BBC na srpskom - B92

Zdravlje, televizija i CNN: Novinarka Kristijan Amanpur saopštila da ima rak jajnika

Amanpur se obratila javnosti iz kućnost studija u Londonu, pošto se prethodne četiri nedelje nije pojavljivala u programu.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Kristijan Amanpur, poznata novinarka američke televizije CNN, saopštila je da joj je dijagnostifikovan rak jajnika.

Ova šezdesettrogodišnjakinja je gledaocima saopštila da je "podvrgnuta uspešnoj operaciji otklanjanja" kancera i da joj sada predstoji nekoliko meseci hemoterapije.

Amanpur se obratila javnosti iz kućnost studija u Londonu, pošto se prethodne četiri nedelje nije pojavljivala u programu.

Ona je tokom prethodnih nekoliko decenija izveštavala iz brojnih ratovima i krizama pogođenih područja, a među njima i sa Balkana.Kazala je da je podelila vest sa javnošću kako bi ukazala na važnost otkrivanja i dijagnostifikovanja u ranoj fazi.

Ističući da širom sveta milioni imaju slične probleme, Amanpur je pozvala žene da se informišu o raku jajnika, da redovno idu na kontrole i "potrude se da niko ne odbaci ili umanji njihovu zabrinutost za ovaj zdravstveni problem".

Rak jajnika je teško dijagnostifikovati jer se simptomi, poput naduvenosti, nadimanja ili bola u stomaku, često pogrešno pripisiju nekim manje ozbiljnim bolestima.

To je sedmi najčešći kancer na svetu, pokazuju podaci Svetskog fonda za istraživanje kancera.

Rak jajnika obično ima smrtni ishod.

Ova bolest je osmi najčešći uzrok smrti žena od raka u svetu.

Amanpur kaže da veruje u prognozu lekara i ističe da je srećna što ima zdravstveno osiguranje koje pokriva tretman zahvaljujući "briljantnoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi (NHS).

Dobitnica brojnih novinarskih nagrada planira da nastavi da vodi sopstvenu emisiju na televiziji CNN od ponedeljka do srede, saopštio je taj američki medij.

Amanpur vodi emisiju i na televiziji PBS.

Pogledajte video o savetovalištu za mlade obolele od raka

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 147 idi na stranu