Turska i internet: Turski udar na društvene mreže - novi dokaz sve veće državne kontrole

Tviter, Fejsbuk i Jutjub odsada će morati da se povinuju zahtevima turskih vlasti za uklanjanje sadržaja.

BBC

Izvor: BBC

Petak, 31.07.2020.

20:49

Turska i internet: Turski udar na društvene mreže - novi dokaz sve veće državne kontrole
Da li je ovo znak onogo što dolazi i u drugim delovima sveta?/Getty Images

Turski parlament usvojio je zakon o kontroli društvenih mreža, što je potez za koji grupe za zaštitu ljudskih prava kažu da predstavlja ozbiljnu pretnju po slobodu izražavanja.

Promena je proistekla iz rasprava koje su u toku u mnogim zemljama širom sveta o tome kako bolje kontrolisati onlajn sadržaj, od govora mržnje do lažnih vesti o korona virusu.

Šta, dakle, novi zakon znači za društvene mreže?

Zakon od kompanija koje su vlasnici društvenih mreža sa više od milion korisnika traži da imaju lokalne kancelarije u Turskoj i da se povinuju vladinim zahtevima za uklanjanje sadržaja.

Ukoliko kompanije to odbiju, čekaju ih visoke novčane kazne i mogla bi da im se smanji protok podataka.

Ove promene važe za mnoge kompanije i platforme, uključujući velike tehnološke firme kao što su Fejsbuk, Gugl, TikTok i Tviter.

Prema novom zakonu, društvenim mrežama bi mogao da se smanji opseg i za 95 odsto, što bi ih praktično učinilo neupotrebljivim.

Novi zakon zahteva i da se podaci o korisnicima društvenih mreža čuvaju u Turskoj.

Platforme društvenih mreža popularne među populacijom ove zemlje koja broji 84 miliona stanovnika. Fejsbuk, Instagram, Tviter, Snepčet i TikTok najpopularnije su platforme sa desetinama miliona korisnika.

Zašto je zakon usvojen baš sada?

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da su društvene mreže "amoralne"/Getty Images
Vlada tvrdi da je cilj zakona borba protiv sajber-kriminala i zaštita korisnika od "razuzdanih teorija zavere".

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan mesecima je opisivao društvene mreže kao "amoralne" i nije krio želju da ih stavi pod strogu kontrolu.

Da li druge zemlje imaju slične zakone?

Tokom rasprave o novom zakonu, u turskom parlamentu se često pominjala Nemačka kao primer regulacije interneta.

Nemačka je 2017. godine usvojila Zakon o kontroli mreže, poznat kao NetzDG, koji je doneo slična pravila za borbu protiv govora mržnje i uvredljivog sadržaja.

U Nemačkoj, kad društvena mreža ne ukloni takav sadržaj u roku od 24 sata, čeka je novčana kazna u vrednosti i do 50 miliona evra.

Zakon je nedavno proširen tako da od platformi traži da šalju sumnjivi i moguće kriminalni sadržaj direktno nemačkoj policiji.

Zašto je onda taj zakon problematičan?

Turska i Nemačka imaju veoma različitu istoriju kad je u pitanju nadzor interneta.

Sloboda govora se žestoko brani i o njoj se živo diskutuje u demokratskoj Nemačkoj, dok se u autoritarnoj Turskoj onlajn slobode mnogo više ograničavaju.

Turci se već u velikoj meri nadziru na društvenim mrežama. Mnogi su optuženi za vređanje Erdogana ili njegovih ministara, ili zbog kritika na račun stranih vojnih intervencija i rukovođenja tokom pandemije korona virusa.

Većina turskih mejnstrim medija potpalo je pod strogu vladinu kontrolu u poslednjoj deceniji, a društvene mreže i manji informativni mediji postali su važna mesta za kritičke glasove i nezavisne vesti.

Amnesti Internešnel novi zakon opisuje kao "najnoviji i možda najotvoreniji napad na slobodu izražavanja u Turskoj."

"Zakon o internetu u značajnoj meri povećava prava Blade u kontroli i cenzurisanju onlajn sadržaja, kao i rizik po one koji su se već našli na meti vlasti samo zato što su izrazili oprečno mišljenje", rekao je Endrju Gardner, istraživač za Tursku ove organizacije.

Predsednikov portparol Ibrahim Kalin negirao je da će zakon dovesti do cenzure, rekavši da je njegov cilj da uspostavi komercijalne i pravne veze sa platformama društvenih mreža.

Kako druge zemlje regulišu društvene mreže?

Vlade sve više razmatraju kako da izađu na kraj sa problemom govora na društvenim mrežama i onlajn sadržaja.

Zemlje kao što su Kina imaju najstroža pravila, sa stotinama hiljada sajber policajaca koji nadgledaju društvene mreže i traže poruke koje se smatraju politički osetljivim.

Rusija i Singapur takođe imaju stroge zakone o tome šta može da se objavi na internetu.

Turski pristup problemu nesumnjivo će biti detaljno proučavan u drugim zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i članice Evropske unije, gde su se rasplamsale rasprave o regulisanju društvenih mreža.

Neke grupe za zaštitu ljudskih prava zabrinute su da bi novi zakoni u Turskoj mogli da dovedu do toga da više zemalja koristi isti pristup. Hjuman rajts voč upozorava da ovaj zakon najavljuje "nova mračna vremena onlajn cenzure." Video: Tviter i Srbija: Kuda idu izbrisani nalozi koji su podržavali vladajuću partiju i predsednika Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: