Kuba i politika: Raul Kastro se povukao sa čela Komunističke partije

To znači da, prvi put posle šest decenija, na čelu partije koja vlada od 1965. nije Raul ili njegov pokojni brat Fidel Kastro.

BBC

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

23:21

Kuba i politika: Raul Kastro se povukao sa čela Komunističke partije
Raúl Castro (right) with then-US President Barack Obama in 2016/EPA

Raul Kastro povukao se sa mesta prvog sekretara Komunističke partije Kube.

To znači da, prvi put posle šest decenija, na čelu partije koja vlada od 1965. nije Raul ili njegov pokojni brat Fidel Kastro.

Osamdesetdevetogodišnji Kastro je na partijskom kongresu rekao da prepušta vođstvo mlađoj generaciji "punoj strasti i anti-imperijalističkog duha".

Delegati kongresa će glasati o Kastrovom nasledniku.

Fidel Kastro je predvodio komunističku revolucija koja je srušila kubansku vladu 1959, a njegov mlađi brat bio je jedan od komandanata.

Raul Kastro je rođen 3. juna 1961. godine, a pohađao je jezuitsku školu u Havani, glavnom gradu Kube.

Posle toga je počeo studije ekonomije, a na fakultetu je postao član komunističke omladine.

Godine 1953. pomogao je starijem bratu Fidelu da isplanira i sprovede u delo napad na vojne barake u Monkadi u pokušaju da sruše generala Fulhensija Batistu.

Uhvaćen je i osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u napadu, ali je amnestiran 1955. i posle toga je pobegao u Meksiko.

Tamo su se Fidel i on sprijateljili sa argentinskim revolucionarom Ernestom Če Gevarom.
Raúl Castro and Che Guevara first met in Mexico/Getty Images
Raul Kastro se vratio na Kubu u decembru 1956. godine brodom Granma kao deo Fidelove grupe izbeglica nazvanih Revolucionarni pokret 26. jul.

Oni su počeli gerislki rat sakriveni u planinama Sijera Maestra, a na kraju su uspeli da svrgnu vladu i proteraju generala Batistu.
A 1959 photo shows Raúl Castro (left) with fellow revolutionaries, including Ernesto "Che" Guevara (third from left)/Getty Images
Fidel Kastro je postao premijer, a Raula je imenovan za glavnokomandujućeg Revolucionarnih oružanih snaga i na toj funkciji se nalazio do 2008.

Bez obzira da li je prevodio vojne parade ili čitao kubanskim seljacima, gotovo uvek je nosio maslinastozelenu uniformu,

Fidelov i Raulov otac bio je ugledni uzgajivač šećerne trske.
Getty Images
Raul je znao ponekad da pozira fotografima u poljima među šećernom trskom koja je bila najvažniji usev na Kubi
Fidel and Raúl Castro between them led Cuba for six decades/Getty Images
Njegov stariji brat Fidel, bio je prvi sekretar od 1965. do 2011, kada je podneo ostavku, Raul je zauzeo najmoćniju funkciju na Kubi.
Fidel Castro handed the reins of power over to his brother officially in 2011/Getty Images
Godine 1965, Raul Kastro je preuzeo funkciju drugog sekretara Centralnog komiteta novoosnovane Komunističke partije Kube.

Dok je Raul Kastro veći deo života proveo u senci brata Fidela, za vreme njegovog boravka na mestu predsednika Kube, na to ostrvo je došao Papa Franja.
Getty Images
Raul se 2015. rukovao sa Barakom Obamom, predsednikom Amerike i mnogi su taj potez protumačili kao početak otopljenja odnosa između dve zemlje.
MANDEL NGAN
Dvojica lidera ponovo su se srela 2016, kada su zajedno gledali bejzbol utakmicu u Havani tokom Obamine istorijske posete ovoj komunističkoj državi.
Getty Images
Fidel Kastro je preminuo 25. novembra 2016, a njegov mlađi brat je urnu sa njegovim pepelom položio u grobnicu na groblju Santa Ifihenija u Santijago de Kubi.

Sve fotografije su zaštićene autorskim pravima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: