Kraljevska porodica: Kako je princeza Dajana prikazana na sceni i na filmu

Novi brodvejski mjuzikl o princezi poslednji je u nizu prikaza njenog života.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.04.2021.

15:32

Kraljevska porodica: Kako je princeza Dajana prikazana na sceni i na filmu
Glumica Ðina de Val igra princezu/Netflix/PA Media

Novi mjuzikl o Dajani, princezi od Velsa biće prvo prikazan na onlajn platformi pre nego što zvanično bude odigran na sceni.

Mjuzikl od Dajani (Diana: The Musical) biće dostupan na Netfliksu 1. oktobra, dva meseca pre nego što će imati premijeru na Brodveju, zakazanu za 16. decembar.

Delo prati Dajanin život od trenutka kada se udaje za princa Čarlsa.

Muziku je napisao klavijaturista Dejvid Brajan, koji nastupa sa Bon Džovijem.

Uloga Dajane dodeljena je britanskoj glumici Đini de Val koja je mjuzikl opisala kao "priču o punoletstvu" i o ženi koja "pronalazi sopstvenu moć".

De Val nije prva glumica koja igra princezu, čiji život i smrt i dalje bude veliko interesovanje u javnosti.
Ema Korin dobila je Zlatni globus za ulogu u seriji "Kruna"/Netflix
Netfliks se čini kao idealna mreža za prikazivanje mjuzikla, s obzirom da je ovaj striming servis prikazivao i seriju Kruna.

U poslednjoj sezoni Ema Korin igrala je mladu Dajanu tokom prvih godina braka sa budućim britanskim kraljem.

Glumica, 25- godišnja Korin dobila je mnogo pohvala za ulogu, kao i nagradu Zlatni globus.

Kada bude počela da se prikazuje peta sezona, ulogu Dajane preuzima australijska glumica Elizabet Debicki, poznata po ulogama u filmovima Tenet i Udovice.
Kristen Sjuart je igrala Belu Svon u filmskom seriju Sumrak/STX International
Pre nego što se Debicki pojavi u ulozi Dajane na malim ekranima, ljubitelji bioskopa i kraljevske porodice imaće priliku da ocene i rad Kristen Stjuart koja takođe portretiše Dajanu i filmu Spenser.

Američka glumica trenutno radi na filmu Spenser u kome će biti prikazano duševno stanje princeze Dajane tokom božićnih praznika u Sandringamu 1991. godine.

Prema filmu reditelja Pabla Larena, Dajana tokom ove posete kraljevskoj rezidenciji u Norfolku odlučuje da napusti Čarlsa, koga igra Džek Farting.

Prošle godine, Sjuart je govorila u emisiji Džimija Kimela o ulozi, rekavši da je bilo "teško ne osećati se zaštitnički" prema princezi, jer je bila "zaista mlada kad je preminula".
Naomi Vots je za ulogu Dajane bila nominovana za Zlatnu malinu/Ecosse/Kobal/Shutterstock
Stjuart se nada da će dobiti dobre kritike za potretisanje princeze, za razliku od Naomi Vots koja je igrala u filmu Dajana 2013. godine.

Radnja ovog filma obuhvata poslednje dve godine Dajaninog života, tokom kojih je u tajnoj vezi sa hirurgom Hasnatom Kanom.

Prema jednom kritičaru, film reditelja Olivera Hrišbigela sličan je "praznom i sjajnom prikazu života svetaca sa Harlekinovom romansom".

Vots će kasnije po prikazivanju opisati film kao "brod koji tone, koji je krenuo smerom koji niko nije očekivao".
Ejmi Sekombi i Džordž Džekos/Getty Images
Ejmi Sekombi igrala je Dajanu u televizijskom filmu snimljenom nekoliko meseci posle smrti u avgustu 1997. godine.

Dajana: Omaž princezi naroda prikazuje poslednju godinu princezinog života i odnos sa Dodijem al Fajedom, koga igra Džordž Džakos.

Glumice koje su igrale Dajanu u televizijskim filmovima snimljenim tokom njenog života su: Kerolin Blis, Ketrin Oksenberg, Serena Skot Toma i Džuli Koks.

U međuvremenu, Kejt Robins je dala glas lutki u satiričnom šou Spiting Imidž Stivena Fraja.

Najavljeno je i postavljanje spomen ploče u znak sećanja na princezu Dajanu i još pet slavnih ženskih ličnosti .

Spomen ploča biće postavljena i ispred stana na Erls Kortu gde je lejdi Dajana Spenser živela nekoliko godina pre nego što se udala za princa Čarlsa. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: