BBC na srpskom - B92

Džamal Kašogi, Saudijska Arabija i Amerika: Princ Mohamed bin Salman odobrio ubistvo novinara

U izveštaju sa kojeg je administracija predsednika Džoa Bajdena skinula oznaku tajnosti navodi se da je princ odobrio planove da se novinar koji je živeo u izgnanstvu uhvati ili ubije.

Izvor: BBC
Podeli
Reuters
Reuters

Američke obaveštajne službe tvrde da je saudijski princ Muhamed bin Salman odobrio ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

U izveštaju sa kojeg je administracija predsednika Džoa Bajdena skinula oznaku tajnosti navodi se da je princ odobrio planove da se novinar koji je živeo u izgnanstvu uhvati ili ubije.

Ovo je prvi put da Amerika direktno i javno označava princa kao jednog od glavnih krivaca, a on je demantovao.

Kašogi je ubijen dok je bio u poseti konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Bio je poznat kao kritičar saudijskih vlasti."Naša procena je da je princ Muhamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu da se uhvati ili ubije saudijski novinar Džamal Kašogi", navodi se u izveštaju kancelarije direktorke Nacionalnih obaveštajnih službi (DNI).

Još 2018. pojavile su se informacije da američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) smatra da princ stoji iza ubistva, ali do sada takve optužbe nisu javno iznesene.

Očekuje se da novi američki predsednik Bajden zauzme oštriji stav prema Saudijskoj Arabiji i optužbama za kršenje ljudskih prava nego što je to imao njegov prethodnik Donald Tramp.

Saudijska Arabija je već decenijama glavni američki saveznik na Bliskom istoku.

U telefonskom razgovoru sa saudijskim kraljem Salmanom, Bajden je istakao da je za Ameriku od suštinske važnosti poštovanje ljudskih prava i vladavina prava, saopštila je Bela kuća.

Bajdenova administracija razmišlja i o raskidanju ugovora o prodaji oružja sa Saudijskom Arabijom jer ova država navodno krši ljudska prava.

Jedna od ideja nove administracije je da se ovakvi aranžmani sa Saudijskom Arabijom ograniče samo na prodaju odbrambenog oružja.

Saudijske vlasti su za smrt Kašogija okrivile odmetnute obaveštajce koji su u stvari bili poslati da vrate Kašogija u Saudijsku Arabiju.

Grupi od pet obaveštajaca je suđeno u Saudijskoj Arabiji i dobili su najpre smrtne kazne koje su potom umanjene na zatvorske od po 20 godina.

Agnes Kajamar, specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija, optužila je saudijsku državu za "namernu egzekuciju sa predumišljajem" i nazvala sudski proces u Rijadu "antitezom pravde".

Kako je ubijen Kašogi?

Pedesetdevetogodišnji novinar je otišao u konzulat u oktobru 2018. kako bi pribavio dokumenta koja bi mu omogućila da se venča sa verenicom iz Turske.

Navodno je od brata prestolonaslednika, princa Halida bin Salmana, koji je u to vreme bio ambasador u Sjedinjenim Državama, dobio uveravanja da će biti bezbedno da poseti konzulat.

Princ Halid je porekao da je imao bilo kakvu komunikaciju s novinarom.

Prema rečima saudijskih tužilaca, Kašogi je nasilno zadržan posle borbe i ubrizgana mu je ogromna količina droge, što je dovelo do predoziranja i smrti.

Njegovo telo je potom raskomadano i predato lokalnom "saradniku" izvan konzulata, rekli su tužioci.

Ostaci njegovog tela nikada nisu pronađeni.

Detalji su otkriveni u transkriptima audio snimaka ubistva do kojih je došla turska obaveštajna služba.

Kašogi je svojevremeno bio savetnik saudijske vlade i blizak kraljevskoj porodici, ali su njihovi odnosi zahladneli i on je zatražio egzil u Americi 2017. godine.

Odatle je pisao mesečnu kolumnu u Vašington postu gde je kritikovao politiku princa Muhameda.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 141 idi na stranu