Masoni, Srbija i Gugl: Najčešća pitanja o slobodnim zidarima

Ima li masona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako se pozdravljaju slobodni zidari, koji su simboli u Beogradu - samo su neka od pitanja koja građani Srbije postavljaju na Guglu.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 20.02.2020.

18:27

Masoni, Srbija i Gugl: Najčešća pitanja o slobodnim zidarima
Jedna od prostorija u kojoj se okupljaju masoni u Velikoj Britaniji/BBC

Posle priznanja glavnog državnog tužioca Hrvatske Dražena Jelenića da je član masonske lože, znatiželja o ovom javnosti malo poznatom, a uvek intrigantnom udruženju, ponovo se probudila.

Jelenić je podneo ostavku na tu funkciju, a na Guglu su mnogi odmah počeli da se raspituju o slobodnim zidarima.

Ima li masona u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kako se pozdravljaju, koji su njihovi simboli u Beogradu - samo su neka od pitanja koja zanimaju ljude sa Balkana.

Ko su masoni u Srbiji?

Masonski simboli - svevideæe oko, piramida i šestar - postoje na brojnim graðevinama u Beogradu/Getty Images
Gugl pretraga je na sam vrh postavila reportažu BBC-ja na srpskom o masonima.

Oni su "gospoda obučena u posebnu odeću - sa keceljama, belim rukavicama i lentama", čije bratstvo broji 1.500 članova.

Neki od najpoznatijih Srba slobodnih zidara bili su Dositej Obradović, Stevan Mokranjac, Stevan Sremac, Ivo Andrić i knez Pavle Karađorđević.

Kako postati mason?

Odgovor je dao član Regularne Velike Lože Srbije - Zoran Đukanović za Vajs.

"Član Bratstva postaje se na poziv najmanje dvojice Braće, tačnije putem njihove preporuke".

Preduslov da neko postane mason je da bude prepoznat kao "dobar čovek, na dobrom glasu".

Ko su masoni u Srpskoj pravoslavnoj crkvi?

Odgovor Dragana Đurića, velikog majstora 33. reda i grand-komandera masonskog Vrhovnog saveta Srbije je da su "neki bivši poglavari Srpske pravoslavne crkve" bili članovi masonskih loža.

"Ima ih i među vladikama. Ne mogu da kažem njihova imena, jer brat ne sme da potkaže brata, po masonskom zakonu, ali i etičkom kodeksu", rekao je Đurić za list Danas.

Kada je osnovana masonska loža u Srbiji?

Masonska obeležja i predmeti koji se koriste/BBC
U junu prošle godine je u Beogradu organizovan skup Regularne Velike Lože Srbije povodom sto godina od osnivanja Velike Lože Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca "Jugoslavija".

Pre toga je postojao Vrhovni savet Srbije.

Posle Drugog svetskog rata, loža je funkcionisala mahom u izgnanstvu, a posle raspada SFRJ, formirana je Regularna Velika loža, prvo Jugoslavije, a od 2006. i Srbije - piše na njihovom sajtu.

Kako se masoni pozdravljaju?

Na hrvatskom portalu net.hr kažu "tajnim rukovanjem".

"Iako neki članovi masona ne priznaju to u javnosti, oni imaju barem jednu vrstu tajnog rukovanja", tvrde na ovom sajtu.

"Navodno postoje i određene rečenice koje mason može izgovoriti kad se suočava s velikom opasnošću, koje će podstaknuti ostale članove da mu pohitaju u pomoć."

Da li u Srbiji ima žena među masonima?

Pravilo Regularne masonske lože u Srbiji ne dozvoljava članstvo ženama.

Međutim, Ujedinjena velika loža Engleske je 2018. godine dozvolila transrodnim ženama da ostanu u masonskoj loži, ako su joj pristupili kao muškarci.

Koji su masonski simboli u Beogradu?

Masonski simboli su, između ostalih, šestar, uglomer, piramida i svevideće oko.

Neki od ovih simbola se nalaze i na fasadama beogradskih građevina poput Radio Beograda, Galerije Prirodnjačkog muzeja, zgrade Tehničkog fakulteta i Poštanskog muzeja. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: