Italija i politika: Novu, 67. Vladu Italije vodiće bivši direktor Evropske centralne banke

Konteovom ostavkom pala je 66. Vlada Italije od kraja Drugog svetskog rata. Mandat za sastav nove vlade Mario Dragi

BBC

Izvor: BBC

Ponedeljak, 25.01.2021.

21:48

Italija i politika: Novu, 67. Vladu Italije vodiće bivši direktor Evropske centralne banke
Mario Dragi (desno) prihvatio je dužnost u nadi da æe ujediniti parlament i izvuæi Italiju iz krize/Reuters

Posle ostavke prošle nedelje, dosadašnji italijanski premijer Đuzepe Konte rekao je da se nada da će dobiti novi mandat da sastavi jaču vladu pošto je prethodno izgubio većinsku podršku u Senatu.

Međutim, predsednik Italije Serđo Matarela je u sredu, 3. februara dao je mandat bivšem šefu Evropske centralne banke Mariju Dragiju da formira novu vladu.

Italiji je potrebna visokostručna vlada za borbu protiv pandemije Kovid-19 i najveće ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija, rekao je predsednik Italije.

Političari nisu uspeli da se dogovore o novoj koaliciji posle ostavke Kontea, a Dragi sada treba da predloži rešenja koja će biti prihvatljiva političkim liderima.

Šta je rekao Dragi?

U kratkoj izjavi posle prihvatanja izazova, Dragi je naveo da se Italija suočava sa "teškim trenutkom" i da je vreme za jedinstvo.

"Uveren sam da ćemo u razgovorima sa parlamentarnim i drugim grupama pronaći jedinstvo i sposobnost za odgovorno rešenje."

Na raspolaganju imamo izvanredne resurse EU, imamo priliku da budemo odgovorni prema budućim generacijama, dodao je Dragi.

Italijansko finansijsko tržište pozdravilo je vest da će Dragi voditi novu vladu, što se ogleda u porastu akcija na milanskoj berzama za skoro tri odsto.

Političke stranke podeljene su oko toga kako da potroše 222 milijarde evra sredstava iz fondova Evropske unije za oporavak od uticaja pandemije korona virusa, koja je u Italiji odnela 90.000 života - šesti najveći broj smrtnih slučajeva na svetu.

Međutim, italijanski antielitistički pokret Pet zvezda (M5S), koji je u vladi od 2018. godine, već je saopštio da neće podržati vladu koju predvodi Dragi.

Ko je Mario Dragi?

Dragi ima besprekornu biografiju, izveštava Mark Loven, BBC dopisnik iz Rima.

Ponekad ga zovu i "Super Mario" - po junaku u Nintendovoj video igri.

Dragi je vodio evrozonu kroz finansijsku krizu tokom osam godina na mestu predsednika Evropske centralne banke (ECB).

Neki analitičari i komentatori odaju mu priznanje i za očuvanje evrozone i evropske valute.

Finansijska kriza u evrozoni već je bila ozbiljan problem kada je Dragi stupio na dužnost u ECB u novembru 2011.

Na vrhuncu krize pojavila se bojazan da bi evrozona mogla potpuno da se raspadne.

Dragi je tada obećao da će učiniti "sve što je potrebno za očuvanje evra", pozivajući na "hitnu akciju" za pravljenje značajnog fonda za spasavanje.

Njegov poziv vladama da se okupe i odigraju ulogu u zajedničkom rešavanju dužničke krize naišao je na otpor Nemačke, ali se na kraju isplatio.

Ekonomije su počele da rastu i posle toga nijedna zemlja nije napustila evrozonu.

U izjavi u sredu rekao je da su izazovi sa kojima se Italija sada suočila "pobediti pandemiju, završiti vakcinaciju, ponudizi odgovore na svakodnevne izazove i vratiti zemlju na pravi put". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Zašto je pala vlada Đuzepea Kontea?

Reuters
Konteova vlada bila je široko kritikovana zbog načina na koji se borila sa pandemijom korona virusa.

Prošle nedelje Konte je izgubio većinu u Senatu.

Profesor prava, Konte, bio je na čelu koalicione vlade je od 2018. godine, a prošle sedmice je izgubio većinu u gornjem domu parlamenta kada se partija bivšeg premijera Matea Rencija povukla iz vladajuće koalicije.

Renci je izjavio da će ponovo podržati Kontea samo ako prihvati spisak njegovih zahteva.

On se protivi Konteovom planu trošenja 209 milijardi evra iz fondova EU za oporavak od krize izazvane globalnom pandemijom.

Konte je vodio dve veoma različite vlade.

Petnaest meseci bio je na čelu koalicije M5S i krajnje desničarske Lige, čiji se lider Mateo Salvini povukao posle neuspele namere da iznudi izbore.

Od tada Konte predvodi koaliciju levog centra, čiji su glavni stožeri M5S i Demokratska stranka.

Tekst je ažuriran u sredu, 3. februara Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: