Protesti zbog smrti Džordža Flojda: Ko su Bugalu Bojs, Antifa i Praud Bojs

Grupe se razlikuju po ideologiji, ali su skoro sve učestvovale u nasilnim okršajima.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 08.07.2020.

14:16

Protesti zbog smrti Džordža Flojda: Ko su Bugalu Bojs, Antifa i Praud Bojs
Kolaž na kome su logoi Antife, Bugalu Bojsa i Pradu Bojsa/BBC

Više od tri nedelje posle smrti Džordža Flojda, protesti protiv rasizma nastavljaju se širom SAD.

Iako su u mnogim slučajevima mirni, protesti su podrazumevali i scene policijske brutalnosti, pljački i nasilja.

Političari, snage reda i zakona i komentatori sa levice i desnice optužili su jedan broj marginalnih grupa za podsticanje na nasilje i učestvovanje u njemu.

BBC Njuz je proučio ove grupe na društvenim mrežama.

Bugalu Bojs

Èlanovi Bugalu Bojsa nose havajske košulje i zakrpe sa znakom pokreta/AFP/GETTY IMAGES
Ova relativno nova anti-vladina supkultura možda je najopasnija od svih. Stiven Kariljo, 32-godišnji narednik američkog vazduhoplovstva iz Kalifornije, optužen je za ubistvo dvojice policajaca tokom protesta zbog smrti Džordža Flojda, jednog u Ouklendu, drugog u Santa Kruzu.

Pre nego što je uhapšen, ispisao je vlastitom krvlju izraze "bug" i "postao sam nerazuman" na kola. Pokret često koristi oba izraza.

Bugalu Bojs je neformalan pokret koji nema lidera.

Ime grupe odnosi se na film iz 1984. godine sa lošim kritikama Breakin' 2: Electric Boogaloo. Izraz "Električni bugalu" od tada je postao onlajn mim koji označava nekvalitetan nastavak.

Ali Bugalu Bojs ga koriste kad misle na oružani sukob sa vlastima, nešto slično drugom američkom Građanskom ratu.

Relativno mali u početku, ovaj pokret je poprilično narastao potpomognut desetinama Fejsbuk grupa i stranica sa desetinama hiljada članova i pratilaca.

Da bi izbegao ograničenja Fejsbuka za reč "Bugalu", on često koristi i alternativne izraze kao što su "Big iglu", "Bug" i "Big luauu".

Kao i drugi onlajn pokreti koji su potekli sa 4čana, Bugalu Bojs su uronjeni u rečnik internet mimova i internih šala.

Neki iz pokreti oslovljavaju sebe "budžahedinima", što je parodija na izraz "mudžahedin", koji se često koristi za radikalne islamističke militante.

Sledbenici neguju razne stavove i nivoe ozbiljnosti prema pokretu, ali većina može da se opiše kao ekstremni libertarijanci rukovođeni sa dva osnovna uverenja: željom za oružanim svrgavanjem vlasti i nepokolebljivom posvećenošću vlasništvu nad oružjem.

Bugalu Bojs su ubedljivo bili protiv izolacija zbog korona virusa, koje su doživljavali kao alarmantni znak tiranije. Kad su održana anti-izolaciona okupljanja u nekoliko saveznih država u aprilu i maju, neki naoružani članovi pokreta Bugalu viđeni su na mitinizima, često u havajskim košuljama - što je ironična referenca na havajske lulu proslave.

Protesti pokreta "Crni životi su važni" doveli su do raskola u grupi. Iako mnogi podržavaju proteste i protive se policiji, neki u radikalnijim krugovima pokreta su protivrečni po ovom pitanju.

Fejsbuk grupe i stranice objavljuju snimke naoružanih članova u havajskim košuljama kako prisustvuju protestima noseći zastave Bugalua, tvrdeći da su tu da zaštite demonstrante od policije. Neki čak sugerišu da bi demonstracije mogle da pokrenu "Bugalu" koji oni toliko čekaju.

Snimci i heštegovi koji podržavaju grupu poslednjih nedelja su se pojavili i na TikToku. Često ih postavljaju mladi ljudi sa vatrenim oružjem koji pozivaju na ustanak. Jedan snimak ima potpise kao što su "sve sam spremniji i spremniji da umrem" i "policajci koji vam se budu pojavljivali na vratima prvi će stradati".

Neki članovi iskorišćavaju proteste da bi se upuštali u činove nasilja protiv vlasti. Tri člana Bugalua ovog meseca su optužena za terorizam u Nevadi zbog navodnih pokušaja da "izazovu nasilje" na protestima.

Fejsbuk je u međuvremenu ograničio domet grupa i stranica posvećenih Bugaluu. Nekolicina je uklonjena - ili bila "Zukovana", kako to članovi zovu - u poslednjih nekoliko dana.

Antifa

Antifa, skraćeno od "antifašistički", generalizovano je grupisanje aktivista uglavnom na krajnjoj levici.

Tu spadaju anarhisti, ali i komunisti i nekoliko socijaldemokrata. Ono što ih razlikuje je njihova spremnost da pribegnu nasilju - kako kažu, u samoodbrani ili da bi zaštitili zajednice.

Pokret, koji je u jednom trenutku gotovo potpuno iščezao u SAD, doživeo je novu navalu interesovanja posle izbora Donalda Trampa za predsednika. Oni se često sukobljavaju sa krajnjom desnicom.

Tokom skorašnjih protesta, postoje neki dokazi da su učestvovali u uništavanju javne imovine.

Vlasti u Teksasu, na primer, tvrde da su trojica navodnih pljačkaša u Ostinu bili povezani sa antifa.

Ali desničarski aktivisti i predsednik Donald Tramp izneli su mnogo ozbiljnije optužbe - da su oni pokretačka snaga iza nasilja.

Iako američki predsednik može da proglasi pojedince ili grupe stranim teroristima, pravni eksperti su doveli u pitanje da li Tramp ima ovlašćenje da proglasi antifa "domaćom terorističkom organizacijom".

Nema mnogo dokaza za ovakve generalizovane tvrdnje. Aktivisti antifa su relativno retki - njihove brojke su sićušne u poređenju sa masovnošću protesta u SAD.

Praud Bojs

Praud Boj nosi kacigu sa nalepnicom na kojoj piše Zabranjen lov na Antife/Reuters
Osnovani 2016. godine od kanadsko-britanskog desničarskog aktiviste Gevina Makinesa, Praud Bojs su ultradesničarska, anti-imigrantska, čisto muška grupa sa istorijatom uličnog nasilja protiv njenih levičarskih protivnika, a naročito antifa.

Ime grupe odnosi se na pesmu iz mjuzikl verzije Diznijevog Aladina. Članovi često nose crno-žute Fred Peri polo majice zajedno sa crvenim kapama sa natpisom "Učinite Ameriku ponovo velikom".

Novi član mora da se deklariše kao "zapadnjački šovinista koji odbija da se izvinjava zbog stvaranja modernog sveta".

Praud Bojs i srodne grupe sukobili su se sa antifa grupama na brojnim nasilnim uličnim mitinzima u poslednje dve godine, najistaknutije u Oregonu, Vašingtonu i Njujorku. Dva člana su završila u zatvoru prošle godine zato što su premlatili antifa aktiviste u Njujorku.

Južnjački pravni centar za siromaštvo (SPLC), istaknuta grupa za građanska prava, opisuje Praud Bojs kao mrziteljsku grupu.

Iako je Makines napustio grupu u novembru 2018. godine, podneo je tužbu protiv SPLC-a tri meseca kasnije. Trenutni predsedavajući grupe je Enrike Tario.

Praud Bojs se izričito protive protestima pokreta "Crni životi su važni". Opisavši pokušaje rušenja spomenika lidera Konfederacije kao levičarsku zaveru da se "zatre američka istorija", članovi su viđeni kako "čuvaju" spomenike istorijskih ličnosti u brojnim državama.

Posle uspostavljanja Autonomne zone Kapitol hila, distrikta bez policije u Sijetlu, članovi Praud Bojsa - neki od njih naoružani - pojavili su se da se suprotstave onom što su nazvali "autoritarnim ponašanjem" demonstranata.

Fotografije i snimci sukoba grupe i članova antifa blizu zone postali su viralni.

Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub su zabranili grupu na svojim platformama. Ali nalozi povezani sa pokretom pojavljivali su se tokom protesta. Ove nedelje uklonjeno je 358 Fejsbuk naloga i 172 Instagram naloga povezanih sa Praud Bojs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: