Belorusija i politika: Vlast zabranjuje većem delu stanovništva da putuje u inostranstvo, opozicioni aktivista pokušao samoubistvo u sudnici

Incident u sudnici u Minsku - posle svedočenja oca, optuženi muškarac ubo se u vrat oštrim predmetom.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 01.06.2021.

17:05

Belorusija i politika: Vlast zabranjuje većem delu stanovništva da putuje u inostranstvo, opozicioni aktivista pokušao samoubistvo u sudnici
Stroža granièna kontrola na aerodromu u Minsku/Getty Images

Belorusija je privremeno zabranila izlazak iz zemlje većini sopstvenih državljana, među kojima su i oni koji imaju dozvole za boravak u inostranstvu.

Postoje izuzeci, poput beloruskih državnih službenika na službenim putovanjima i zaposlenih u državnim prevoznicima.

Pooštravanje pravila Državnog graničnog komiteta prati međunarodno negodovanje zbog nedavnog preusmeravanja aviona kompanije Rajaner i hapšenja novinara disidenta i njegove devojke na aerodromu u beloruskoj prestonici Minsku.

Mnogi opozicioni političari napustili su Belorusiju posle predsedničkih izbora prošle godine posle kojih je Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu, a pristalice opozicije pokrenule proteste, smatrajući ih nameštenim.

U saopštenju koje prenosi aplikacija Telegram, granični komitet kaže da je primio "mnogo zahteva za napuštanje Belorusije na osnovu dozvola boravka [koje su izdale] strane države".

Samo oni koji imaju prebivalište u stranim zemljama - a ne privremeno - mogu da napuste Belorusiju, navodi se.

Granični komitet je obrazložio da je ova odluka doneta zbog pandemije korona virusa.

Masovni protesti izbili su širom Belorusije pošto je Lukašenko proglasio pobedu na predsedničkim izborima 9. avgusta 2020. godine, a opozicija je tvrdila da su bili neregularni i namešteni.

Mnogi opozicioni političari su ili uhapšeni ili su izbegli u druge zemlje poput Svetlane Tihanovskaje koja je bila Lukašenkov protivkandidat na predsedničkim izborima.

Ona je postala kandidatkinja opozicije pošto je njen muž uhapšen i zabranjeno mu je da učestvuje na izborima.

Tihanovskaja, koja tvrdi da je ona prava pobednica predsedničkih izbora, sa timom se preselila u Litvaniju, a Poljska takođe ugošćuje mnogo Belorusa.

Talas protesta pristalica opozicije uglavnom je zaustavljen masovnim hapšenjima i zatvorskim kaznama za učesnike.

Samo ove godine zabeleženi su mnogi slučajevi policijske brutalnosti i oko 2.700 krivičnih gonjenja.

Lukašenko je na vlasti 27 godina.

Ovo mu je šesti predsednički mandat.

Održao je državnu kontrolu nad većim delom privrede, uz cenzuru nalik nekadašnjem sovjetskom sistemu. Opozicioni akvista se ubo oštrim predmetom u vrat u sudnici

Iz Minska stiže i vest da je opozicioni aktivista pokušao da se u utorak, 1. juna ubije u sudnici u glavnom gradu Belorusije, izveštavaju grupe za zaštitu prava i opozicioni mediji.

Čini se da se na snimcima vidi kako se Stepan Latipov srušio pošto je kao oružje upotrebio nešto nalik olovci.

Latipov je prebačen u bolnicu, ali njegovo stanje nije poznato.

Optužen je za pokretanje opozicionih medija i pružanje otpora policiji tokom hapšenja prošlog septembra.

Incident se desio pošto je njegov otac svedočio u sudnici, prema beloruskoj grupi za zaštitu prava Vjasna.

Rečeno je da se ranije čulo da je Latipov govorio ocu da su mu organi reda pretili da će ga fizički kazniti ako ne prizna krivicu.

Takođe je rekao da su zapretili da će pokrenuti krivične slučajeve protiv njegove rodbine i komšija.

Vjasna je navela da je stražarima u sudnici bilo potrebno neko vreme da otvore kavez u kome je bio optuženi Latipov.

Beloruski opozicioni kanal Nekta Telegram objavio je video koji očigledno prikazuje Latipova kako leži na klupi u sudnici.

Potom je kolima Hitne pomoći prebačen u bolnicu.

Beloruske vlasti do sada nisu komentarisale ovaj slučaj.

Stepan Latipov je uhapšen u dvorištu kuće 15. septembra prošle godine.

Izašao je kako bi sa komšijama zaštitio mural koji prikazuje dvoje mladih ljudi koji su tokom izborne kampanje puštali pesmu "Čekamo promene".

Posle hapšenja, snage bezbednosti razbile su vrata u njegovom stanu i izvršile pretres.

Državni mediji su tada izvestili da je Latipov nameravao da otruje policajce otrovima - u njegovom stanu su navodno pronađene hemikalije.

Ali ovo nije uključeno u optužnicu koja je pročitana na sudu.
Lukašenko (levo) i Putin (desno) u Soèiju/Reuters
Pogledajte video: Kolege uhapšenog Romana Protaševiča zabrinuti za njegov život
Lukašenko (levo) i Putin (desno) u Soèiju/Reuters
Valeri Kovalevski, jedan od savetnika Svetlane Tihanovskaje, u tvitu je napisao da je Lukašenko "ozbiljno ograničio pravo Belorusa da putuju, tvrdeći da određeni razlozi (prebivalište u inostranstvu) nisu dovoljni za napuštanje Belorusije".

"Ali Ustav ne predviđa nikakve uslove. Ovo je otvoreno kršenje zakona", rekao je.

Nova pravila putovanja važe i za strance: oni mogu da odu tek posle desetodnevnog perioda samoizolacije, kao deo ograničenja uzrokovanih Kovidom-19.

Tokom najjačeg talasa pandemije, Belorusija je bila jedna od retkih evropskih zemalja koja nije uvodila striktne mere.

Dok je veći deo Evrope bio "pod ključem", u Belorusiji se prošle godine igrala fudbalska liga, a održana je i vojna parada povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu.

Lukašenko je potvrdio da će protiv novinara Romana Protaševiča i njegove devojke, Ruskinje Sofije Sapege - oboje je privela tajna policija KGB u Minsku - biti vođen istražni postupak u Belorusiji.

Uhapšeni su pošto je preusmereni avion kompanije Rajaner sleteo u Minsk 23. maja.

Rekao je da je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prošle nedelje rekao da će istraga protiv oboje biti vođena u Belorusiji i da oko toga nema pregovora.

Sapega je ruska državljanka, dok je Protaševič Belorus, ali živi u Litvaniji.

Evropska unija, Verlika Britanija i SAD su snažno negodovale zbog toga što su beloruske vlasti, pod izgovorom da je u avionu kompanije Rajaner, na letu od Grčke do Litvanije, postavljena bomba, preusmerile let na aerodrom u Minsku.

Mnoge zemlje EU sada zabranjuju beloruskom državnom avioprevozniku Belavia da koristi njihov vazdušni prostor i naložile su evropskim aviokompanijama da izbegavaju beloruski vazdušni prostor. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: