BBC na srpskom - B92

Čačak, Sonja Savić i imena ulica: "Ona je mnogo više od bilo koje ulice“

Nijedna ulica u rodnom gradu čuvene glumice neće poneti njeno ime.

Izvor: BBC
Podeli
Sonja Savić/Fonet/Božidar Petrović
Sonja Savić/Fonet/Božidar Petrović

U Čačku nijedna ulica neće nositi ime Sonje Savić, čuvene glumice rođene u ovom gradu - ova odluka je izazvala brojne i burne reakcije na društvenim mrežama.

"Jedno od objašnjenja je bilo da kada bi Sonja Savić dobila ulicu, to ne bi bila dobra poruka mladima zbog načina života koji je vodila", rekla je Violeta Marković, odbornica u Skupštini Čačka za N1.

Ipak, iz Komisije za određivanje naziva ulica ovog grada rekli su da postoji mogućnost da neka ulica ponese njeno ime "kada na red dođu" gradski park ili seosko naselje Donja Gorevnica u kome je odrastala.Na društvenim mrežama su mnogi kritikovali obrazloženje čačanskih zvaničnika.

"Sonja Savić je mnogo više od bilo koje ulice", jedan je od komentara na Tviteru.

Neki su postavili pitanje da li je isti kriterijum važio za sve po kojima su već nazvane ulice ili druga javna mesta u gradovima širom Srbije.

Bilo je i korisnika koji smataraju da treba odvojiti lični život umetnika od njegovog rada.

Ima i onih koji misle da imenovanje ulice po Sonji Savić ni njoj samoj ne bi preterano značilo, a nude i druga rešenja.

Oglasili su se i istomišljenici zvaničnika iz Čačka.

Ili ih ovo pitanje ni ne zanima.

Ko je bila Sonja Savić?

Sonja Savić je bila jugoslovenska i srpska glumica, a neke od najznačajnijih uloga je ostvarila u filmovima snimanim osamdesetih godina 20. veka.

Rođena je u Čačku 15. septembra 1961. godine.

Prvi put je glumila na filmu sa šesnaest godina u Leptirovom oblaku Zdravka Randića.

Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu je upisala već posle drugog razreda gimnazije, i diplomirala u klasi profesora Minje Dedića 1982. godine.

Glumila je u više od 50 filmova - Živeti kao sav normalan svet, Šećerna vodica, Davitelj protiv davitelja, Balkanski špijun, Una, Crna Marija iMi nismo anđeli, između ostalih.

Dobitnica je najznačajnijih glumačkih priznanja, poput nagrada "Zlatna arena", "Carica Teodora" i "Ćele Kule" i nagradu žirija u Veneciji.

Poslednju glavnu ulogu je odigrala 2005. godine u filmu Jug jugoistok, a poslednje pojavljivanje je bilo na filmu Zabranjena ljubav.

Režirala je nekoliko filmova, družila se sa Milanom Mladenovićem iz benda EKV i novotalasnom rokenrol ekipom iz Beograda, pokušala da studira teologiju.

Preminula je navodno od prekomerne upotrebe droge 23. septembra 2008. godine u stanu u Beogradu.

Sahranjena je u Donjoj Gorevnici kraj Čačka.

Na Svetski dan pozorišta, 27. marta, prošle godine se lik Sonje Savić našao među najpoznatijim glumcima Srbije na serijalu markica koje su objavile Pošte Srbije.

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 139 idi na stranu