BBC na srpskom - B92

Francuska: Pariska policija u "šokantnom" sukobu u migrantskom kampu

Policija je koristila nasilje i suzavac, a u nekim slučajevima i pendreke.

Izvor: BBC
Podeli

Francuska policija je tokom noći nasilno demontirala improvizovani migrantski kamp u srcu Pariza, sukobljavajući se sa migrantima i aktivistima.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Dermanen tvitovao je da su neke scene "šokantne" i naložio policiji da pruži potpun izveštaj o svojim postupcima.

Desetine šatora je uklonjeno sa Trga Republike, a pojedine je policija vukla sa sve šatorima.

Migranti beskućnici kažu da su prinuđeni da žive na ulici.Kad je policija došla volonteri i aktivisti su se pridružili migrantima, praveći živi zid - u kom je bilo nekoliko stotina ljudi - i uzvikujući "papiri za sve, smeštaj za sve!".

Policajci su kasnije upotrebili i suzavac i jurili ljude po ulici, koristeći pendreke da bi zaustavila neke od njih.

Sporni zakon o bezbednosti

Policija je koristila suzavac da rastera gomilu s trga/Getty Images
Policija je koristila suzavac da rastera gomilu s trga/Getty Images

Sukobi su izbili uoči utorka za kada je u francuskom parlamentu bilo zakazano glasanje o kontroverznom zakonu o bezbednosti, za koji protivnici kažu da bi mogao ugroziti sposobnost medija da kontrolišu policijsko ponašanje.

Francuska se ove godine suočila sa velikim demonstracijama protiv policijske brutalnosti i navodnog rasizma.

Član 24. ovog zakona predviđa da je u nekim slučajevima krivično delo objaviti slike pojedinačnih policajaca ili vojnika na društvenim mrežama.

Novi improvizovani kamp u centru prestonice pojavio se nedelju dana pošto je policija demontirala veći, ilegalni kamp za migrante u blizini francuskog nacionalnog sportskog stadiona u severnom Parizu.

"Previše su nasilni", žalio se Šahbudin, 34-godišnji Avganistanac, citira novinska agencija AFP.

"Mi samo želimo krov."

Ian Brosar, gradski čelnik u Parizu, osudio je "odgovor reda i zakona i reda na društvenu situaciju".

Predsednik Emanuel Makron zastupa oštru politiku prema nelegalnim migrantima, od kojih mnogi svoje konačno odredište vide Veliku Britaniju preko luke Kale.

Krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje koji vodi Marin Le Pen i dalje mu predstavlja veliku političku pretnju.Ogroman priliv migracija u Evropu preko Mediterana u 2015. godini, podstaknut sirijskim građanskim ratom i drugim sukobima, opao je, ali mnogi azilanti i dalje žive u nesigurnim uslovima u Evropi, bez krova nad glavom i zaposlenja.

Francuska vlada tvrdi da novi zakon o bezbednosti ne dovodi u pitanje prava medija i običnih građana da prijave policijske zloupotrebe.

Ali suočena sa kritikama, vlada je dodala amandman, precizirajući da će se član 24 odnositi samo na "širenje slika koje imaju za cilj narušavanje fizičkog ili psihološkog integriteta policajca ili vojnika".

Ljudima koji budu proglašeni krivima preti kazna zatvora od godinu dana ili novčana kazna do 45.000 evra.

Francuska ombudsmanka za ljudska prava Kler Hedon među kritičarima je zakona: ona je član 24. nazvala "nesrazmernim" i upozorila da bi policijska upotreba dronova za nadzor demonstranata, odobrena drugom klauzulom, mogla biti posebno sporna.

En Sofi Simper iz organizacije Amnesti internešnal nazvala ga je "zakonom koji ubija slobode - jer ugrožava slobodu izražavanja, pravo na demonstracije i pravo na privatnost", izvestio je sajt Frans 24.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 141 idi na stranu