Hosni Mubarak: Preminuo bivši egipatski predsednik

Političar kog je sa vlasti zbacila vojska 2011, preminuo u bolnici u Kairu u 91. godini.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 25.02.2020.

12:38

Hosni Mubarak: Preminuo bivši egipatski predsednik
Hosni Mubarak preminuo je u bolnici u Kairu u 91. godini./Getty Images

Nekadašnji predsednik Egipta Hosni Mubarak je preminuo u bolnici u Kairu u 91. godini.

Bio je na čelu Egipta tri decenije, a svrgnut je sa vlasti 2011, tokom revolucije poznate kao Arapsko proleće.

Proglašen je krivim za saučesništvo u ubistvu demonstranata.

Ta presuda je ukinuta i on je oslobođen u martu 2017. godine.

Njegovu smrt su u utorak potvrdili državni mediji. Ranije tokom dana, portal Al-Vatan preneo da je preminuo u vojnoj bolnici.

Mubarak je krajem januara operisan. Njegov sin Ala rekao je u subotu da je Mubarak ostao na intenzivnoj nezi. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ko je bio Mubrak?

Rođen je 4. maja 1928, a kao tinejdžer je pristupio vojnom vazduhoplovstvu i odigrao jednu od najvažnijih uloga u arapsko-izraelskom ratu 1973. godine.

Posle manje od deset godina, postao je predsednik. Na prethodnog šefa države Anvara Sadata izvršen je atentat.

Mubarak je odigrao i ključnu ulogu u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Međutim, bez obzira na milijarde dolara pomoći koje je Egipat dobio tokom njegove vladavine, nezaposlenost, siromaštvo i korupcija nastavili su da rastu.

Nezadovoljstvo je kulminiralo u januaru 2011. godine, nakon što su slični protesti u Tunisu doveli do svrgavanja tamošnjeg predsednika.

Mubarak je bio prisiljen da odstupi 18 dana kasnije.

Samo godinu dana posle toga, Muhamed Mursi, islamistički političar, pobedio je na prvim egipatskim demokratskim predsedničkim izborima.

Novi predsednik je bio na vlasti manje od godinu dana. Usred masovnih protesta svrgnut je u vojom puču koji je vodio general Abdel Fatah el-Sisi.

General Sisi pobedio je na izborima dva puta. Mursi je preminuo u zatvoru 2019.

Mubaraku je 2012. izrečena doživotna kazna zbog smrti oko 900 demonstranata, koje su ubile snage bezbednosti tokom protesta godinu dana ranije.

On i njegov sin bili su optuženi za korupciju.

Ali presude su ukinute i on je oslobođen 2017. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: