BBC na srpskom - B92

Tajne službe i društvene mreže: I MI5 otvorio Instagram - gde su tu bezbednjaci iz Srbije

Britanski MI5 otvorio je Instagram nalog u pokušaju da se, kako navode, otarase stereotipa o "agentima koji piju martini" - gde su tu bezbednosne službe u Srbiji?

Izvor: BBC
Podeli
Vlasnica ovog dvogleda bila je Mata Hari, legendarna špijunka/Getty Images
Vlasnica ovog dvogleda bila je Mata Hari, legendarna špijunka/Getty Images

Razmena tajnih koverata u tami bioskopa, smokinzi koji se nekako nikada ne gužvaju i ne prljaju, skupoceni automobili i neizostavni martini - "promućkan, ne promešan".

Dobro je poznato šta tajni agenti rade na filmu, ali kako im dan izgleda u stvarnosti baš i nije - možda baš zato što su dobri u svom poslu.

Zbog toga je britanska kontraobaveštajna služba, poznata i kao MI5, nedavno otvorila Instagram nalog.

Kako navode, time žele da se otvore prema građanima, promovišu mogućnost zapoljšavanja, a usput i sruše malo stereotipa o agentima koji piju martini.

"Možete i da bacite foru o tome da ćemo i mi vas 'zapratiti'", izjavio je Ken Mekalum, direktor službe MI5, pozivajući ljude da ih zaprate.Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže da su se vremena promenila i da je u čitavom svetu došlo do radikalnog pada interesovanja za rad u bezbednosnim službama.

"Sve je manje mladih koji, na primer, žele da budu vojni piloti, a ako im slika iz filma Top gan nije privlačna, zašto bi im privlačniji bio Džejms Bond?

"Danas je sve u marketingu i službe moraju da se prilagode ako žele da privuku nove ljude", navodi.

Srpske bezbednosne službe na društvenim mrežama baš i nisu aktivne, ali Voja Žanetić, marketinški stručnjak, kaže da su one imale "odličan PR, koji se decenijama prenosio šaputanjem".

"Na osnovu tih i takvih dosadašnjih PR aktivnosti, a koje traju već 77 godina, mi imamo duboko ukorenjenu ideju o velikoj moći, sposobnosti i razgranatosti bezbednosnog sektora", navodi Žanetić.

Gde su tu srpske bezbednosne službe?

Ne, tajni agenti ne piju samo martini/Getty Images
Ne, tajni agenti ne piju samo martini/Getty Images

Na primer, BIA postoji na Instagramu.

Doduše, nije reč o Bezbednosno informativnoj agenciji, već o američkoj reperki poznatoj kao Bia.

Zvanične naloge na Instagramu nemaju ni Vojnoobaveštajna agencija (VOA), kao ni Vojnobezbednosna agencija (VBA), ali zato ima Ministarstvo odbrane i vojska.

Ista je situacija i na Tviteru.

Na Fejsbuku postoji profil VBA, ali je reč o vijetnamskoj košarkaškoj ligi, američka reperka Bia je takođe tu, ali postoji i profil Bezbednosno informativne agencije.

Doduše, njihov profil prilično sumnjivo izgleda, a čak i da je pravi, poslednji put je bio aktivan 2013. godine.

Za to vreme, američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) tvituje svakodnevno, dok je na mrežama veoma aktivan i FBI."Zapad je dosta uspeo da stvori kroz marketing, filmove i stalnu prisutnost u medijima kroz pozitivne, pa i negativne prikaze, kojima se vidi moć sistema", navodi Radić.

Kako kaže, Srbija je "drugačije društvo" u kojem se "službe pominju veoma često, gotovo svakog dana".

"Uglavnom se misli na afere, prisluškivanje i praćenje političkih protivnika, kao i kompromitacije države u privatne svrhe", kaže.

Žanetić navodi da ideja o moći bezbednosnog sektora u Srbiji sve češće "dolazi u nesklad sa vestima koje o ovom segmentu države pristižu".

"To se teško može nadoknaditi profilom na društvenoj mreži - dobra reklama pomaže samo dobrom proizvodu", navodi.

"Ali nemam ništa protiv da se proba - vredi, ako ništa drugo, videti ko sve lajkuje", dodaje.

Kada je reč o državnim službama Srbije, na društvenim mrežama prilično je popularan profil Uprave carina.

Ona na Fejsbuku i Instagramu redovno šeruje šta su sve njeni službenici zaplenili na graničnim prelazima.

Šta kažu iz MI5?

Kako navode, jedan od ciljeva za narednu deceniju je da "budu otvoreniji".

Mekalum u tekstu za Dejli telegraf navodi da je otvaranje profila na društvenim mrežama za većinu organizacija rutinski korak, ali da je drugačije kad se bavite čuvanjem tajni.

"Sa jedne strane naša sposobnost da služimo javnosti i održimo zemlju bezbednom zavisi isključivo od tajnog delovanja", ističe.

Ipak, dodaje, opasno je pretpostaviti da sve mogu sami, zbog čega će potražiti pomoć i možda zaposliti nove ljude.

"Moramo da prevaziđemo stereotipe o agentima koji piju martini, tako što ćemo prikazati kako MI5 danas izgleda zapravo", navodi.

Sve to, ističe, kako ljudi zbog "socioekonomske pozadine, etniciteta, seksualnosti, pola, invaliditeta ili dela zemlje u kojoj su rođeni" ne bi pomislili da ne mogu da dobiju posao.

Na Instagram nalogu MI5 će zbog toga biti razgovora sa agentima (jutjuberskim rečnikom - Q&A), kako bi "promovisali mogućnost zapošljavanja", navodi Mekalum.

Žanetić kaže da se sve to dešava zato što je "došlo vreme da i bezbednosne agencije pojačano brinu o svom imidžu".

"To može imati dva osnova - da je imidž potrebno popraviti ili ga makar ne pokvariti, kao i da ima dovoljno novca i stručnosti za taj zadatak.

"U slučaju moćnijih svetskih bezbednosnih struktura postoji i treći razlog - da sve ono što se radi tajno zahteva da se ispegla pojavljivanjem u javnosti", dodaje.

Kako navodi, to možda i nije toliko povezano sa marketingom, koliko sa etikom.

"Ako se takva reč uopšte može koristiti u ovom kontekstu… A ne može, naravno".

Radić tu dodaje da se sa pojavom javnih konkursa za prijem osoblja u bezbednosne službe ušlo u novu fazu i nova pravila komunikacije.

"Nema više čvrstih država sa velikim sistemima bezbednosti koji kao nekada mogu da još u srednjim školama i fakultetima prepoznaju kandidate za kasniju službu", navodi.

Mekalum navodi da će na njihovom Instagramu biti objavljen i materijal iz arhive stare 112 godina.

Ostale službe

Kada je reč o špijunima na društvenim mrežama, MI5 se prilično kasno pridružio žurci.

Državni komunikacioni štab Velike Britanije (GCHQ) je Instagram otvorio 2018. godine, dok američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) na Tviteru ima 3,2 miliona pratilaca.

U aprilu 2019. otvorili su i Instagram nalog, postavivši čak i jedan mali zadatak pratiocima.

Objavili su fotografiju napravljenu u Lengliju u Virdžiniji - glavnom sedištu agencija - a koja je bila potpisana rečenicom: "Špijuniram mojim malim okom..."

Izazov je bio prepoznati predmete na fotografiji, takođe sve sa ciljem regrutacije.

"Otvaranje naloga na Instagramu je još jedan način da podelimo priče koje nudi CIA i regrutujemo talentovane Amerikance da se pridruže", naveli su tada.

Mekalum je u oktobru prošle godine, kada je postao novi šef MI5, istakao da jedan od ciljeva da se služba otvori i potraži nove ljude.

"Veliki deo onoga što radimo mora da ostane u tajnosti, ali to ne mora da bude i ono šta smo mi - zapravo, otvaranje je ključ za naš budući uspeh", naveo je.

Šta dalje?

Radić ne veruje da će se srpske službe uskoro pojaviti na društvenim mrežama i "otvoriti".

Kako kaže, potrebno je promeniti društvo, a samim tim i službe.

"Moramo prvo da dođemo u situaciju u kojoj će većina građana službe prepoznavati kao isključivo državnu stvar koja radi u interesu svih nas", navodi.

"Onda možemo da pričamo o komunikaciji sa građanima."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 144 idi na stranu