BBC na srpskom - B92

Soni nagrade 2021: Najbolje fotografije koje vas neće ostaviti ravnodušnim

Zimbabveanska fotografkinja Tamari Kudija osvojila je prvo mesto u kategoriji za portret nazvan "Afrička Viktorijanka“.

Izvor: BBC
Podeli
Tamary Kudita
Tamary Kudita

Portret mlade žene u viktorijanskoj odeći kako drži tradicionalni kuvarski pribor Šona osvojio je prvo mesto u Otvorenoj kategoriji na dodeli Sonijevih nagrada za najbolju svetsku fotografiju.

Otvoreno takmičenje ističe snagu pojedinačnih slika, a ovogodišnja pobednica je Tamari Kudita, iz Zimbabvea, za portret "Afrička Viktorijanka".

"Ona odaje počast savremenom biću koje je istovremeno ukorenjeno u istoriji", rekla je ona.

"Centralna ideja u mom radu je važnost zastupanja Afrike i zahvalna sam što sam dobila ovu priliku da ucrtam zimbabveansku umetnost na svetsku mapu."

Coenraad Heinz Torlage
Coenraad Heinz Torlage

Saopšteni su i dobitnici kategorija Studentske i Omladinske fotografije, zajedno sa pobednicima u svakoj od kategorija Profesionalnog nadmetanja.

Konrad Hajnc Torlage sa Stelenbošove akademije za dizajn i fotografiju osvojio je nagradu u studentskoj kategoriji za serijal "Mladi farmeri".

Projekat istražuje izazove suše i bezbednosti.

Postavlja i pitanje vlasništva nad zemljom sa kojim se suočava sledeća generacija južnoafričkih farmera.

Pubarun Basu
Pubarun Basu

Nagrada za najboljeg Mladog fotografa godine otišla je devetnaestogodišnjem Pubarunu Basuu iz Indije za sliku "Nema bekstva od stvarnosti", koja koristi senke nalik kavezu iza zavese da dočara osećaj zatočenosti.

Vito Fusco
Vito Fusco

U Dokumentarnoj kategoriji nagradu je osvojio Vito Fusko iz Italije za serijal o kenijskom cveću buhač, koje se koristi kao prirodni insekticid.

"Tokom osamdesetih, započela je kriza buhača (pyrethrum), koju je pokrenula hemijska sinteza piretroida i dovela do proizvodnje jeftinijih ali neorganskih proizvoda", rekao je on.

"Kenijska vlada je odlučila da liberalizuje proizvodnju buhača, otvorivši je privatnim kompanijama u ambicioznom pokušaju da oživi sektor i pomogne lokalnim farmerima da namire sve veću globalnu potražnju za organskim proizvodima."

Majid Hojjati
Majid Hojjati

"Tihi komšiluci" Madžida Hodžatija iz Irana osvojila je nagradu u kategoriji Pejzaža.

"Žurimo ka večnosti, sve vreme znajući da je život prolazan, ostavljajući upaljena svetla za sobom kao da želimo da kažemo da smo nekada bili živi."

"Ovo su tihi komšiluci: mesta lišena prisustva ljudi.

"Buka njihove tišine može da se čuje svuda - ali na ovim mestima osuđeni smo da ne čujemo ništa."

Craig Easton
Craig Easton

Kreg Istin proglašen je Fotografom godine za rad na reprezentaciji zajednica u severoistočnoj Engleskoj.

Dokumentarni fotograf iz Velike Britanije osvojio je prvo mesto u kategoriji Portreta za projekat Benk Top.

Craig Easton
Craig Easton

Sarađivao je sa piscem i akademikom Abdulom Azizom Hafizom na istraživanju zastupljenosti i pogrešne zastupljenosti zajednica u severnoj Engleskoj, usredsredivši se na jedan kraj u Blekbernu, u Lankaširu.

Majk Trou, predsednik Profesionalnog takmičenja za 2021. godine, rekao je: "Ovo nisu ljudi koji su nužno tražili da budu fotografisani, ali je Kreg stekao njihovo poverenje."

"Oni gledaju otvoreno u kameru i mi vidimo uzajamno razumevanje između dokumentariste i subjekta.

"Moralna težina koja stoji iza ovog rada čini ga toliko važnim da zasluži ovu nagradu."

Tomáš Vocelka
Tomáš Vocelka

Tomaš Vocelka iz Češke Republike osvojio je nagradu u kategoriji Arhitekture za fotografije bivšeg vojnog kompleksa pretvorenog u krematorijum za kućne ljubimce.

Mark Hamilton Gruchy
Mark Hamilton Gruchy

Mark Hamilton Gruči iz Velike Britanije pobednik je u Kreativnoj kategoriji za serijal editovanih slika o NASA-i i Laboratoriji za mlaznu propulziju.

"Preobličio sam, obradio i transponovao slike tako da otvorim raspravu o nepromenjenom aspektu Meseca u poređenju sa Zemljom, koja nastavlja da bude dinamičko mesto na kom promena ne može da bude sprečena", rekao je on.

Simone Tramonte
Simone Tramonte

Italijan Simon Tramonte je bio prvi u kategoriji Životne sredine sa serijalom Tranzicija u Neto-nulu.

"Za nekoliko decenija, Island je prešao sa fosilnih goriva na proizvodnju 100 odsto električne energije iz obnovljivih izvora."

"Ova mala zemlja ukazuje na mnoge načine kako može da se reši globalna klimatska kriza i predvodi tranziciju do neto-nulte održive budućnosti."

Laura Pannack
Laura Pannack

Lora Panak, iz Velike Britanije, trijumfovala je u kategoriji Portfolija, sa slikama iz raznih ličnih projekata.

"Smatram da slike moraju da dočaraju i izazovu emociju i tako, sa svakom slikom koju napravim, uzimam u obzir elemente na samoj slici i izvan nje."

Anas Alkharboutli
Anas Alkharboutli

Anas Alkarbutli je osvojio nagradu u Sportskoj kategoriji serijom nazvanom Sport i razonoda umesto rata i straha.

Projekat prati karate školu blizu Alepa, u Siriji, koja želi da pomogne deci da prevaziđu traume rata.

Peter Eleveld
Peter Eleveld

Osvajač nagrade u kategoriji Mrtva priroda je Piter Eleveld iz Holandije za serijal Kompozicija mrtve prirode slikana na mokroj ploči.

"Za ovaj projekat koristio sam obične predmete, kao što su staklarija, voće i cveće, i primenio tehniku kolodijumskog procesa mokre ploče da ih pretvorim u nešto izuzetno."

Luis Tato
Luis Tato

Pobednik u kategoriji Divlje životinje i prirode Luis Tato iz Španije slikao je pustinjske skakavce za serijal naslovljen Invazija skakavaca u Istočnoj Africi.

"Rojevi pustinjskih skakavaca sa Arapskog poluostrva krenuli su da haraju Istočnom Afrikom početkom 2020. godine, proždirući useve i vegetaciju tamo gde su sleteli."

"Neki delovi Istočne Afrike, kao što je Kenija, nije doživela tako veliku najezdu pustinjskih skakavaca više od 70 godina."

Sve fotografije posredstvom Sonijeve nagrade za najbolje svetske fotografije 2021. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 144 idi na stranu