Svemir i Perseidi: Uživajte u kiši meteora kao nijednoj drugoj

Prelepo je, lako i besplatno: najspektakularniji prizor zvezda padalica dolazi na nebo blizu vas. Evo kada, gde i kako možete da uživate u prizoru… i naravno, zašto do toga dolazi.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 11.08.2020.

19:25

Svemir i Perseidi: Uživajte u kiši meteora kao nijednoj drugoj
Getty Images

Niko ne voli da hoda kroz oblak prašine i đubreta… ali nekada biste se iznenadili.

Dok Zemlja kruži kroz oblake kosmičkih krhotina sredinom avgusta - noćno nebo će zasijati.

Ovo je jedinstvena prilika da uživate u prizoru zvezda padalica, i, ako baš imate sreće, možda vidite i neku vatrenu loptu.

Šta su Perseidi?

Getty Images
Sve počinje Svift Tatlovom kometom koja kruži u svojoj orbiti oko Sunca - baš kao i Zemlja, samo pod uglom.

"Ono što se dešava jeste da, svake godine, Zemlja uleti u orbitu komete i među sve krhotine koje ona ostavlja", objašnjava astronom Edvard Blumer, iz Kraljevskog Grinvič muzeja.

Kako ovaj kosmički šut - led, prašina i komadići stene veličine zrna pirinča - udaraju u gornje slojeve atmosfere, "ona zapanjuje zasvetli, čak i ako to ponekad traje samo delić sekunde", kaže Blumer.

Razlog zbog kojih je ova kiša meteora Perseida toliko specifična jeste zato što je "jasno vidljiva i iako vrhunac dostiže sredinom avgusta, moguće je videti je već krajem jula", dodaje.

Možete se videti golim okom i vredi pogledati nebo nekoliko noći zaredom, jer možda vas i nagradi.

Nekada se pojavi veće parče komete i "ako imate sreće, možda vidite čudnu, ali ipak spektakularnu vatrenu loptu", dodaje Blumer, koji je nakon godina posmatranja uspeo da je vidi samo u deliću sekunde.

Da li vredi?

Getty Images
"Apsolutno", kaže Blumer. "Samo ugasite sva svetla i uživajte".

Perseidi su kao prirodni vatromet. A toliko je učestalo, da opušteni posmatrač može da uoči čak 100 zvezda padalica za sat vremena.

I kako meteori uleću u zemljinu atmosferu pri brzini od 215.000 kilometara na čas, ne predstavljaju nikakvu pretnju.

"Počastite sebe, raširite ćebe i pogledajte u nebo", kaže Blumer.

"Neverovatno je opuštajuće - i može se videti s bilo koje tačke na svetu." Decenija Sunca u jedan minut - šta se sve desilo
Getty Images
Saveti za uživanje u Perseidima

Astronom Edvard Blumer preporučuje:
  • Nađite veliku čistinu na kojoj će se iznad vas naći prostrano čisto nebo. Gledajte ka istoku, severoistoku. Ako poznajete zvezde, gledajte ka Perseju, u blizini Kasiopeje. Ako imate poteškoća, koristite aplikaciju.
  • Posmatranje virusa je bilo lakše pre pandemije, ali i dalje možete to da radite održavajući socijalnu distancu.
  • Izaberite mesto u sumrak, raširite ćebe, i sačekajte potpuni mrak. Morate da ugasite sva svetla. Mobilne telefone i bilo koje druge izvore svetlosti.
  • Opustite se i uživajte. Videćete oko 100 meteora u minutu, a možda i neke vatrene lopte.

Zašto se tako zove?

Getty Images
"Zovemo ih Perseid jer zvezde padalice potiču iz sazvežđa Perse", kaže Blumer ali fenomen opažaju i različito imenuju brojne kulture.

U katoličkoj tradiciji se zovu i Suze Svetog Lavrentija.

Kako je ovaj svetac navodno živ spaljen desetog avgusta, prema mediteranskom folkloru, zvezde padalice predstavljaju opiljke iz te vatre.

Ali mnogo pre Rimljana, drugi narodi poput Persijanaca, Egipćana, Vavilonaca i Japanaca su detaljno beležili kiše meteora.

Veruje se da da su Perseidi prvi put zabeleženi u u Kini kada su astronomi 36 godine N.E. o noći kada je "više od 100 meteora nadletalo". Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: