BBC na srpskom - B92

Kraljevska porodica: Princ Filip, suprug kraljice Elizabete, ostaće u bolnici još nekoliko dana

Princ Filip koji ima 99 godina primljen je prošle nedelje u bolnicu iz preventivnih razloga jer se nije dobro osećao.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Princ Filip, suprug kraljice Elizabete, ima infekciju i ostaće u bolnici još nekoliko dana, saopšteno je iz Bakingemske palate.

Vojvoda od Edinburga, koji ima 99 godina, primljen je preventivno u londonsku bolnicu Kralj Edvard Sedmi prošle sedmice jer se nije osećao dobro.

Nije odmah saopšteno na koje probleme se žalio, tek sad je rečeno da je u pitanju infekcija.

"Oseća se dobro i reaguje na terapiju", navodi se u kratkom saopštenju.

I princ Filip i kraljica Elizabeta, koja ima 94 godine, primili su prošlog meseca vakcinu protiv Kovida-19.

Izvor iz kraljevske porodice rekao je za BBC da je vojvoda, koji u junu puni 100 godina, ušao u bolnicu na nogama - bez bilo čije pomoći.

Prethodnog dana o njegovom zdravstvenom stanju oglasio se unuk, princ Vilijam, navodeći da je vojvoda "u redu", a u subotu ga je posetio sin, princ Čarls.Mlađi sin, princ Edvard rekao je za Skaj njuz da im je otac "mnogo bolje".

"Jedva čeka da izađe što je vrlo pozitivno, tako da mu drčimo plačeve".

On je dodao da je kraljevska porodica dobila "divne poruke" podrške otkako je princ Filip u bolnici i da to cene i oni i on.

Izvor iz Bakingemske palate izjavio je ranije za BBC da se princ Filip prošle sedmice nekoliko dana osećao loše, ali da to nije povezano sa korona virusom.

Pozvan je lekar i prebačen je u bolnicu, ali nije reč o hitnom slučaju, dodao je izvor.

Dodaje da je princ" dobre volje" u bolnici.

Princ Filip, koji je u braku sa kraljicom 73 godine, retko se pojavljuje u javnosti od kako se povukao sa kraljevskih dužnosti 2017.

On je suprug monarha sa najdužim stažem u britanskoj istoriji.

BBC
BBC

Analiza

Džoni Dajmond

dopisnik za Kraljevsku porodicu

Palata prilično štiti privatnost članova kraljevske porodice kada je reč o zdravstvenim problemima; oni koji se nadaju objavljivanju komentara su uvek razočarani.

Ali portparoli Bakingemske palate potrudili su se da naglase da ovo nije hitan slučaj i da je u bolnici iz predostrožnosti.

Vojvoda je bio u bolnici i tokom proteklih nekoliko godina.

Njegove pozne godine, nadasve, krase dobro zdravlje i energija.

Ostavio je pušenje onog dana kada se oženio kraljicom; nikada nije mnogo pio i decenijama je bio posvećeni sportista, neprestano se trudeći da ostane u formi i snažan.

Poslednji put kada je viđen u javnosti, činilo se da je dobrog zdravlja, stajao je bez pomoći - a u bolnicu je otišao u utorak uveče tako što se odvezao automobilom.

Prošlog meseca iz Bakingemske palate je objavljeno da su kraljica i princ Filip i kraljica primili vakcinu protiv Kovida-19 u dvorcu Vindzor.

Pandemiju korona virusa i period rigoroznih zdravstvenih mera par je proveo u dvorcu Vindzor sa malim brojem osoblja.

Božić su proveli tiho, u rezidenciji Beršajer, umesto na tradicionalnom okupljanju kraljevske porodice u Sandringemu.U decembru 2019. vojvoda od Edinburga je proveo četiri noći u bolnici Kralj Edvard VII, kada je takođe prebačen iz preventivnih razloga i lečenja "postojećeg stanja".

Iz bolnice je otpušten na Božić kako bi sa kraljicom proveo praznik na imanju u Sandringemu.

Princ Filip je 2011. godine primao terapiju zbog blokade srčane arterije u 2011. godini, godinu dana kasnije zbog infekcije bešike, a 2013. godine mu je operisan stomak.

Iz javnih dužnosti se povukao 2017. godine.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 141 idi na stranu