Mađarska i LGBT: Zakon protiv homoseksualnosti ugrožava emitovanje omiljenih TV programa

Raste međunarodna osuda mađarskog zakona koji zabranjuje prikazivanje homoseksualnosti mlađima od 18 godina.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 24.06.2021.

09:53

Mađarska i LGBT: Zakon protiv homoseksualnosti ugrožava emitovanje omiljenih TV programa

Međunarodna osuda mađarskog zakona koji zabranjuje prikazivanje i promovisanje homoseksualnosti mlađima od 18 godina je sve veća.

Kontroverza se nadvila nad jednim paragrafom zakona protiv pedofila koji ima široku podršku i koji je mađarski parlament usvojio 16. juna.

Šta će to značiti?

Emiteri, oglašivači i nastavnici u školama pokušavaju da shvate kako će zakon funkcionisati u praksi.

Iz RTL Kluba, popularnog komercijalnog TV kanala, kažu da će možda morati filmove o Hariju Poteru, Dnevnik Bridžit Džouns i neke epizode serije Prijateljida prikazuju posle 10 sati uveče.

"Serije poput Moderne porodice bile bi zabranjene", navode iz RTL-a.

Programi su svrstani u šest kategorija, a na ovom kanalu veruju da bi navedeni programi završili u petoj kategoriji zajedno sa filmovima poput Bili Eliot i Filadelfija jer bi se na njih moglo gledati kao na prikazivanje ili promovisanje homoseksualnosti.

"Zakon zanemaruje slobodu govora tako što ograničava homoseksualnost u medijima i zabranjuje maloletnicima da gledaju različite rodne identitete u programima, filmovima ili čak u oglasima", saopštila je RTL Mađarska juna ove godine.

Ko se oglasio?

Alijanc arena je i ranije svetlela u duginim bojama/EPA
Četrnaest vlada Evropske unije (EU), među kojima su i Francuska, Nemačka, Španija i Irska, osudile su novi zakon kao "flagrantni oblik diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izraza".

Velika Britanija je takođe izrazila protivljenje.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će se ispitati bilo kakvo kršenje zakona EU.

Uoči utakmice Nemačka - Mađarska u grupnoj fazi Evropskog fudbalskog prvenstva, podigla se velika prašina zbog namere gradonačelnika Minhena da stadion Alijanc arena osvetli duginim bojama u znak solidarnosti sa pripadnicima LGBP zajednice.

Mađari su se pobunili, a vodeće telo evropskog fudbala - UEFA - stalo je na put takvoj ideji.

"Hvala bogu, zdrav razum je prevladao među glavešinama evropskog fudbala", izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

Ultrakonzervativna vlada Viktora Orbana reagovala je na međunarodno negodovanje, insistirajući da zakon ima za cilj jedino zaštitu dece.

"Liberalni parni valjci ponovo rade protiv Mađarske", izjavio je Orban.

Da li su namaknute zavese za Harija Potera?

Bivši član uprave za medije navodi da je ideja o onemogućavanju mladih da gledaju filmove o Hariju Poteru i Bridžit Džouns neuverljiva.

"Ne bih očekivao mnogo problema za emitere. Za vladu je to bila važna simbolična poruka da pošalje mađarskoj publici, uz sve njihove prethodne odluke u korist porodice", rekao je Andraš Koltaj za BBC.

Dodaje da bi novi zakon mogao da se primeni samo ako u filmu "dominiraju" teme homoseksualnosti ili promene pola.

Da li je zakon popularan?

Peter Gulaši, èuvar mreže maðarske reprezentacije govorio je u korist ljubavi, prihvatanja i tolerancije./EPA
Vlada partije Fides zalaže se za konzervativne porodične vrednosti, a novi zakon je poslednji u nizu zakona koji jačaju tradicionalnu porodicu i žigošu istopolne veze.

Krajem prošle godine, parlament je zabranio istopolnim parovima usvajanje dece, rekavši da to mogu da čine samo venčani parovi, uz neke izuzetke.

Uprkos tome, istraživanje javnog mnjenja kompanije Ipsos ove godine pokazuje da 46 odsto Mađara prihvata istopolne brakove, u odnosu na 30 odsto od pre osam godina.

Golman mađarske reprezentacije Peter Gulaši nedavno je dao podršku za više tolerancije prema "duginim porodicama".

Organizacije za građanska prava su takođe zapljusnuli talasi podrške, poput dva značajna protest protiv ovog zakona i međunarodne solidarnosti.

Zašto se sada menja zakon?

Manje vidljiva meta zakona je mađarska opozicija.

Na samo devet meseci do narednih parlamentarnih izbora, savez šest opozicionih partija od levih Socijalista do desničarske stranke Jobik, bira zajedničke kandidate za borbu sa Fidesom.

Poslanica i potpredsednica stranke Demokratska koalcija - Agnes Vadai kaže da je to zamka za opoziciju.

Ona i njene kolege veruju da je cilj vlade da okupi njihove pristalice i podeli protivnike.

Poslanici Jobika su uz Fides glasali za ovaj zakon.

"Kao desničarska partija osećali smo dužnost da podržimo antipedofilski deo zakona", rekao je za BBC Peter Jakab, lider Jobika.

"Opozicione partije su, poput naših glasača, raznih boja.

"Svi znamo da se ove vlade možemo rešiti samo ako održimo tu različitost."

Vadai kaže da će se bliska saradnja nastaviti: "a kada uđemo u vladu, nadam se naredne godine, slažemo se da zakon treba da se menja i obrišu homofobični elementi".

Da li Mađarska kopira Putina?

Povlače se određene paralele između nove mađarske formulacije i usvojenog zakona u Rusiji iz 2013. godine, koji je takođe izazvao negodovanje međunarodne zajednice.

Pravnik Adraš Rac ukazao je na nekoliko razlika koje novi mađarski zakon čini strožim.

Dok su Rusi osudili "netradicionalne" seksualne odnose, mađarska verzija konkretno pominje homoseksualnost.

Rusko zakonodavstvo nije stavilo homoseksualnost i pedofiliju rame uz rame.

U zakonu kojim se cilja na pedofile nedostaje bilo kakvo ukazivanje na decu kao žrtve ili na problem pedofilije u mađarskoj Rimokatoličkoj crkvi.

Crkva od vlade dobija velike sume i često nastupa kao njen blizak saveznik.

Novinar Peter Urfi je u istraživanju iz 2019. godine otkrio 17 sumnjivih slučajeva za period od 20 godina, od kojih nijedan nije rezultirao krivičnom presudom.

Većinom su ti sveštenici ili crkveni službenici premeštani u drugu parohiju ili su u tišini penzionisani. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: