Registracija za glasanje iz inostranstva: Čemu služi sajt hocudaglasam.com

Dok nadležni upozoravaju da se radi o lažnom sajtu koji može da zloupotrebi podatke građana, autori tvrde da je bezbedan i da su želeli da pomognu.

BBC

Izvor: B92

Petak, 22.05.2020.

11:41

Default images

Nemanja Grujičić godinama živi u inostranstvu i nikada nije glasao na izborima u Srbiji - u Irskoj, gde je živeo, i u Singapuru, gde živi, nema diplomatsko-konzularnih predstavništva Srbije.

Glasanje u inostranstvu dostupno je srpskim državljanima od 2004. godine. Međutim, da bi se organizovalo u državi u kojoj nema diplomatsko-konzularnog predstavništva, potrebno je da se najmanje 100 ljudi registruje za glasanje.

Nemanja je jedan od autora sajta hocudaglasam.com koji je pokrenuo kako bi se građanima koji žive u inostranstvu olakšao proces registracije za glasanje i pomoglo onima u državama u kojima nema diplomatskih predstavništva da iskoriste pravo glasa.

Iako autori objašnjavaju da je stranica napravljena uz pomoć otvorenog koda, a detalji kako funkcioniše dostupni na uvid, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu upozorilo je građane da se radi o lažnom sajtu koji možda prikuplja lične podatke građana.

Konačan broj birača na parlamentarnim izborima 2020. utvrdiće Republička izborna komisija 15 dana pre glasanja - procenjuje se da pravo glasa iz inostranstva ima oko 1,7 miliona ljudi.

Autori sajta hocudaglasam.com procenjuju, na osnovu količine podataka koju je zabeležio server, da se za glasanje prijavilo skoro četiri hiljade građana.

Pripremila: Petra Živić Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: