Legenda soula Bil Viters preminuo u 81. godini

Čuveni soul pevač preminuo je u 81. godini usled srčanih komplikacija, saopštila je njegova porodica.

BBC

Izvor: B92

Petak, 03.04.2020.

17:22

Legenda soula Bil Viters preminuo u 81. godini
Getty Images

Bil Viters, proslavljeni soul pevač čiji su hitovi Ain't No Sunshine i Lean On Me obeležili savremenu muziku, preminuo je u 81. godini srčanih komplikacija, saopštila je njegova porodica.

Pevač je preminuo u ponedeljak u Los Anđelesu, izjavili su predstavnici porodice agenciji Asošijejted pres.

Opisali su ih kao "povučenog čoveka čije je srce težilo da se poveže sa svetom".

"Iskreno je razgovarao sa ljudima i povezivao ih jedne s drugima", navodi se u izjavi.

Pevač prepoznatljivog glasa je napisao neke od najpoznatijih soul pesama sedamdesetih poput Just The Two Of Us, Lovely Day i Use Me.

Iako je prestao da snima još 1985. godine, njegove pesme su ostvarile veliki uticaj na R&B i hip-hop muziku.

Eminem je iskoristio sempl The Two Of Us u hitu iz 1997. godine Bonnie And Clyde.

"Skrhani smo zbog gubitka našeg voljenog i posvećenog supruga i oca", naveli su članovi porodice.

"Povučeni čovek čije je srce težilo da se poveže sa svetom njegovim stihovima i muzikom, iskreno je razgovarao sa ljudima i povezivao ih jedne s drugima."

"Kako je vodio miran život sa porodicom i prijateljima, njegova muzika će zauvek pripadati svetu. U ova teška vremena, molimo se da njegova muzika ponudi utehu i radost dok su fanovi sa svojim najbližima", saopštila je porodica.
Getty Images
Rođen 1938. godine, Viters je bio najmlađi od šestoro dece. Njegov otac je umro kada je Viters bio dečak, pa su ga odgajile majka i baka.

Muzikom je počeo da se bavi u 29. godini, nakon devet godina provedenih u mornarici.

Sam je naučio da svira gitaru između smena dok je radio na fabričkoj traci, proizvodeći toalet daske za kompaniju Boing aviona.

Ušteđevinu je iskoristio da plati snimanje pesama u studiju.

Njegova pesma Lean On Me zasnovana je na iskustvu odrastanja u rudarskom gradu u Zapadnoj Virdžiniji. U teškim vremenima, komšije bi pomagale jedni drugima.

Pesma je u poslednje vreme povezana sa pandemijom korona virusa, kako su ljudi počeli da objavljuju njihove verzije te numere, šaljući podršku zdravstvenim radnicima. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: