Korona virus i festivali u Srbiji: Vakcina i negativan test su ovog leta ulaznice za masovne događaje

Ljubitelji muzičkih festivala i masovnih sportskih događaja ovog leta će moći da uživaju, ali uz posebne uslove.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 04.06.2021.

07:53

Korona virus i festivali u Srbiji: Vakcina i negativan test su ovog leta ulaznice za masovne događaje
Dlanovi spremni, ali prethodno treba da ste vakcinisani ili da imate negativan PCR test/Getty Images

Sestre Tamara i Ivana Marković do pre nekoliko nedelja bile su oduševljene kada sa nekoliko prijatelja odu na Savski kej i puste muziku na telefonu.

"Zamišljale smo kao da smo na nekom festivalu napolju, ponele bi ćebe i piće i nekako uživale", kaže Tamara za BBC na srpskom.

Dok su pojedini stručnjaci zabrinuti zbog održavanja muzičkog festivala Egzit u Novom Sadu od 8. do 11. jula, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uverava da na Petrovaradinsku tvrđavu niko neće moći da uđe bez dokaza o vakcinaciji ili negativnog testa.

"Egzit je bezbedniji od svake svadbe u Srbiji. Na svadbama imate par stotina ljudi, bez evidencije da li su vakcinisani ili negativni na Kovid-19", rekao je Vučević.

On kaže da u Novi Sad dolazi publika koja ima dokaz da je negativna na koronu, da je testiranje besplatno za državljane Srbije koji nisu vakcinisani i za državljane tri susedne zemlje, ali da je po evidenciji Egzita više od 70 odsto publike koja dolaze vakcinisano.

Iako su u Srbiji registrovani prvi slučajevi zaraze novim delta sojem virusa, život teče, manje-više, potpuno normalno.

Na splavovima se organizuju zabave, održavaju se svadbe, održan je muzički festival Arsenal fest u Kragujevcu, a predstoji i jedan od najvećih muzičkih fstivala u Evropi Egzit.

U želji da poboljšaju odziv mlađih na vakcinaciju, organizacija Ujedinjeni festivali Srbije, koju predvode Egzit, Bir fest, Arsenal fest, Lov fest i Nišvil, još ranije je pokrenula nacionalnu kampanju.

Tako će uslov za ulazak na neke festivale biti jedan od četiri principa: davanja na uvid potvrde o vakcinaciji, potvrde o posedovanju antitela, negativnog PCR ili antigenskog testa.

Kako na Egzit u Novom Sadu?
Muzièki festival/Getty Images
Petrovaradinska tvrđava biće otvorena od 8. do 11. jula kada će ugostiti neke od svetskih muzičkih zvezda.

Ipak, da bi ušli na Egzit, posetioci će morati da poštuju određena pravila.

Sanjin Đukić iz Egzita za BBC na srpskom kaže da je "napravljen protokol koji je u skladu s najnovnijim naučnim studijama sprovedenim na nekoliko test događaja u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Španiji, Holandiji i drugim zemljama".

"Rezultati studija pokazuju da, u slučaju ograničenja ulaska na koncerte i festivale na one koji su vakcinisani, koji su preležali Kovid-19, koji pokažu negativan rezultat na PCR ili antigenskom testu, rizik od širenja zaraze je gotovo zanemarljiv i daleko manji od drugih mesta okupljanja", objašnjava Đukić.

Zato, da bi mogli da uživaju u festivalu, posetioci moraju da imaju dokaz o vakcinaciji, negativan PCR ili antigenski test ili dokaz da su preležali korona virus.

Ovaj protokol je, dodaje on, dobio pozitivno mišljenje Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda i ključnih epidemiologa uključenih u rad Kriznog štaba.

"Ovaj dokument učiniće festivale i koncerte najbezbednijim mestima u Srbiji, daleko bezbednijim od drugih mesta okupljanja koja nemaju navedena ograničenja", tvrdi Đukić.

Organizatori veruju da će "najveći broj publike biti iz Srbije, a sve će zavisiti od mera koje budu važile u narednom periodu".

"Brzi test za posetioce Egzita će biti na Novosadskom sajmu - ako su negativni idu da menjaju kartu za narukvicu", kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Organizatori festivala saopštili su da na Egzit niko neće moći da uđe bez dokaza da ne nosi zarazu, bez obzira da li ima kartu.

Ulaz na Petrovaradinsku tvrđavu od 8. do 11. jula biće ograničen na one koji ili poseduju Digitalni zeleni sertifikat, što znači da su vakcinisani ili preležali kovid 19, ili na one koji imaju negativan brzi antigenski ili PCR test, naveli su.

Obezbeđeni su besplatni brzi testovi u Novom Sadu.

Oni koji ulaze s pozivnicama te testove moći da urade u pojedinim laboratorijama u više od 20 gradova u Srbiji po povoljnijim cenama.

Posetioci iz Srbije

Uslovi za ulazak posetilaca iz Srbije, uz "digitalni zeleni sertifikat" ili testove, za preuzimanje festivalskih narukvica ili direktan ulaz na festival biće potreban i lični dokument.

Za sve kupce vaučera i ulaznica koji će morati da rade brzi antigenski test, Egzit je osigurao besplatno testiranje u Hali 1 Novosadskog sajma od srede 7. jula do nedelje 11. jula, svaki dan od 10 do 18 sati.

Posetioci van Srbije

Strani posetioci će na zamenskim mestima za festivalske vaučere, odnosno na kapijama festivala za one s jednodnevnim ulaznicama, pokazivati dokumenta koja su koristili prilikom ulaska u Srbiju, kao što su PCR test ne stariji od 72 sata, ili potvrde da su vakcinisani.

Strani posetioci iz zemalja kojima je ulazak u Srbiju slobodan, kao što su Bosna i Hercegovina, Crna Gora ili Makedonija, moraće da urade brzi antigenski test u Novom Sadu, prema istim uslovima kao državljani Srbije.

Onima koji su kupili vaučer ili ulaznicu, test će biti besplatan na Novosadskom sajmu, a ako na festival dolaze s pozivnicom, moći će da se testiraju u ovlašćenim laboratorijama.

Lov fest u Vrnjačkoj Banji biti održan od 5. do 7. avgusta, uz poštovanje istih epidemioloških mera i uslova.

Ni Nišlije i ljubitelji džeza neće ostati bez festivala, a mere će zavisiti od epidemiološke situacije.

Festival džeza Nišvil trebalo bi da bude organizovan od 6. do 15. avgusta.

"Nišvil se priprema apsolutno kao da će festivala biti bez ikakvih ograničenja", rekao je direktora festivala Ivan Blagojević.

Blagojević je pozvao mlade ljude iz cele Srbije da se vakcinišu "kako ne bi morali avgusta da sprovode rigoroznije mere na ulazu".

"Nadamo se da će to sve biti na nivou merenja temperature, nošenja maski i ono nešto što je praksa, ali u zatvorenim prostorima", dodao je Blagojević.

Postoji mogućnost da će, dodaje on, stolice biti postavljene na dva metra rastojanja.

Pored Nišvila, u ovom gradu se očekuje još nekoliko masovnih događaja, koje organizuje Niški kulturni centar.

Beograd odgovora: Na pivo u zavisnosti od epidemiološke situcije

Pivska industrija - jedan od najboljih primera privatizacije u Srbiji/Reuters
Ni pivopije možda neće ovog leta morati da propuste omiljeni festival.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić potvrdio je krajem aprila da će Bir fest sigurno biti održan ove godine, saopštio je gradski Sekretarijat za informisanje.

Vesić je naglasio da će biti poštovane mere koje tada budu na snazi.

"Važno nam je da se polako vraćamo normalnom životu, a vakcinacija je upravo put za taj povratak", istakao je on.

Ipak, iz Sekretarijata Beograda za BBC na srpskom kažu da će "Bir fest, kao i sve ostale manifestacije od značaja za Beograd, biti održane tokom leta u zavisnosti od epidemiološke situacije".

Dodali su da će u skladu sa tim "organizatori festivala i manifestacija odrediti datum održavanja, broj učesnika i publike".

"Manifestacija je po prosečnoj poseti najveći pivski festival u jugoistočnoj Evropi", kažu iz Sekreterijata.

"Za pet dana koliko inače traje, festival poseti više od 500.000 ljudi.

Od 2006. do 2019. godine, manifestaciju je posetilo više od osam miliona posetilaca koji su uživali u više od 750 besplatnih muzičkih nastupa i degustaciji više od 450 brendova piva".

Prvo trčanje, pa onda žurke

Pivska industrija - jedan od najboljih primera privatizacije u Srbiji/Reuters
Nikola Radivojević iz Beograda trčao je poslednja tri polumaratona, a oprobao se i u regionu.

Od početka uvođenja karantina u martu 2020. godine, marljivo je trenirao, pa i kod kuće.

"Kada smo bili zaključani prošle godine, radio sam vežbe snage u stanu, a čak sam i trčao uz stepenice po zgradi".

Otkazivanje prošlogodišnjeg maratona mu je teško palo jer kaže da se trkač "priprema mesecima za taj dan kada će izgurati svoj cilj, nezavisno od vremena koje će postići".

"Nije važna ta medalja zbog nje same, ali je dokaz da sam uspeo u nečemu što sam namerio", dodaje on.

Oduševljen je bio kada je čuo da će ove godine moći da trči ulicama na 34.Beogradskom maratonu.

Bila je to prva velika manifestacija u Beogradu, održana pod sloganom Bez barijera.

Ipak, program je bio izmenjen zbog pandemije.

Umesto u uobičajenih 10 časova, trka je početlau osam ujutru jer je datum maratona prethodno pomeren.

Prvi put u istoriji Beogradskog maratona nije bilo Trke zadovoljstva, koja je i najmasovniji deo ovog događaja.

Nije bio organizovan ni Dečiji maraton kao uobičajena najava za Beogradski maraton.

A nije bilo ni Pasta partija i sličnih propratnih aktivnosti koje su bile sastavni deo Beogradskog maratona.

Najveća novina zapravo je bila "etapno startovanje učesnika u maratonu i polumaratonu - odnosno u odgovarajućim vremenskim razmacima sa grupama učesnika".
Pivska industrija - jedan od najboljih primera privatizacije u Srbiji/Reuters

Svadbe i veselja

Oni koji su ipak odluèili da se venèaju - morali su u svetu to da urade uz mere predostrožnosti/Mikhail Tereshchenko
Tamara i Ivana imaju zakazanu svadbu kod prijatelja za kraj agvusta.

"Sve je bilo organizovano za ovo proleće, ali su, zbog epidemioloških mera, sve morali da pomere", kaže Tamara za BBC na srpskom.

"Nadam se da će ovoga puta uspeti".

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović je za RTS 1. juna rekao da je "teško odgovoriti na pitanje kada bi mogle da budu oranizovane svadbe i veselja".

"Odgovor ne može biti drugačiji od toga da pratimo kretanje novozaraženih", rekao je on.

"Naše bolnice se prazne, prelaze u normalan rad, znači da smo na dobrom putu, to znači da će nam dve kovid bolnice, Batajnica i Kruševac, primati bolesnike ako se budu pojavili".

Dodaje da će situacija biti jasnija polovinom juna i da treba pratiti broj novih slučajeva.

Na sednici Kriznog štaba 31. maja odlučeno je da će ugostiteljskim objektima rad biti produžen do ponoći, a kiosci će moći da rade neograničeno.

Produžen je i rad bioskopa, pa će poslednja projekcija biti od 23 sata.

Ivana je krajem maja bila na žurci na beogradskim splavovima i kaže da nije bilo nikakvih posebnih mera.

"Gužva je bila ogromna, ljudi su baš željni provoda", kaže ona.

"Niko nije nosio maske, ali sam se ja trudila da se budem za našim stolom i ne mešam se sa drugim ljudima.

"Nekako mi je to još previše izlaganja".

Slično poručuju i organizatori koncerata.

Tako, na primer, organizatori koncerta Masima Savića, koji bi trebalo da bude održan krajem jula na stadionu Tašmajdan, kažu da će moći da prisustvuje ograničen broj ljudi, uz poštovanje svih epidemioloških mera i preporuka.

Uslov za festivale: "Motivacija mladih"

Oni koji su ipak odluèili da se venèaju - morali su u svetu to da urade uz mere predostrožnosti/Mikhail Tereshchenko
Prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića, i organizatori festivala moraće ipak da prate razvoj situacije.

"Za organizovanje velikih festivala moramo da imamo vakcinisano bar 50 odsto mladih ljudi", kaže Tiodorović.

"Oko 20 odsto za ljude od 18 do 35 godina nije dovoljno".

Ukoliko se polovina mladih vakciniše, kaže član Kriznog štaba, "može se očekivati da svi naši festivali stvarno budu otvorenog tipa za one vakcinisane, PCR negativne ili sa antigenskim testom".

"Ako budemo iskoristili ove dane pred nama da se mladi vakcinišu, imaćemo taj rezultat", navodi Tiodorović.

Dodao je i da 15 gradova već ima ispunjenu kvotu od 50 odsto vakcinisanih, a desetak gradova je na tom putu.

"Mladi moraju da imaju interes koji treba razumeti, treba shvatiti da njima treba druga motivacija - lepši, komotniji život, uživanje u muzici i prirodi", dodao je Tiodorović.

Potpisnici inicijative Spasimo muziku, među kojima su organizatori najvećih festivala u Srbiji, poručili su da "nisu na suprotstavljenim stranama sa članovima Kriznog štaba".

"Imamo u isti cilj kao i celokupno društvo - borbu za javno zdravlje kroz povećanje broja vakcinisanih kako bi se što pre vratili normalnom životu", piše u inicijativi.

"Velika Britanija je još pre tri meseca odredila 21. jun kao datum potpunog otvaranja zemlje i povratak manifestacija.

"Svrha ovako dugoročnog planiranja je, između ostalog, povećanje optimizma i motivacije kako bi celo društvo, a pre svega mladi, dali doprinos u ostvarenju zajedničkog cilja kroz pridržavanje mera i vakcinaciju".

Dodaju da je "najava mogućnosti organizovanja koncerata, festivala i žurki deo te vizije i deo je kampanje za vakcinaciju usmerenu prema mladima".

Tekst je ažuriran 5. jula 2021. godine
BBC
BBC
BBC
Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: