Fudbal, Izreal, Palestina: Zašto Arapin ulaže u klub iz Jerusalima koji bodre rasisti

Navijači nisu bili zadovoljni tokom pregovora o ulaganju u klub člana vladajuće porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata.

BBC

Izvor: BBC

Subota, 06.03.2021.

18:39

Fudbal, Izreal, Palestina: Zašto Arapin ulaže u klub iz Jerusalima koji bodre rasisti
Navijaèi Beitara/Getty Images

Kad je grupa od stotinak navijača 4. decembra prekinula trening Beitara iz Jerusalima istrčavši na teren, razlog njihovog nezadovoljstva nije bila činjenica da je fudbalski klub veoma blizu ispadanja iz izraelske lige.

Upali su na teren iz protesta zbog pregovora oko ulaganja u klub člana vladajuće porodice Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Klub je 7. decembra saopštio da je potpisao sporazum o ulaganju sa šeikom Hamadom Bin Kalifom Al Nahjanom.

Navijači Beitara poznati su po anti-arapskim, anti-muslimanskim stavovima i nasilnom ponašanju.

Pored upada na teren, navijači su u danima pred izdavanja saopštenja iscrtali uvredljive grafite po zidovima Beitarovog stadiona.

Sporazum nije bio dobro prihvaćen ni među nekim arapskim komentatorima.
Al Nahjan se obavezao da æe uložiti 92 miliona dolara u klub u sledeæih pet godina/Beitar Jerusalem
Voditelj sportskog radija Saied Hasnen rekao je za Njujork tajms da je ovaj sporazum "sramotan".

Posebno je kritikovao ulaganje u klub čiji navijači imaju anti-arapske stavove.

U zamenu za 50 odsto udela u Beitaru, koji se trenutno nalazi na 8. mestu Izraelske lige koja broji 14 klubova, Al Nahjan se obavezao na ulaganje od oko 92 miliona dolara u klub u narednih 10 godina.

Ova akvizicija jedna je od mnogih komercijalnih sporazuma koji su zaključeni otkako su UAE i Izrael uspostavili diplomatske odnose u septembru.

Loša reputacija

Zapaljene klupske prostorije/Getty Images
Iako to nije najvredniji sporazum potpisan između ove dve zemlje, ugovor oko Beitara svakako se našao među najkontroverznijim.

Jevrejski i arapski igrači u Izraelu redovno igraju zajedno, pa i u reprezentaciji.

Ali klub iz Jerusalima nikad nije kupio nijednog arapskog igrača, mada ih ima u svojim omladinskim timovima.

Navijači su navodno 2013. godine spalili kancelarije Beitara nakon što su za klub potpisala dva muslimanska fudbalera iz Čečenije.

Tokom utakmica su skandiranja kao što su "Smrt Arapima" i uvredljivi transparenti uobičajeni, uprkos naporima aktuelnog vlasnika kluba da promeni takvo ponašanje.

Novi vlasnik, stari izazovi

Moše Hogeg/Getty Images
Moše Hogeg, IT milioner, preuzeo je Beitar 2018. godine. On je rođen u Izraelu od oca Tunižanina i majke marokanskog porekla.

U intervjuu za BBC iz decembra 2019. godine, opisao je napore da se zauzda rasističko ponašanje, među kojima su pretnja visokom sudskom kaznom za navijače čije se ponašanje doživi kao diskriminatorsko.

"Ne želim da uništim ničiji život. Ne želim da im budem otac niti majka. Ne želim da ih obrazujem - to nije moj posao", rekao je Hogeg.

"Ali kad donesete to na stadion i ponašate se na taj način, to se loše održava na sve na stadionu i na čitavu našu naciju, tako da to ne mogu da tolerišem."

Hogeg je rekao i da nikad neće kupiti arapskog igrača "samo da bi napravio poentu", ali da se ne boji da načini taj korak iz sportskih razloga.

"Ne zanima me igračeva vera i ne zanima me njegova boja kože. Zanima me da li može da pomogne timu, da li je dobar fudbaler", izjavio je on.

"Bez obzira na to da li će se to desiti ili ne, ima mnogo dobrih izraelskih arapskih igrača i može da se dogodi da izađemo sa ponudom nekom od njih."

U saopštenju izdatom posle objave sporazuma sa Al Nahjanom, Hogeg je zauzeo pomirljivi ton.

"Zajedno svi vodimo klub ka novim danima koegzistencije, dostignuća i bratstva zarad dobrobiti kluba i naše zajednice", rekao je on.

Posao i prijateljstvo

Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati su u septembru, uz posredovanje Amerike, potpisali mirovni sporazum./Getty Images
Al Nahjan je za list Jerusalim post izjavio da se njegova želja da uloži u Beitar javila zbog višegodišnjeg prijateljstva i poslovnog odnosa sa Hogegom.

U saopštenju izdatom posle objave sporazuma, Emiraćanin Al Nahjan govorio je o "uzbuđenju" što je partner u klubu.

"Slušao sam mnogo o promenama u klubu i kuda sve to vodi. Srećan sam što ću učestvovati u tome", rekao je on 7. decembra.

Novinar Anšel Pfefer, autor biografije izraelskog konzervativnog premijera Benjamina Netanjahua, objašnjava da navijači Beitara imaju veze sa vladajućom strankom Liudom.

Netanjahu je čak fotografisan na njihovim utakmicama.

(Tvit sa sajta Erec sport pokazuje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua sa ženom na utakmici Beitar Jerusalima 2017. godine)

"Nema ničeg ironičnog u tome što je Al Nahjan vlasnik polovine Beitar Jerusalima. Njegova porodica je donela stratešku odluku da uloži u sopstvene veze sa izraelskim vođstvom", rekao je on za BBC.

Štaviše, Al Nahjanovo pažljivo sročeno saopštenje od 7. decembra sadržalo je aluziju na Jerusalim kao glavni grad Izraela.

Status ovog grada jedno je od ključnih pitanja u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izrael smatra čitav Jerusalim svojim glavnim gradom, što je stav koji Sjedinjene Američke Države podržavaju, ali većina država ne priznaje.

Palestinci žele da proglase Istočni Jerusalim, koji je Izrael zauzeo u bliskoistočnom ratu iz 1967. godine, glavnim gradom buduće države.

Posle najave uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Izraelom, Ujedinjeni Arapski Emirati su saopštili da i dalje stoje iza podrške osnivanju palestinske države sa Istočnim Jerusalimom kao njenim glavnim gradom. Pogledajte video o nekada slavnom OFK Beogradu Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: