EURO 2020 i fudbal: Belgija ima znalca - Kevina de Brujnea, Ukrajinci skinuli prokletstvo, kazne za sklanjanje flašica

Počast Erikensu obeležio meč Danske i Belgije. UEFA upozorila igrače da ne sklanjaju flašice.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 17.06.2021.

22:57

EURO 2020 i fudbal: Belgija ima znalca - Kevina de Brujnea, Ukrajinci skinuli prokletstvo, kazne za sklanjanje flašica
Poèast danskom fudbaleru Kristijanu Eriksenu/Getty Images

Belgija se pridružila Italiji u šesnaestini finala Evropskog prvenstva posle pobede nad Danskom 2:1 u emotivnoj utakmici pre koje su i igrači oba tima i navijači odali počast danskom veznom igraču Kristijanu Eriksenu, koji se oporavlja posle kolabiranja i srčanog zastoja.

Eriksen je u bolnici pošto se srušio na terenu tokom subotnje utakmice protiv Finske.

Počast mu je odata pre i tokom utakmice - igra je zaustavljena u 10. minutu kada su svi na stadionu aplaudirali.

Mesto u nokaut fazi izborila je i Holandija, koja je u Amsterdamu, uz glasnu podršku navijača sa tribina, pobedila Austriju sa 2:0.

Pregled današnjih utakmica

Navijaèi Belgije sa porukom za Eriksena/Getty Images
- Grupa B -

Odlična utakmica u Kopenhagenu u kojoj su Danci imali početak iz snova.

Već u 2. minutu Jusuf Pulsen je iskoristio grešku odbrane Belgije i doveo Dansku u vođstvo na oduševljenje punog stadiona u Kopenhagenu.

Ali Kevin de Brujne je bio tvorac preokreta.

Vezista Mančester Sitija je najpre bio asistent kod izjenačujućeg gola (Torgan Azar, 55. minut), da bi potom bio strelac pobedonosnog gola u 70. minutu.

Posle uvodnog trijumfa nad Rusijom 3:0, nova pobeda je Belgiju učvrstila na vrhu Grupe B sa šest bodova, dok je Danska na dnu tabele sa nula bodova.
I ovaj navijaè Belgije je imao poruku za danskog reprezentativca: Ozdravi, Kristijane/Getty Images
Rezultati utakmica Grupe B:

Finska - Danska 1:0

Rusija - Belgija 0:3

Finska - Rusija 0:1

Danska - Belgija 1:2

Tabela:
  • Belgija - 6 bodova (dve utakmice)
  • Finska - 3 boda (dve utakmice)
  • Rusija - 3 boda (dve utakmice)
  • Danska - 0 bodova (dve utakmice)


Poslednje, 3. kolo biće odigrano 21. juna:

Danska - Rusija i; Finska - Belgija
Slavlje Ukrajinaca/Getty Images
- Grupa C -

Pobedom nad debitantom na evropskim prvenstvima, selekcijom Severne Makedonije, Ukrajinci su u Bukureštu skinuli prokletstvo.

Pre ovog meča, Ukrajinci su imali niz od čak šest uzastopnih poraza, a na prethodnom šampionatu Starog kontinenta (Euro 2016) bili su prvi tim koji je eliminisan u grupnoj fazi.

Kapiten Andrej Jermolenko je doveo Ukrajinu u vođstvo u 28. minutu posle loše reakcije makedonske odbrane, a napadač Vest Hema učestvoivao je i kod drugog gola, pet minuta kasnije, proigravši Romana Jaremčuka.

Severna Makedonija je smanjila iz penala, tačnije iz odbitka. Ezgjan Alioski je izveo kazneni udarac, golman Buškan je odbio, ali pravo na nogu fudbaleru Severne Makedonije koji je iskoristio popravni.

Fudbaleri Severne Makedonije, iako su se trudili, nisu uspeli da izjednače a u finišu meča golman Stole Dimitrievski odbranio je penal Ruslanu Malinovskom.

Holandija se definitivno u velikom stilu vratila na veliku scenu - pobedom od 2:0 protiv Austrije, Lale su osigurale plasman u osminu finala.

Sasvim solidan otpor je pružila Austrija, ali protiv veoma motivisanih i raspoloženih Holanđani nisu mogli više večeras.

Holandija je povela u 11. minutu golom Memfisa Depaja iz penala, a konačan rezultat postavio je Denzel Damfris posle dobrog kontrapanada u 67. minutu.

Iako se nije upisao u strelce, kapiten Holanđana Žoržinjo Vajnaldum bio je možda i najbolji pojedinac na terenu, pošto ni u jednom trenutku nije dao mira odbrani Austrije i razigravao je saigrače kao od šale.

Rezultati utakmica Grupe C:

Austrija - Severna Makedonija 3:1

Holandija - Ukrajina 3:2

Ukrajina - Severna Makedonija 2:1

Holandija - Austrija 2:0

Tabela:
  • Holandija - 6 bodova (dve utakmice)
  • Austrija - 3 boda (dve utakmice)
  • Ukrajina - 3 boda (dve utakmice)
  • Severna Makedonija - 0 bodova (dve utakmice)


Poslednje kolo, ponedeljak, 21. jun:

Ukrajina - Austrija i Holandija - Severna Makedonija.

UEFA: Ko sklanja flašice na konferencijama za medije biće kažnjen

Reprezentacije i igrači suočeni su sa kaznama ako sklanjaju flašice sa pićima kompanija koje su najveći sponzori Evropskog prvenstva, upozorila je UEFA.

Upozorenje je usledilo pošto su najpre Portugalac Kristijano Ronaldo, a potom i francuski reprezentativac Pol Pogba sklonili flašice Koka-kole, odnosno bezalkoholnog piva Hajneken.

Ronaldo je uzeo dve flašice Koka-kole koje su bile stavljene ispred njega i sklonio ih, da bi potom uhvatio flašu vode i poručio: "Samo voda".

Ronaldov potez imao je direktne negativne posledice po američkog proizvođača osvežavajućeg pića - izveštava se da je tržnišna vrednost pala za oko četiri milijarde dolara.

"Svako ima pravo na to koje piće voli", saopštila je Koka-kola, dodajući da svako ima različite "ukuse i potrebe".

Potom je Pogba, posle pobede Francuske nad Nemačkom 1:0, sklonio sa stola pivo Hajneken.

A poslednji u nizu fudbalera koji je tako nešto uradio bio je Italijan Manuel Lokateli, dvostruki strelac u pobedi Italije nad Švajcarskom 3:0.

I on je sklonio flašice Koka-kole.

Iako je u prva dva navrata, UEFA ćutala, sada je reagovala.

Podsećamo timove učesnike da su partnerstva sastavni deo turnira i da obezbeđuju razvoja fudbala širom Evrope, saopštila je UEFA.

Igrači, dodaju iz vodećeg tela evropskog fudbala, imaju obavezu da se pridržavaju propisa i obaveza, mada shvataju da pojedini to čine iz verskih razloga, poput Pogbe.

Direktnih kazni za fudbalere neće biti, ali bi mogli da budu kažnjeni nacionalni savezi.

"Imamo propise koje su potpisale federacije koje učestvuju i u obavezi su da ih poštuju", rekao je direktor EURO 2020 Martin Kalen. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: