Učiti, učiti i samo učiti: Kako je student zaradio bogatstvo od studentskih beležaka

Judžin Čio nije morao da ima mnogo gotovine da bi pokrenuo vlastiti biznis.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 30.09.2020.

20:09

Učiti, učiti i samo učiti: Kako je student zaradio bogatstvo od studentskih beležaka
Judžin Èio na studentskoj razmeni u Meksiku/Eugene Cheow

Judžin Čio se osmehuje i kaže, napola u šali: "Mogu da strpam čitav nastavni plan u svoje moždane mape."

"Takođe ronim i volim da idem na besplatnu kafu u Svetski trgovinski centar", dodaje on.

Tako Čio, 24-godišnji student poslovne škole na Singapurskom univerzitetu za menadžment, opisuje svoj život tokom jednočasovnog razgovora preko Zuma između Londona i njegove sobe u roditeljskoj kući u Singapuru.

Razgovarali smo o učenju, poslovanju i, iznad svega, snalažljivosti i životnom iskustvu, krećući se od toplih voda Jugoistočne Azije do urbane džungle Meksiko Sitija.

Ali najpre, o razlogu zbog kog se Čio skromno proslavio.

Nedavno, nakon što je sa najvišom ocenom položio dvostruki ispit kako bi postao trgovac nekretninama u Singapuru, Čio je dao svoje beleške - koje zove "moždanim mapama" - na prodaju preko interneta.

Čio nije jedini koji je pokušao da unovči svoj uspeh, ali njegov materijal za učenje neočekivano se istakao na tržištu.

Do sada je prodao oko 1.500 moždanih mapa, u jednom trenutku zarađujući 1.000 dolara nedeljno - i nakon toga pretvorio svoje beleške za učenje u biznis.

Visoki prohtevi

Nije lako postati agent za nekretnine u Singapuru/Getty Images
Da biste postali trgovac nekretninama u Singapuru, morate prvo da pohađate 60-časovni kurs i položite ispit iz dva dela zvan RES.

"To nije baš najlakši proces. Kao što znate, Singapur insistira na propisima", kaže za BBC Čio. "Shvatio sam da je velika potražnja za brzim i kratkim metodom učenja."

Za određenu naknadu, korisnici mogu da preuzmu 16 "moždanih mapa" koje je Čio uspešno koristio da bi se pripremio za ispite.

Moždane mape su grafički prikazi koncepata i ideja, koji olakšavaju mozgu da vizualizuje kako su oni povezani jedni sa drugim.

Čiove moždane mape sadrže pravne koncepte, marketinške koncepte, matematičke formule, tabele i razne elemente nastavnog plana.

"Mape vam pomažu da lakše povežete sve što treba naučite. One vam daju mikro uvid u bilo koju temu, ali, ako želite, možete i da zađete dublje u konkretne oblasti", objašnjava Čio.

"I ako imate pitanja o nekoj konkretnoj oblasti, možete da sledite informaciju nazad do moždane mape, umesto da morate da prolazite kroz udžbenik i čitate čitavo poglavlje kako biste odgovorili na dato pitanje."

"Vi zapravo prevarite svoj mozak da uči, što je samo zgodan način da se kaže da je to drugačiji način učenja."

"Jezik nije ključan"

Èio kaže da ga je ronjenje nauèilo da za komunikaciju jezik nije neophodan/Eugene Cheow
Čio kaže da svoje veštine u podučavanju i neverbalnoj komunikaciji duguje dugogodišnjoj strasti prema ronjenju.

On vežba od 14. godine, a pre tri godine, nakon što je postao majstor ronjenja, postao je i instruktor - vodio je grupe na pučinu i često putovao do prelepih lokaliteta za ronjenje na Filipinima, u Indoneziji i Maleziji.

"Kao instruktor ronjenja, shvatite da je u komunikaciji jezik sredstvo, ali ne i nužnost", kaže on.

"Ne možete da govorite pod vodom, ne možete da kažete: 'Ćao' ili 'Maska mi propušta'. Sve je u izrazima lica i pokretima ruku."

Čio kaže da mu je ronjenje pružilo još dva kvaliteta: prvo, sposobnost da se poveže sa ljudima iz različitih kultura, što je poteklo od druženja sa roniocima i studentima željnih ronilačkih sportova u svim delovima sveta.

Drugo, želja za avanturom, "naročito za jednog singapurskog mladića poput mene, koji je prilično zaštićen u pogledu odrastanja i obrazovanja."

Ljudska veza

Čio obožava da priča priču kako je na kraju završio na kafesitu ("maloj kafi") u meksičkom sedištu singapurske multinacionalne kompanije za HR (ljudske resurse) u Svetskom trgovinskom centru u Meksiko Sitiju.

Za studenta poslovne škole, kaže on, poseta kuli Svetskog trgovinskog centra "jedan je od glavnih ciljeva putovanja u inostranstvo i ja sam to žarko želeo."

Prošle godine, Čio je bio poslovni student na razmeni u šarmantnom meksičkom gradu Puebla, jugoistočno od glavnog grada zemlje. On Pueblu opisuje kao "prelepu i staromodnu", a Meksikance kao "srdačne".

I zato kad se pojavio ne zakazavši prethodno sastanak u Svetskom trgovinskom centru u Meksiko Sitiju, uspeo je pričom da se probije na 27. sprat i ostvari svoj san da poseti neki poslovni prostor u Svetskom trgovinskom centru u inostranstvu.

Kubanski direktor isprva je bio iznenađen, ali je pokazao interesovanje za njegovu priču o singapurskom obrazovnom sistemu.

Pre nego što je otputovao iz Meksika, Čio se ponovo pojavio u Svetskom trgovinskom centru sa singapurskim poslasticama, a kubanski direktor i njegov tim su ga dočekali bocom ruma.

Eksperti iz HR-a su mu dali da uradi test ličnosti - i nije ih iznenadilo što je dobio visoke ocene iz komunikacije.

"Odmereni uspeh"

"Nemam samo mušterije. Nije to samo razmena dobara. Volim sa njima da ostvarim odnos", kaže Èio/Eugene Cheow
Čiova kompanija, RES Tjutor, kompanija je sa samo jednim proizvodom, koja pomaže korisnicima da se spreme za ispit iz RES-a i postanu trgovci nekretninama u Singapuru.

On kaže da razmišlja da proširi svoje poslovanje na tržište sertifikaga iz oblasti IT-a - ali istovremeno, želi da shvati svoj "uspeh odmereno, da bi bio siguran da njegov poslovni model funkcioniše".

"Mušterije plaćaju 59 američkih dolara za nekoliko informacija i 16 strana plastike sa tehničkim podacima. I zato morate da budete sigurni da je roba koju nudite drugoj osobi, iako neopipljiva, zaista vredna", kaže on.

Da sve bude čudnije, sam Čio nema nameru da postane trgovac nekretninama. On samo želi da bude u prilici da pomogne majci koja vodi posao sa nekretninama već 30 godina, u slučaju da treba malo da je rastereti od posla.

Pre nego što je izbila pandemija Kovida-19, ovaj student trebalo je da započne pripravnički staž u Marina Sends Beju, odmaralištu koje je proglašeno najskupljim kazinom kad je otvoreno 2010. godine.

Čio kaže da će RES Tjutor najverovatnije postati posao koji obavlja "sa strane" - za sada, pošto mu prosto predstavlja zadovoljstvo da pomaže ljudima da ostvare svoje zacrtane ciljeve u karijeri.

"Nemam samo mušterije. Nije to samo razmena dobara", kaže on. "Volim sa njima da ostvarim odnos."

"I zato kad urade test i oni mi saopšte rezultat, budem presrećan, zato što time zapravo kažu da su im moje mape pomogle." Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

23 h

Podeli: