Predsednički izbori u Americi 2020: Trampova ćerka Tifani u centru pažnje - rivali snimili zajednički spot

Do američkih izbora ostalo je manje od dve nedelje i kampanja je puna iznenađenja. Jedno je greškom priredila i najmlađa Trampova ćerka na LGBT skupu.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 21.10.2020.

17:48

Predsednički izbori u Americi 2020: Trampova ćerka Tifani u centru pažnje - rivali snimili zajednički spot
Reuters

Od izbora u Americi deli nas 14 dana.

Donald Tramp odlazi na miting u Pensilvaniju, a njegova ćerka Tifani postala je hit na društvenim mrežama zbog lapsusa na republikanskom LGBT skupu.

U Juti, republikanac i demokrata uradili su nešto što niko nije očekivao.

Dve slike, dve tesne trke

Reuters
Iako ankete pokazuju da Džo Bajden vodi na nacionalnom nivou, evo kako izgleda borba u nekoliko najvažnijih država čiji glasovi mogu da budu presudni.

1. Florida, država koja se mora osvojiti

U ranom glasanju na Floridi učestvovalo je malo više registrovanih republikanaca nego demokrata, pokazuju zvanični državni podaci. U ostalim državama je zabeležen suprotan trend.

2. Pensilvanija, borba za glasove radnika

Donald Tramp odlazi u Pensilvaniju i to će biti njegova treća poseta Iriju kako bi zadržao glasove belih pripadnika radničke klase. Džo Bajden bio je pre deset dana u istom mestu i okupljenima poručio da obećanja aktuelnog predsednika o radnim mestima ne mogu biti ispunjena.
Reuters

Tifani postala hit zbog obraćanja na LGBT skupu

Reuters
BBC reporterka Holi Honderik objašnjava zašto ljudi pričaju o njoj:

Najmlađa i najmanje poznata predsednikova ćerka postala je predmet podsmeha na internetu kada je objavljen video snimak njenog obraćanja na jednom predizbornom gej skupu.

"Znam u šta veruje moj otac. I pre politike podržavao je gejeve, lezbejke, LGBQI... IA+ zajednicu ", rekla je mirnoj publici.

Kritičari su odmah primetili da je preskočila T u akronimu, koji se odnosi na trans ljude i iskoristili su to da ponovo podsete na odnos koji je adminstracija njenog oca imala prema LGBT populaciji.

(Skraćenica LGBTQ odnosi se na lezbejke, gejeve, biseksualne, kvir, interseks i aseksualne ljude.)

Na primer, iako predsednik Tramp retko javno komentariše LGBT pitanja, zabranio je trans ljudima da služe vojsku i povukao je odluku Obamine administracije da trans učenici budu zaštićeni u javnim školama.

Tifani nije navikla da bude pod lupom javnosti, ona je jedinica iz Trampovog drugog braka s glumicom Marlom Mejpls i nije baš bliska sa ocem.

Komentatori su primetili da joj je tokom govora na nacionalnoj konvenciji Republikanske partije nedostajalo ličnih anegdota sa ocem, koje je nadomestila divljenjem njegovoj politici.
BBC
Demokrata i republikanac poručuju: 'Ne moramo da mrzimo jedan drugog'

Dvojica suprotstavljenih kandidata na izborima u Juti poneli su se prijateljski iako je kampanja u Americi prilično oštra i gruba.

Demokrata Kris Piterson i republikanac Spenser Koks, koji se bore za mesto guvernera u Juti, snimili su niz reklama da pokažu da je moguće raditi zajedno uprkos razlikama.

Čak su snimili i zajednički predizborni spot.

"Postoje stvari oko kojih se obojica slažemo", kaže Koks.

"Možemo da se ne slažemo, ali ne moramo da mrzimo jedan drugog". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: