Žene, ljudska prava i Poljska: Abortus od sada skoro potpuno zabranjen

Poljski zakoni i pre ovoga su bili među najrigoroznijim u Evropi, a najnovija presuda znači da su sada zabranjeni gotovi svi slučajevi abortusa.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 22.10.2020.

19:23

Žene, ljudska prava i Poljska: Abortus od sada skoro potpuno zabranjen
Reuters

Vrhovni sud u Poljskoj presudio je da su abortusi u gotovo svim slučajevima protivustavni, čak i onda kada fetus ima određene deformitete.

Kada odluka stupi na snagu, prekid trudnoće biće dozvoljen samo u slučajevima silovanja, incesta i kada ugrožava zdravlje majke.

Poljski zakoni i pre ovoga su bili među najrigoroznijim u Evropi.

Organizacije za ljudska prava prethodnih nedelja više puta su pozivale Vladu da ne pooštrava zakone.

Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Saveta Evrope rekla je da je ovo "tužan dan za prava žena".

"Uklanjanje pravne osnove za skoro sve legalne abortuse u Poljskoj predstavlja kaznu i kršenje ljudskih prava", napisala je Mijatović.

Prošle godine, grupa poslanika vladajuće nacionalističke Stranke zakona i pravde je Ustavnom sudu podnela zahtev za proveru ustavnosti zakona iz 1993. koji dozvoljava abortus u brojnim slučajevima fetalnih smetnji.

Fetalne smetnje mogu biti manji problemi koji se lako leče, ali i ozbiljni fizički ili genetski nedostaci zbog čega fetus može biti mrtvorođen ili umreti brzo posle rođenja.

Na osnovu ovog zakona i odredbi sprovedeno je oko 98 odsto abortusa u Poljskoj do sada.

Većinu u Ustavnom sudu Poljske čine sudije koje je predložila pomenuta stranka.

Malgožata Zulecka, pravnica Helsinškog odbora za ljudska prava, rekla je za BBC:

"Ovo je potpuno nepravedna presuda koja će dovesti do toga da će se prema ženama ophoditi nehumano".

Uoči donošenja odluke, Antonjina Levandovska, aktivistkinja i borkinja za ljudska prava, kazala je za BBC da je zakon iz 1993. bio zasnovan na principima Ujedinjenih nacija koji zabranjuju mučenje.

"To je nehumano, odvratno je terati nekoga da iznese celu trudnoću pogotovo ako fetus ima deformitete. A 98 odsto abortusa u Poljskoj se radi upravo zbog toga", rekla je ona.

Međunarodne grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su poljsku vladu, a Amnesti Internešnal i Hjuman Rajts Voč najavili su da će poslati nezavisne posmatrače da prate proces pred sudom.

"Ustavni sud se bavio ovim slučajem u specifičnom trenutku i kontekstu u kojem Vlada konstantno nasrće na ljudska prava i prava žena da upravljaju sopstvenim reproduktivnim organima", ističe se u zajedničkom saopštenju ovih organizacija.

"Istovremeno, stalne izmene zakona podrivaju nezavisnost sudstva i vladavinu prava u Poljskoj" dodaje se u saopštenju. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: