Kanabis i religija: Drevni Izraeliti palili kanabis za vreme bogosluženja, pokazuje istraživanje

Ostaci kanabisa su otkriveni na oltaru u drevnom pustinjskom hramu u Izraelu.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 04.06.2020.

17:14

Kanabis i religija: Drevni Izraeliti palili kanabis za vreme bogosluženja, pokazuje istraživanje
Ostaci kanabisa su otkriveni na oltaru hrama u Aradu/Getty Images

Izraeliti - većinska etnička grupa drevnog Izraela - palili su kanabis u okviru njihovih religijskih rituala, otkrila je arheološka studija.

Dobro očuvana supstanca pronađena u hramu starom 2.700 godina u Tel Aradu je identifikovana kao kanabis, uključujući i njegovo psihoaktivno jedinjenje THC.

Istraživači su zaključili da je kanabis možda korišćen kako bi među vernicima izazvao psihoaktivni efekat.

Ovo je prvi dokaz da su psihoaktivne supstance korišćene u ranom jevrejskom bogosluženju, prenose izraelski mediji.

Hram je otkriven 1960. godine u pustinji Negev, oko 95 kilometara južno od Tel Aviva.

U poslednjoj studiji, objavljenoj u arheološkom žurnalu Univerziteta u Tel Avivu, arheolozi navode da su dva oltara od krečnjaka bila zakopana u okviru hrama.

Zahvaljujući delimično suvoj klimi, kao i zakopavanju, ostaci paljenica - spanjenih žrtvenih darova - sačuvani su na vrhu ovih oltara.
Veruje se da je kanabis spaljivan kako bi izazva psihoaktivni efekat kod vernika/Getty Images
Na jednom oltaru je pronađen tamjan, što nije iznenađujuće imajući u vidu koliko je istaknut u svetim knjigama, objasnili su autori istraživanja za izraelski list Harec.

Međutim, etrahidrokanabinol (THC), kanabidiol (CBD) i kanabinol (CBN) - jedinjenja koja se nalaze u kanabisu - pronađena su na drugom oltaru.

U istraživanju se dodaje da su otkrića u Tel Aradu ukazuju na to da je kanabis takođe imao ulogu u bogosluženju u jerusalimskom Svetom hramu. Map

Razlog za to je je jer je u to vreme hram u Aradu bio deo tvrđave na vrhu brda na južnoj granici Kraljevstva Juda, a navodi se da odgovara umanjenoj verziji biblijskih opisa Solomonovog hrama u Jerusalimu.

Ostaci hrama u Jerusalimu su sada nedostupni za arheologe, pa umesto toga proučavaju Arad i druge slične hramove što im pomaže da razumeju religijske službe u većem hramu. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: