Životinje: Ženka belog nosoroga stigla u Japan u potrazi za partnerom

Beli nosorog je ugrožena vrsta, procenjuje se da je u južnoj Aziji ostalo samo 19 hiljada jedinki.

BBC

Izvor: B92

Subota, 12.06.2021.

11:47

Životinje: Ženka belog nosoroga stigla u Japan u potrazi za partnerom
Poslednja fotografija Eme pre polaska na daleki put/Getty Images

Petogodišnja ženka belog nosoroga Ema prevalila je dalek put od Tajvana do Japana, a sve zbog ljubavi.

Ema je bezbedno stigla u Tobu zoološki vrt u Japanu, gde će boraviti sa izabranikom Moranom, desetogodišnjim nosorogom.

Zbog "blage naravi", Ema je izabrana za put u Japan - cilj potrage za partnerom je povećanje broj belih nosoroga u Aziji.

Svetska fondacija za prirodu (WWF) bele nosoroge klasifikuje kao "skoro ugroženu" vrstu i procenjuju da je u prirodi ostalo oko 18 hiljada jedinki.

Ema je putovala 16 dugih sati od Lefu safari parka na Tajvanu, do novog doma u Japanu.

"Pažljivo i polako smo otvorili vrata kontejnera u kome je doputovala. Bez imalo stidljivosti, pojavila se Ema", objavili su nadležni japanskog zoo vrta.

Ema je za Japan trebalo da otputuje još u martu, ali planove joj je pokvarila pandemija, baš kao i milionima ljudi širom sveta.

Ipak, odlaganje putovanja je iskoristila na koristan način - uz pomoć čuvara zoo vrta, naučila je da prepozna japanske reči kako bi razumela kada joj neko kaže 'ne' i 'dođi'.

Iz tajvanskog zoo vrta su saopštila da je Emina sitna građa takođe doprinela izboru za putovanje.
Emina vrsta je uggrožena, u diviljinni živi oko 18 hiljada jedinki/Getty Images
Kompanije koje se bave povećanjem broja jedinki u zoološkim vrtovima na jugu Azije igraju važnu ulogu u očuvanju ove vrste.

Najveća pretnja nosorozima su krivolovci.

Oni tragaju za rogovima, koji, poput kose i noktiju, sadrže keratin, materiju za koju veruju da je afrodizijak, ali i da se može koristiti kao terapija kod obolelih od raka.

Međutim, nijedna od ovih tvrdnji nije naučno dokazana. Pogledajte i video o zabludama o slepim miševima: Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: