BBC na srpskom - B92

Boris Džonson: Britanski premijer pozitivan na korona virus

Britanski premijer ima blage simptome, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Izvor: BBC
Podeli
BBC
BBC

Britanski premijer Boris Džonson je pozitivan na korona virus, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Džonson ima blage simptome i biće u samoizolaciji u Dauning stritu.

"Testirao se na lični savet šefa engleske zdravstvene službe, profesora Krisa Vitija", navodi se u saopštenju.On će voditi vladu u borbi protiv krize, dodaje se.

Džonson je rekao da je dobio blage simptome u poslednjih 24 sata, uključujući temperaturu i kašalj.

Izjavio je da će biti u samoizolaciji u sedištu vlade u Ulici Dauning broj 10, ali da će "nastaviti da je vodi preko video-konferencija dok traje borba protiv virusa".

Džonson je poslednji put viđen u javnosti u četvrtak uveče, kada je tapšao ispred broja 10 u okviru gesta zahvalnosti zemlje zaposlenima u Nacionalnoj zdravstvenoj službe (NHS).

U videu koji je objavio na njegovom Tviter profilu, Džonson, 55, poručio je: "radim od kuće i biću u samoizolaciji i to je jedina ispravna stvar koju mogu da uradim".

"Ali, ne sumnjajte da mogu da, zahvaljujući čarima savremene tehnologije, nastavim da komuniciram sa mojim čelnim timom i vodim nacionalnu borbu protiv korona virusa".

"Želim da se zahvalim svima koji su uključeni i naravno, našem neverovatnom osoblju Nacionalne zdravstvene službe".

"Zato hvala svima koji rade ono što i ja, svima koji rade od kuće kako bi sprečili širenje virusa od jednog do drugog domaćinstva", dodao je.

"Na taj način ćemo pobediti."

Džonsona je u broju 10 testiralo osoblje NHS, na lični savet šefa engleske zdravstvene službe, profesora Krisa Vitija, navodi se u saopštenju njegovog kabineta.

On će nastaviti da vodi vladu u borbi protiv krize, dodaje se.

Početkom ove nedelje, premijerov portparol je rekao da je, u slučaju da se Džonson razboli i nije u stanju da radi, ministar spoljnih poslova Dominik Rab, kao prvi državni sekretar, izabrani ministar koji će ga zameniti.

Nije poznato da li će Džonson nastaviti da živi sa verenicom Keri Simonds, koja je trudna nekoliko meseci.

Trudnicama se savetuje da budu posebno oprezne kada primenjuju savet socijalnog distanciranja, kao i da smanje sve društvene kontakte u narednih 12 nedelja.

U njegovoj poruci na Tviteru, Džonson je takođe rekao da "je sinoć bilo veoma dirljivo pridružiti se nacionalnom tapšanju zdravstvenim radnicima".

Džonson je viđen na nekoliko dnevnih televizijskih konferencija vlade prošle nedelje, gde se pojavio zajedno sa višim čelnicima zdravstva kako bi obavestio zemlju o novostima u vezi sa korona virusom.

Ni premijerov stariji savetnik Dominik Kamings niti kancelar Riši Sunak - koji su se nedavno pojavljivali sa njim, prateći preporuke za socijalno distanciranje - nemaju simptome niti su testirani.

Portparol Bakingemske palate je potvrdio da je kraljica videla Džonsona pre viđe od dve nedelje, 11. marta.

Njih dvoje se obično sastaju svake nedelje za sastanak premijera sa kraljicom, ali su poslednje sastanke obavili preko telefona.

U Ujedinjenom Kraljevstvu je registrovano više od 11.600 potvrđenih slučajeva korona virusa, a umrlo je 578 ljudi.

I princ od Velsa je takođe pozitivan na korona virus, saopšteno je početkom nedelje.

Princ Čarls, 71, ima blage simptome, "ali je inače u dobrom zdravstvenom stanju", rekao je njegov portparol.

BBC
BBC

BBC
BBC

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 137 idi na stranu