Nemačka, vojska i rasizam: Pesma za Hitlerov rođendan, antisemitski slogani i seksualno nasilje

Nemačka ministarka odbrane oštro je osudila ispade nemačkih vojnika u okviru NATO snaga u Litvaniji.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 18.06.2021.

18:00

Nemačka, vojska i rasizam: Pesma za Hitlerov rođendan, antisemitski slogani i seksualno nasilje
Nemaèke trupe predvode NATO borbenu grupu u Litvaniji/EPA

Ministarka odbrane Nemačke Anegret Kramp-Karenbauer smatra da vojnici optuženi za antisemitske komentare i seksualno nasilje tokom službovanja u Litvaniji narušavaju ugled celog Bundesvera.

Opozvano je 30 vojnika, koji su, prema izveštajima, pevali nacističke pesme, izvikivali antisemitske poruke, a bilo je optužbi i o seksualnom uznemiravanju i nasilju.

Nemačka ministarka kaže da je skandal bio šamar svima kojima služe u nemačkoj armiji.

Jedinica je bila u NATO misiji u Litvaniji.

U govoru mladim oficirima nemačke vojske, Anegret Kramp-Karenbauer je poručila da svako ko se tako ponaša ne bi trebalo da bude pripadnik Bundesvera, prenosi Rojters.

Nedeljnik Špigl je objavio da su neki od njih bili toliko pijani u hotelu, da je vojna policija morala da interveniše, a istragom je utvrđeno da su vojnici pevali rođendansku pesmu za nacističkog lidera Adolfa Hitlera na jednom od ranijih okupljanja.

Jedan od njih je pokušao seksualni napad na drugog vojnika dok je spavao, o čemu postoji video-snimak.

Vod se u četvrtak vratio u Nemačku, gde je prošle nedelje pokrenuta istraga o ponašanju vojnika u Litvaniji.

Kramp-Karenbauer je rekla je da će "ova nedela biti strogo procesuirana i kažnjena, sve do otpuštanja odgovornih iz Bundesvera".
Nemaèka ministarka odbrane/Getty Images
Vod je bio deo NATO "Pojačanog naprednog prisustva", misije koja obučava lokalne vojnike u tri baltičke države i Poljsku kao sredstvo odvraćanja od ruske agresije.

U Litvaniji ima 620 nemačkih vojnika, koje predvode NATO borbenu grupu.

Ministarka je rekla da ovakve zloupotrebe podrivaju Bundesver u trenutku kada mu je bilo potrebno finansiranje za novu opremu i izazova poput borbe protiv ruskih dezinformacija.

Rekla je oficirima da je njihov posao da budu "oklop koji osigurava demokratsku stabilnost" i da su oni "prva linija odbrane od ekstremističkih aktivnosti".

Postoji li obrazac ponašanja krajnje desnice u vojsci?

Nemački mediji izveštavaju da su zloupotrebe krajnje desnice među trupama u Litvaniji već isplivale na površinu prošle godine.

U jednom slučaju, vojnik je navodno rasno zlostavljao kolegu tamnije puti.

U drugom slučaju, četvorica nemačkih vojnika koji su pušili ispred litvanske kasarne ispuštali su životinjske krike kada je crni francuski vojnik prolazio pored njih.

Vlada je izveštavala o slučajevima, odgovarajući na pitanje levičarske poslanice Linke Ule Jelpke.

Nijedan od navodnih prestupnika još nije kažnjen.

Poslednji veliki skandal dogodio se prošle godine, kada su incidenti krajnje desnice u elitnoj komandnoj jedinici KSK pokrenuli pozive za njeno raspuštanje.

Ali Kramp-Karenbauer rekla je da su reforme, započete posle izbijanja skandala, dale rezultate, pa će jedinica opstati.

Pre godinu dana naredila je raspuštanje dela KSK, rekavši da je postao delimično nezavisan od lanca komandovanja.

Ranije je policija zaplenila eksploziv i oružje u kući vojnika KSK.

A u januaru 2020. vojna obaveštajna služba saopštila je da u vojsci ima skoro 600 osumnjičenih pristalica krajnje desnice.

Rekli su da se na KSK gleda kao na poseban problem, sa 20 članova osumnjičenih za desničarski ekstremizam.

Jedinica je osnovana 1996. godine i broji oko 1.000 vojnika obučenih za krizne situacije poput oslobađanja talaca u inostranstvu.

Pre četiri godine naređene su inspekcije u svim kasarnama kada su u dve od njih pronađene obeležja iz doba nacizma.

Smatra se da su mnogi od onih za koje se sumnja da su imaju krajnje desničarske stavove naklonjeni Antiimigracionoj alternativi za Nemačku (AfD), glavnoj opozicionoj stranci. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: