Prevoz životinja koje su ljudima "emotivna podrška“: U avion samo s potvrdom

Putnici su pokušavali da u avion unesu egzotične životinje.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 23.01.2020.

17:48

Prevoz životinja koje su ljudima
Paun koji je deo emotivne terapije vraæen je sa leta na aerodromu u Njuvarku 2018./Reuters

Sjedinjene Američke Države nastoje da ograniče broj životinja koje besplatno mogu da lete avionom.

Ministarstvo za transport je predložilo da se ovo pravo ograniči i psima koji pomažu ljudima s invaliditetom.

Do ovog predloga je došlo jer je porastao broj putnika koji lažno tvrde da im kućni ljubimci pomažu zbog invaliditeta ili u terapiji.

Pre nego što stupi na snagu, oko ovog predloga vodiće se javna rasprava.

Predložene promene bi značile i da životinje koje pružaju emotivnu podršku, više nemaju prava poput životinja koje su od pomoći ljudima s invaliditetom.

Ukoliko putnici vode sa sobom životinje koje im pomažu sa problemima u mentalnom zdravlju, one bi morale da prođu posebnu obuku.

Američke aviokompanije su pozdravile ovaj predlog, jer se broj životinja na letovima povećao, kao i broj žalbi zbog incidenata kao što su ujedi.

"Aviokompanije žele da svi putnici i osoblje na letu bude bezbedni i mi smo sigurni da će ovaj predlog učiniti da let avionom bude zdravije i bezbednije iskustvo za sve", rekao je Nikolas Kalio, predsednik industrijskog lobija aviokompanija u SAD.

Promene koje se najavljuju u Americi se u Velikoj Britaniji odavno sprovode. Na britanskim letovima su zabranjene životinje koje ljudima pružaju emotivnu podršku ljudima.

Na britanskim letovima dozvoljeno je uvesti samo pse vodiče i pse koji pomažu ljudima sa invaliditetom.

Aerodrome u Americi su prethodnih godina sve češće posećivali neuobičajeni putnici - ljudi su na letove pokušavali da unesu ćurke, paune i veverice, zbog kojih su na kraju aviokompanije i donele nova pravila.

Na letovima američkih aviokompanija zabranjeno je uneti žabe, kune, ježeve i koze, čak iako su životinje koje pomažu ljudima u terapiji.

Delta erlajns je zabeležila u 2018. godini da su neki putnici pokušali da u avion unesu ćurane, oposume, zmije i pauke.

Predlog Ministarstva za transport omogućio bi aviokompanijama da nametnu pravila putnicima, kao i da dobiju potvrdu o tome da li im životinja zaista pomaže u terapiji.

Međutim, aviokompanijama ne bi bilo dopušteno da odbiju prevoz životinja na osnovu toga koja je životinja u pitanju, ako one zaista pomažu osobama s invaliditetom. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: