Seksualno zlostavljanje u Srbiji: Miroslav Aleksić na sudu negirao krivicu za silovanja i polna uznemiravanja glumica

Mirjana Piljić, portparolka Apelacionog suda precizirala je da je taj sud zaključio da mera pritvora više nije jedina moguća za sprečavanje opasnosti da će u slučaju puštanja na slobodu Aleksić u kratkom roku ponoviti krivično delo i da će doći do uznemirenja javnosti koje bi ugrozilo pravično vođenje krivičnog postupka.

BBC

Izvor: BBC

Nedelja, 17.01.2021.

14:21

Seksualno zlostavljanje u Srbiji: Miroslav Aleksić na sudu negirao krivicu za silovanja i polna uznemiravanja glumica
Jedna od glumica koja tereti Aleksiæa, Iva Ilinèiæ sa ocem, koji je advokat i drugim zastupnicima/Fonet/Božana Pavlica

Vlasnik škole glume Miroslav Aleksić izjasnio se pred Višim sudom u Beogradu na pripremnom ročištu da nije kriv za silovanje polaznica i nedozvoljene polne radnje, objavila je Radio-televizija Srbije.

Ročište je bilo zatvoreno za javnost, trajalo je skoro tri sata i biće nastavljeno 15. novembra.

Odbrana je tražila saslušanje više desetina glumaca i režisera, čemu su se usprotivili punomoćnici oštećenih glumica, smatrajući da se na taj način odugovlači postupak.

Pripremno ročište trebalo je da se održi 1. oktobra, ali je odloženo zbog izostanka Aleksićevog branioca Zorana Jakovljevića.

Na priprenom ročištu se utvrđuje koji će se dokazi izvoditi tokom suđenja.

Aleksić je sud došao iz kućnog pritvora koji mu je određen uz obavezu nošenja nanogvice. Prethodno je proveo devet meseci u pritvoru.

Aleksić je optužen za četiri krivična dela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih dela polnog uznemiravanja, od čega su dva takođe kvalifikovana u produženom trajanju.

U januaru 2021, glumica Milena Radulović prva je iznela optužbe da Aleksić silovao, a posle se javilo još nekoliko devojaka sa istim tvrdnjama.

Aleksić je negirao ove tvrdnje na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Šta se dešavalo do sada?

Milena Raduloviæ je prva optužila Aleksiæa za seksualno zlostavljanje/BBC
Viši sud je u februaru produžio pritvor Miroslavu Aleksiću.

U obrazloženju odluke, Viši sud je naveo da je Aleksiću produžen pritvor "zbog postojanja posebnih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo".

Kao razlog za produženje se navodi i to da je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora duža od deset godina, a način izvršenja krivičnog dela i težina posledice dela su doveli do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Aleksić ima pravo žalbe na ovu odluku.

Tereti za 15 krivičnih dela - osam za silovanje i sedam za nedozvoljene polne radnje, saopštilo je ranije Tužilaštvo.

Za ta krivična dela Aleksić može da bude osuđen na kaznu i do 15 godina zatvora.

Protiv Aleksića se vodi istraga zbog sumnji da je od 2012. do 2020. godine u prostorijama škole glume seksualno napastvovao najmanje osam učenica, od kojih su dve tada bile maloletne i da je izvršio ukupno 15 krivičnih dela silovanja i polnog uznemiravanja.

Lavinu je pokrenula mlada glumica Milena Radulović, pridružila joj se koleginica Iva Ilinčić, a potom su usledile nove prijave i svedočenja protiv osumnjičenog Aleksića.

Radulović i Ilinčić su više sati davale iskaze u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, ponavljajući optužbe na račun svog bivšeg profesora glume.

Aleksić je ponovo saslušavan u Tužilaštvu 8. februara zbog novih okolnosti slučaja, odnosno zbog drugih devojaka i žena koje su se naknadno javile i optužile ga za seksualno zlostavljanje, preneli su mediji.

U međuvremenu, Biljana Mašić, Aleksićeva supruga, saopštila je da će škola glume biti zatvorena do daljeg.
Milena Raduloviæ je prva optužila Aleksiæa za seksualno zlostavljanje/BBC
Nanogvica ili nanogica

U moru novih izraza odnedavno se upotrebljava i reč za malu elektronsku spravu koja se stavlja na nožni članak osuđenom ili osuđenoj na kućni pritvor ili nekome ko čeka sudski proces, a potrebno je onemogućiti bekstvo.

Nedoumicu izaziva i naziv onoga što se na engleskom jeziku naziva "ankle monitor", pa se može čuti i "nanogica" i "nanogvica".

Po analogiji s rečju narukvica kažemo - nanogvica, a reč u ovom obliku postoji i u "Rečniku srpskohrvatskog književnog jezika" u izdanju Matice srpske iz 1990. godine.

Sa ovim tumačenjem u listu Politika, saglasio se ranije i lingvista Ivan Klajn.

Izvor: list Politika

Ko je Miroslav Mika Aleksić?

Milena Raduloviæ na premijeri filma Balkanska meða/BBC
  • Miroslav Mika Aleksić je režiser koji decenijama drži školu glume za mlade "Stvar srca" u centru Beograda.
  • Kroz njegovu školu, koja je doskoro važila za jednu od najcenjenijih, prošao je značajan broj glumačkih talenata - Hana Selimović, Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Katarina Radivojević i mnogi drugi.
  • Od 1980. bio je umetnički rukovodilac Dramskog studija Televizije Beograd, koji je osnovao Bratislav Bata Miladinović.
  • Reditelj je TV serije Stvar srca, Pogrešne procene, Sobe 405, glumio je u Šeširu profesora Koste Vujića, filmu iz 1972. godine.
  • Snimao i režirao video sa svadbe Željka Ražnatovića Arkana, komandanta paravojne formacije Srpska dobrovoljčka grada poznatog po vezama sa beogradskim podzemljem, i estradne pevačice Svetlane Cece Veličković.
  • Rođen je 5. februara 1952. godine u Beogradu.

Kako je sve počelo?

Milena Raduloviæ je prva optužila Aleksiæa za seksualno zlostavljanje/BBC
Milena Radulović je sredinom januara javno optužila učitelja glume Miroslava Aleksića za silovanje kada je imala 17 godina.

"Posle teške unutrašnje borbe, neke hrabre devojke i ja rešile smo da stanemo na put mračnom krugu zlostavljanja", napisala je Radulović na Instagramu.

Posle medijskih izveštaja potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović podržala je glumicu.

"Ispovest mlade glumice Milene Radulović pokazuje nam koliko je seksualno nasilje prisutno u našem društvu, ali i koliko ga je teško primetiti i prijaviti, jer je perfidno i podmuklo", rekla je Mihajlović, koja je na čelu vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Posle istupanja Milene Radulović, javno su se oglasile i glumice Iva Ilinčić i Sara Zeljković, takođe optuživši Aleksića za seksualno zlostavljanje.

Ilinčić je za Blic rekla da je prvi put, kako tvrdi, Miroslav Aleksić seksualno zlostavljao kada je imala 17 godina, a onda je usledio period pauze do 18. godine, kada se nasilje, prema njenim rečima, nastavilo.

"Pre nekih godinu dana prvi put sam sebi rekla: 'Ne, Iva! Mika te nije čeličio za glumu, nije te kao glumicu testirao, nego te je zlostavljao. Veoma te je zlostavljao! I zlostavljao je mnoge druge. I zlostavljaće. Neće se nikad zaustaviti'".

"Nisam silovana, srećom nemam takvo iskustvo, ali jesam kontinuirano seksualno uznemiravana. Šest godina sam ćutala, negirala, nikom nisam govorila, bukvalno nikome. Bilo mi je jasno da je loše.

"Kada se dogodilo prvi put, rekla sam sebi: 'Mika mi je kao otac, nemoguće da se ovo dešava i ne dešava se. A ako se dešava, onda on mene čeliči, hoće da me spremi za surovi svet reditelja, producenata'.

"Pravdala sam to, odbijala da prihvatim. Ignorisala sam. A onda sam priznala sebi, što je bio ogroman korak", rekla je Iva Ilinčić za Blic.

"Posle ovog slučaja više ništa neće biti isto"

Zoran Jakovljeviæ, advokat Miroslava Aleksiæa/Fonet/Božana Pavlica
Posle saslušanja Ive Ilinčić, advokati Jugoslav Tintor i Denis Bećirić preneli su da je ona dala detaljan i preciziran iskaz tužilaštvu koji će se u daljem toku postupka koristiti kao dokaz u ovom postupku.

Ukazali su da zbog tajnosti istrage detalje njenog svedočenja ne mogu da prenose javnosti, ali su optimistični po pitanju ishoda ovog postupka protiv Aleksića.

Oni su pozdravili zainteresovanost medija, jer smatraju da posle ovog slučaja "više ništa neće biti isto" i apelovali su na razumevanje i opreznost u izveštavanju zbog osetljivosti slučaja i žrtava koje nisu spremne da kao Iva i Milena izađu u javnost.

Advokat Zoran Jakovljević, zastupnik učitelja škole glume Miroslava Aleksića, ranije je apelovao na javnost da ne donosi osuđujuću presudu protiv njegovog klijenta pre suđenja.

"Nemojte sprovoditi istragu u medijima i ne prenagljujte sa zaključcima.

"Sačekajte da istraga bude sprovedena, pa kad budete čuli šta odbrana ima da kaže onda izvodite zaključke.

"Nemojte suditi pre suđenja", rekao je Aleksićev zastupnik.

Srđan Ilinčić, otac glumice Ive, rekao je za N1: "Krenuli smo u borbu i mislim da će biti dosta svedoka".

Na pitanje kako je Iva prelomila da prijavi, advokat Ilinčić kaže - zato što je Milena (Radulović) insistirala na tome.

"Nisu njih tri sedele skrštenih ruku, one su pre dve godine išle kod jednog mog advokata da ga pitaju da li postoji adekvatna pravna zaštita.

"Nažalost, dobile su jedan odgovor, da tako kažem - pogrešan, gde je advokat izneo da se tu ne može ništa, da je to zastarelo i one su bile razočarane. I to nije bio jedini advokat kome su se obratile", naveo je Ilinčić.

On misli da će biti dosta svedoka, jer se devojke i žene javljaju i svakim danom ih je sve više i više.

"Da li će imati procesnu ulogu oštećenih ili će biti samo svedoci, to će zavisiti od toga koliko je vremena prošlo od radnji kojima je izvršeno krivično delo", rekao je Ilinčić za N1.

Ko je Miroslav Mika Aleksić?

Zoran Jakovljeviæ, advokat Miroslava Aleksiæa/Fonet/Božana Pavlica
  • Miroslav Mika Aleksić je režiser koji decenijama drži školu glume za mlade "Stvar srca" u centru Beograda.
  • Kroz njegovu školu, koja je doskoro važila za jednu od najcenjenijih, prošao je značajan broj glumačkih talenata - Hana Selimović, Nikola Đuričko, Nikola Kojo, Katarina Radivojević i mnogi drugi.
  • Od 1980. bio je umetnički rukovodilac Dramskog studija Televizije Beograd, koji je osnovao Bratislav Bata Miladinović.
  • Reditelj je TV serije Stvar srca, Pogrešne procene, Sobe 405, glumio je u Šeširu profesora Koste Vujića, filmu iz 1972. godine.
  • Snimao i režirao video sa svadbe Željka Ražnatovića Arkana, komandanta paravojne formacije Srpska dobrovoljčka grada poznatog po vezama sa beogradskim podzemljem, i estradne pevačice Svetlane Cece Veličković.
  • Rođen je 5. februara 1952. godine u Beogradu.
Iva Ilinèiæ sa advokatima/Fonet/Božana Pavlica
Večernje novosti su 20. januara objavile da je još 20 devojaka podnelo prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile njegove žrtve.

Radmila Živković, 68-godišnja glumica, izjavila je listu Blic da je Aleksić "tukao njenu ćerku" u školi glume.

"Hteli smo da ide u sekciju, da bude u društvu, provodi vreme sa svojom generacijom.

"Išla je tri puta i rekla da više neće: 'On se dere, tukao me je motkom po prstima'", citirala je Radmila Živković reči ćerke.

Bojana Živković je dodala da je Aleksić "tukao po prstima jer je grickala nokte".

"Vređao me je na osnovu fizičkog izgleda i moje povučenosti", rekla je ona za Blic.

Pošto se sumnja da ima još žrtava koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, one to mogu prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107.

"Posle ovog slučaja više ništa neće biti isto"

Zoran Jakovljeviæ, advokat Miroslava Aleksiæa/Fonet/Božana Pavlica
Posle saslušanja Ive Ilinčić, advokati Jugoslav Tintor i Denis Bećirić preneli su da je ona dala detaljan i preciziran iskaz tužilaštvu koji će se u daljem toku postupka koristiti kao dokaz u ovom postupku.

Ukazali su da zbog tajnosti istrage detalje njenog svedočenja ne mogu da prenose javnosti, ali su optimistični po pitanju ishoda ovog postupka protiv Aleksića.

Oni su pozdravili zainteresovanost medija, jer smatraju da posle ovog slučaja "više ništa neće biti isto" i apelovali su na razumevanje i opreznost u izveštavanju zbog osetljivosti slučaja i žrtava koje nisu spremne da kao Iva i Milena izađu u javnost.

Advokat Zoran Jakovljević, zastupnik učitelja škole glume Miroslava Aleksića, ranije je apelovao na javnost da ne donosi osuđujuću presudu protiv njegovog klijenta pre suđenja.

"Nemojte sprovoditi istragu u medijima i ne prenagljujte sa zaključcima.

"Sačekajte da istraga bude sprovedena, pa kad budete čuli šta odbrana ima da kaže onda izvodite zaključke.

"Nemojte suditi pre suđenja", rekao je Aleksićev zastupnik.

Srđan Ilinčić, otac glumice Ive, rekao je za N1: "Krenuli smo u borbu i mislim da će biti dosta svedoka".

Na pitanje kako je Iva prelomila da prijavi, advokat Ilinčić kaže - zato što je Milena (Radulović) insistirala na tome.

"Nisu njih tri sedele skrštenih ruku, one su pre dve godine išle kod jednog mog advokata da ga pitaju da li postoji adekvatna pravna zaštita.

"Nažalost, dobile su jedan odgovor, da tako kažem - pogrešan, gde je advokat izneo da se tu ne može ništa, da je to zastarelo i one su bile razočarane. I to nije bio jedini advokat kome su se obratile", naveo je Ilinčić.

On misli da će biti dosta svedoka, jer se devojke i žene javljaju i svakim danom ih je sve više i više.

"Da li će imati procesnu ulogu oštećenih ili će biti samo svedoci, to će zavisiti od toga koliko je vremena prošlo od radnji kojima je izvršeno krivično delo", rekao je Ilinčić za N1.
Iva Ilinèiæ sa advokatima/Fonet/Božana Pavlica
Večernje novosti su 20. januara objavile da je još 20 devojaka podnelo prijavu policiji, tvrdeći da su i one bile njegove žrtve.

Radmila Živković, 68-godišnja glumica, izjavila je listu Blic da je Aleksić "tukao njenu ćerku" u školi glume.

"Hteli smo da ide u sekciju, da bude u društvu, provodi vreme sa svojom generacijom.

"Išla je tri puta i rekla da više neće: 'On se dere, tukao me je motkom po prstima'", citirala je Radmila Živković reči ćerke.

Bojana Živković je dodala da je Aleksić "tukao po prstima jer je grickala nokte".

"Vređao me je na osnovu fizičkog izgleda i moje povučenosti", rekla je ona za Blic.

Pošto se sumnja da ima još žrtava koje je osumnjičeni seksualno napastvovao, one to mogu prijaviti u prostorijama Policijske uprave za grad Beograd, Bulevar despota Stefana 107.
Iva Ilinèiæ ulazi u Palatu pravde/Fonet/Božana Pavlica

FDU: Podrška mladoj glumici

BBC
Fakultet dramskih umetnosti, bezrezervno i odlučno, pruža podršku mladoj glumici i nekadašnjoj studentkinji naše škole, Mileni Radulović, u njenoj borbi da se svaki oblik seksualnog zlostavljanja i uznemiravanja procesira i kazni na adekvatni način.

"Želimo da podsetimo da Miroslav Aleksić nikada nije radio na Fakultetu dramskih umetnosti, niti je na bilo koji način bio uključen u procese edukacije i rada sa našim studentima i studentkinjama", navodi se u saopštenju FDU.

Njegove radionice pohađala su i deca koja nisu nastavila sa obrazovanjem u polju glume i dramskih umetnosti, dodaje se.

"Ovo je važno naglasiti zato što je problem seksualnog zlostavljanja i zloupotrebe pozicije moći problem ne jedne struke, već može biti prisutno u bilo kojoj društvenoj i profesionalnoj strukturi, dok je krivica za svaki čin pojedinačna i isključivo na počiniocu".
BBC
Pogledajte video: Silovanje muškaraca u Africi

Pomoć žrtvama nasilja

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10 do 20 časova. Pozivi su besplatni.

Odsek za seksualne delikte SUP Beograda, Bulevar despota Stefana ulica 107. 011/3292-622 - lokal 3541 - dežurni telefon za seksualno nasilje (24 časa dostupno)

011/2682-522 - Institut za sudsku medicinu - pregled, potvrda o telesnim povredama

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

Tekst je ažuriran 12. februara 2021.

Potrebna velika hrabrost

BBC
Nevladina organizacija Autonomni ženski centar saopštila je da je ponosna na mlade žene koje su se osnažile i prijavile silovanje i seksualno zlostavljanje koje im se desilo od strane osobe u koju su imale apsolutno poverenje da je tu da ih uči i podržava.

"Podsećamo da je potrebna velika hrabrost da se progovori protiv osobe koja je, koristeći poziciju moći i autoriteta, izgradila odnos poverenja sa decom, učinila da se osećaju posebno, a zatim ih na najteži mogući način zloupotrebila i nametnula osećaj odgovornosti, stida i postiđenosti.

"Dodatno, podržavamo sve roditelje da sa svojom decom razgovaraju o tome kako prepoznati seksualnu zloupotrebu kroz otvorene i podržavajuće razgovore koji decu ohrabruju da im se obrate ukoliko im se tako nešto desi", navodi se u saopštenju AŽC.

Mnogi su pružili podršku Mileni Radulović na društvenim mrežama.

Glumicu je podržala i Marija Lukić, koja je 2018. javno progovorila o zlostavljanju koje je doživela od tadašnjeg predsednika Opštine Brus, Milutina Jeličića.

Jeličić je u novembru 2020. pravosnažno osuđen zbog nedozvoljenih polnih radnji.

U jednoj od poruka na Tviteru, Lukić je pozvala na empatiju i solidarnost sa ženama i devojkama koje su prijavile nasilje.

Pomoć žrtvama nasilja

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10 do 20 časova. Pozivi su besplatni.

Odsek za seksualne delikte SUP Beograda, Bulevar despota Stefana ulica 107. 011/3292-622 - lokal 3541 - dežurni telefon za seksualno nasilje (24 časa dostupno)

011/2682-522 - Institut za sudsku medicinu - pregled, potvrda o telesnim povredama

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

Tekst je ažuriran 10. septembra 2021. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: