Putovanja u doba korone: Šta sve znamo o otvaranju granica za građane Srbije

Pravila se menjaju iz časa u čas - u većini zemalja u regionu državljani Srbije moraju u karantin ili mogu da uđu uz negativan test na virus korona.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 01.07.2020.

18:55

Putovanja u doba korone: Šta sve znamo o otvaranju granica za građane Srbije
EPA

Ukoliko ste zbunjeni i ne znate kuda možete, a kuda ne možete da putujete iz Srbije - niste jedini.

Situacija se menja iz časa u čas - mnoge države u koje su državljani Srbije početkom jula mogli slobodno da uđu, uvele su obavezan karantin ili zabranile ulazak.

Zbog toga smo napravili mali vodič u koje zemlje je moguće ući i na koji način.

Koje su poslednje vesti?

Automobili u pokretu/PA
Slovenačka vlada odlučila je da od 28. septembra Srbija zbog povoljne epidemiološke situacije bude na zelenoj epidemiološkoj listi, prenela je Radio-televizija Srbije.

Državljani Srbije će moći bez testa i bez karantina da putuju u Sloveniju.

Prethodno je grčka vlada ponovo za još dve sedmice, do 30. septembra, produžila zabranu ulaska u Grčku državljanima trećih zemalja, kao i meru ograničavanja kopnenih veza sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Odlukom ministra zdravlja Bugarske od 1. septembra za ulazak srpskih državljana u ovu zemlju nije potreban negativan PCR test na korona virus.

Ukida se i karantin za one koji su u Bugarsku stigli iz Srbije u periodu od 20. avgusta do 31. avgusta 2020. godine.

Mađarska će u potpunosti zabraniti pristup teritoriji strancima počev od utorka, 1. septembra, kako bi smanjila broj zaraženih, saopštila je tamošnja vlada.

"Mađarski državljani koji se vraćaju iz inostranstva moraće u dvonedeljni karantin ili će morati da dostave dva negativna testa na korona virus", izjavio je šef kabineta premijera Đerđ Đuljaš.

Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez testa na koronavirus, ali do 30 kilometara od granice, uz obavezu da napuste zemlju u roku od 24 sata. Od danas su otvorena samo tri drumska prelaza sa Srbijom: Horgoš 1, Kelebija i Bački Breg.

Dobre vesti za državljane Srbije koji žele na letovanje - Crna Gora je otvorila granica sa Srbijom, kao i Bosnom i Hercegovinom, Albanijom i Makedonijom.

Za ulazak u Crnu Goru potreban je negativan PCR test ili pozitivan serološki ELISA test koji pokazuje prisustvo antitela, ne stariji od 48 sati.

Uspostavljen je i avio-saobraćaj između Srbije i Crne Gore, objavila je kompanija Er Srbija. Putnici mogu da lete iz Beograda do Tivta i Podgorice.

Ipak, s obzirom na povećanje broja zaraženih u Crnoj Gori i Hrvatskoj, Vlada Srbije donela je odluku da se od petka, 18. septembra uvede pojačan nadzor nad onima koji se vraćaju iz te dve države.

Doktorka Darija Kisić Tepavčević, članica republičkog Kriznog štaba pozvala je sve građane da se do petka vrate u zemlju.

Objasnila je da nije reč o karantinu ili samoizolaciji, već o nadzoru, kako bi se sprečio rizik prenošenja koronavirusa.

Nadzor će podrazumevati određenu dinamiku javljanja zdravstvenim službama, sa ciljem kontrole potencijalnog unosa koronavirusa u zemlju.

Među poslednjim zemljama koje su pooštrile mere je Austrija, u kojoj živi veliki broj državljana Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Ljudi koji žive u "rizičnim regionima" - a tu spadaju sve zemlje Balkana - moraju na granici da pokažu PCR test koji ne sme biti stariji od tri dana.

Ukoliko nemaju takav test moraju u samoizolaciju, a u roku od 48 sati moraju o svom trošku da ga urade. U suprotnom sledi kazna od 1.450 evra.

Ove mere stupile su na snagu 27. jula.

I Francuska je zabranila ulaz državljanima Srbije, a francuska ambasada u Beogradu objavila ko je izuzet od zabrane.

Ranije je i Italija dodala Srbiju, Crnu Goru i Kosovo na listu rizičnih zemalja, objavio je 16. jula Roberto Speranca, ministar zdravlja te zemlje.

"Onima koji su bili u tim državama u poslednjih 14 dana zabranjeno je da uđu ili prolaze kroz Italiju", napisao je Speranca na Tviteru.

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da će ljudima koji u Srbiju dolaze iz inostranstva biti uručeno zdravstveno upozorenje sa navedenim merama koje treba da poštuju.

Od njih će se, između ostalog, tražiti da 14 dana po dolasku smanje kontakte sa drugim ljudima u domaćinstvu, na poslu ili na javnim mestima. Ceo spisak mera pročitajte ovde.

Da li možete u Grčku i koja pravila su na snazi?

Automobili u pokretu/PA
Za sada ne.

Grčka je 5. jula zatvorila sve drumske prelaze za državljane Srbije, a obustavljen je i avio-saobraćaj, uključujući i čarter letove.

Poslednje informacije glase da je grčka vlada ponovo za još dve sedmice, do 30. septembra, produžila zabranu ulaska u Grčku državljanima trećih zemalja, kao i meru ograničavanja kopnenih veza sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

To je saopštio zamenik ministra za civilnu zaštitu Grčke Nikos Hardaljas na redovnoj konferenciji za novinare o kovidu 19 u grčkom ministarstvu zdravlja.

Ne zna se do kada će mere ostati na snazi.

Do početka jula je turistima iz Srbije za ulaz u Grčku jedini otvoreni pravac bio preko Bugarske, na prelazu Promahonas.
U Nemaèku mogu samo oni sa vizama ukoliko planiraju da trajno ostanu/Reuters
Na more iz Srbije: Koje granice su otvorene
Mnoge države su najavile da æe mere menjati na dve nedelje, a zavisno od epidemiološke situacije/Getty Images
Prelaz Evzoni, na granici sa Severnom Makedonijom, preko kojeg ide većina onih koji žele na grčko more, bio je otvoren 1. jula samo na nekoliko sati.

Početkom jula je registrovano nekoliko državljana Srbije koji su zaraženi virusom korona i to na letovalištima na Tasosu, Krfu, Halkidikiju i u blizini Kavale, prenose mediji.

Koje su još države objavile nove mere za građane Srbije?

U Nemaèku mogu samo oni sa vizama ukoliko planiraju da trajno ostanu/Reuters
Za državljane Srbije i Crne Gore zatvorene su i granice Holandije.

"Odluka Holandije da otvori granice za državljane Srbije i Crne Gore je promenjena. To znači da stanovnici ove dve države ne mogu da uđu u Holandiju zbog najnovijeg razvoja Kovida-19", navodi se u poruci objavljenoj na Tviteru holandske ambasade u Beograda.

Velika Britanija saopštila je da će državljani Srbije od 10. jula moći da putuju u Veliku Britaniju i po dolasku neće morati u dvonedeljni karantin. Međutim, na dan stupanja novih mera, 10. jula, Velika Britanija je oklonila Srbiju sa spiska država kojima je dozvoljen ulaz bez karantina.

Karantin u trajanju od 14 dana obavezan je za sve građane Srbije, kojima je po novim merama dozvoljen ulazak u Nemačku, saopštila je Ambasada Nemačke u Beogradu.

Nemačka je meću prvima objavila listu zemalja koje nisu članice Evropske unije, a čiji građani mogu da uđu u zemlju, međutim, na njoj nije bilo Srbije.

Ipak, kasnije je Ambasada Nemačke u Beogradu saopštila da od 2. jula počinje sa ublažavanjem mera na granicama za državljane Srbije.

"Srpskim državljanima sa boravišnom dozvolom ili nacionalnom vizom Savezne Republike Nemačke, kao i srpskim državljanima u cilju poslovnog ili nužnog porodičnog putovanja, ulazak u Nemačku će biti dozvoljen pod ovim dole navedenim pretpostavkama", piše na sajtu ambasade gde se navode uslovi putovanja.

"Za sva druga putovanja koja nisu preko potrebna, ostaju na snazi ograničenja kretanja za ulazak u Nemačku zbog povećanog broja novozaraženih u Srbiji", objavila je Ambasada.

Austrija je izdala upozorenje za svoje građane koji nameravaju da putuju u države Zapadnog Balkana koje nisu deo Evropske unije, a zabrana ulaska za državljane Srbije ostaje na snazi.

Za osobe za austrijskim državljanstvom obavezan je karantin nakon povratka za prostora Zapadnog Balkana ili negativan test na korona virus.

Srbija ostaje na listi rizičnih zemalja i u Švajcarskoj. Državljani Srbiji ne mogu da putuju ni u Švedsku.

Sve zemlje navode da će se mere menjati na dve nedelje zavisno od epidemiološke situacije.

Gde možete da putujete u regionu?

Mnoge države su najavile da æe mere menjati na dve nedelje, a zavisno od epidemiološke situacije/Getty Images
U Crnu Goru, Hrvatsku i Severnu Makedoniju ulazak je moguć samo uz negativan test na virus korona ili karantin.

Jedino su granice Bosne i Hercegovine otvorene za državljane Srbije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković objavio je listu zemalja čijim stanovnicima je dozvoljen ulaz u Hrvatsku.

Među njima nije Srbija, međutim stanovnici Srbije mogu u Hrvatsku ukoliko ispunjavaju uslove navedene na sajtu Civilne zaštite Hrvatske.

Iz Srbije u Hrvatsku mogu zdravstveni radnici, zdravstveni istraživači i saradnici, stručnjaci za brigu o starijima, osobe koje zahtevaju hitno medicinsko lečenje.

Ulaz je dozvoljen je prekograničnim radnicima, prevoznicima robe, policijskim službenicima, službama i timovima Civilne zaštite, osoblju međunarodnih organizacija.

Dozvoljena su i turistička i poslovna putovanja u Hrvatsku, ali je potreban dokaz o svrsi putovanja, kao i negativan test na korona virus ili dvonedeljni karantin.

Dozvoljen je ulazak i osobama koje putuju zbog školovanja, smrtnih slučajeva u porodici ili odlaska na sahranu.

Sve najnovije informacije o tome šta je potrebno kao dokaz za ulaz u Hrvatsku moguće je naći na sajtu.

Za ulazak u Severnu Makedoniju potreban je negativan PCR test ne stariji od 72 sata - odluku je donela Vlada Severne Makedonije na predlog Komisije za zarazne boleti zbog znatnog širenja virusa u regionu.

Gde možete na more?

Granice Crne Gore otvaraju se i za državljane Srbije, ali možemo i u Hrvatsku/Getty Images
U Bugarsku se može i bez testiranja.

Ulazak u Hrvatsku i Crnu Goru moguć je jedino uz negativan test, a ulazak u Sloveniju uz obavezan karantin od 14 dana.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da su granice Albanije, Turske i Španije otvorene za srpske turiste, kao i granice Egipta i Tunisa gde je na snazi nasumično testiranje na virus korona na graničnim prelazima.

I Italija je od 1. jula otvorila granice.

Ipak, u Italiju na more možete samo ukoliko planirate da ostanete duže od dve nedelje, jer je Ambasada Italija saopštila da je ulazak u zemlju moguć uz obaveznu samoizolaciju i medicinski nadzor u trajanju od 14 dana.

Kuda možemo, a kuda ne možemo da putujemo?

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je potrebno da se građani, koji planiraju putovanje, svakodnevno informišu o novim merama jer se situacija menja iz dana u dan.

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije objavilo je spisak mera koje su na snazi za državljane Srbije na graničnim prelazima u državama širom sveta.

Savet Evropske unije preporučio je da se putovanje u zemlje članice Evropski unije dozvoli državljanima sledećih zemalja:
  • Alžir
  • Australija
  • Kanada
  • Gruzija
  • Japan
  • Crna Gora (uklonjena sa spiska 14. jula)
  • Maroko
  • Novi Zeland
  • Ruanda
  • Srbija (uklonjena sa spiska 14. jula)
  • Južna Koreja
  • Tajland
  • Tunis
  • Urugvaj
  • Kina (zavisno od mera koje Kina bude uvela za stanovnike Evropske unije)


U preporuci se ističe da je spisak načinjen u skladu sa epidemiološkom situacijom u datim zemljama. Preporuke nisu obavezujuće i svaka država samostalno odlučuje o granicama.

Kriterijumi na osnovu kojih je sastavljen ovaj spisak zemalja su epidemiološka situacija i mere koje konkretna država preduzima u borbi sa epidemijom, a preporuka je da se spisak ažurira na svake dve nedelje. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: