvima i jednu bronzanu, kao i bronzu na Olimpijskim igrama.

Počelo je zlatom na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj 2015. godine.

Sledeće godine, na Olimpijskim igrama u Brazilu, košarkašice Srbije osvojile su bronzanu medalju, pobedivši Francuskinje 70:63.

Pre dve godine, na Evropskom prvenstvu u Letoniji i Srbiji, ekipa Marine Maljković osvojila je bronzanu medalju pobedom nad Velikom Britanijom 81:55.

U Valensiji, 2021. godine košarkašice Srbije osvojile su novu zlatnu medalju.

Reakcije navijača

Trijumf košarkašica izazvao je brojne komentare na društvenim mrežama i kod ljubitelja sporta u Srbiji, barem na jedno veče, potpuno bacio u drugi plan Evropsko prvenstvo u fudbalu. Pogledajte video o košarkašicama i porodici Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: