Hari i Megan: Princ od žurki koji je sam sebi utirao put

Hari je pokušao da uskladi javni i privatni život. Povremeno mu je publicitet koji dolazi s tim kad ste šesti u redu da nasledite tron pomagao da stekne podršku za dobrotvorne akcije.

BBC

Izvor: B92

Sreda, 22.01.2020.

16:39

Hari i Megan: Princ od žurki koji je sam sebi utirao put
Princ Hari/BBC, PA Media, Reuters

Vojvoda od Saseksa odrastao je pod svetlima reflektora - od mladog člana kraljevske porodice koji je morao da nauči da prežali smrt majke, preko tinejdžerskih godina neprestanih provoda, do vojničke karijere.

Od tada je Hari pošao majčinim stopama, baveći se dobrotvornim radom širom planete. Oženio se i postao otac.

Sada će on i vojvotkinja od Saseksa otvoriti novo poglavlje u svojim životima: odreći će se kraljevskih zaduženja, titule Njihovog visočanstva i javnog finansiranja, i - očekuje se - provoditi veći deo vremena u Kanadi.

Hari je pokušao da uskladi javni i privatni život. Povremeno mu je publicitet koji dolazi s tim kad ste šesti u redu da nasledite tron pomagao da stekne podršku za dobrotvorne akcije.

Ali bilo je i perioda kad je ta pažnja postajala prevelika i energično se borio za privatnost vlastite porodice.

Mladalački život

Prins Hari je roðen 1984. godine, kao drugo dete princa i princeze od Velsa/PA Media
Rođen u bolnici Svete Marije, u Pedingtonu, 15. septembra 1984. godine, princa je pod imenom Henri Čarls Albert Dejvid krstio nadbiskup od Kenterberija u decembru iste godine u kapeli Svetog Georgija, u Vindzoru.

Ali zvanično je od prvog dana najavljeno da će biti poznat kao Hari.
Iako je kršten kao Henri, oduvek je bio poznat kao Hari/Reuters
Hari sa majkom i bratom na putovanju u Torp park 1993. godine/PA
Prinčevo detinjstvo naglo je prekinuto kad mu je majka poginula 1997. godine.

Princeza Dajana stradala je u saobraćajnoj nesreći u Parizu, u 36. godini, kad je auto u kom se nalazila pojurio kroz tunel sa paparaco fotografima za petama.

Njena smrt potresla je poklonike kraljevske porodice iz čitavog sveta, ali je zauvek promenila živote 12-godišnjeg Harija i 15-godišnjeg Vilijama.

Sahrana, sa koje je ostala upamćena slika dvojice dečaka kako hodaju iza pogrebnih kola njihove majke kako bi prisustvovali službi u Vestminsterskoj opatiji, i dan-danas je jedan od najgledanijih programa na BBC-ju.
Princ Hari je stajao izmeðu oca princa Èarlsa i starijeg brata princa Vilijama dok su gledali kako mrtvaèka kola odnose Dajanin kovèeg/BBC
"Slobodno mogu da kažem da je to što sam izgubio mamu sa 12 godina i zbog toga ugasio sve svoje emocije u poslednjih 20 godina imalo prilično ozbiljnog uticaja ne samo na moj privatni život, nego i na moj posao", rekao je princ u intervjuu za Dejli telegraf 2017. godine.

Dodao je: "Verovatno sam se u više navrata našao blizu potpunog nervnog sloma, u vreme kad vas je svaka vrsta žalosti, laži, zabluda i svega drugog obasipalo sa svih strana."

Princ je sledio obrazovni put starijeg brata Vilijama, u školi Vederbi na Noting Hilu, pre nego što se upisao na Iton 1998. godine.
Petogodišnji Hari, prvog dana u školi Vederbi, na Noting Hilu/PA
Prins Hari gleda kako njegov brat potpisuje pristupnicu na koledž Iton 1995. godine - poæi æe njegovim stopama, upisavši se u istu školu tri godine kasnije/Getty Images
Nakon što je napustio Iton sa položena dva napredna nivoa 2003. godine, Hari je uzeo godinu pauze.

Radio je na ovčarskoj farmi u Australiji i sa siročadi Aidsa u Lesotu, zacrtavši put za dobrotvornu organizaciju koju će kasnije tamo organizovati.

Život pod reflektorima

Princ Èarls vodio je sinove na godišnje skijaške odmore u Švajcarsku/Press Association
U sklopu godinu dana pauze, princ Hari je proveo vreme u sirotištu u Lesotu, u južnoj Africi/Clarence House via Getty Images
Pažnja medija je konstanta u Harijevom životu.

Naslovna strana izdanja Njuz ov d vorld (danas ugašenog) iz 2002. godine pompezno je objavila: "Harijeva drogeraška sramota" i tvrdila da je princ Čarls poslao sina da poseti kliniku za rehabilitaciju kao kaznu zato što je pušio kanabis.

Palata Svetog Džejmsa potvrdila je da je tada 17-godišnjak "eksperimentisao s ovom drogom u nekoliko prilika", ali da upražnjavanje nije bilo "redovno".

A onda je u oktobru 2004. godine došlo do koškanja sa fotografom ispred jednog kluba.

Kraljevski portparol rekao je u ono vreme da je 20-godišnji princ dobio udarac u lice foto-aparatom "kad su se fotografi sjatili oko njega".
Princ je bio ambasador Olimpijade na Londonskim olimpijskim igrama 2012. godine/Getty Images
Kad je Hari odgurnuo foto-aparat, "ispostavilo se da je napukla fotografova usna", dodao je portparol.

Naredne godine, slika princa obučenog u nacističku uniformu na luksuznom maskenbalu izazvala je opšte zgražavanje.

Klarens haus kasnije je saopštio da se princ izvinio zbog bilo kakve "uvrede ili sramote" koju je time izazvao i da je sada svestan da je to "bio loš izbor kostima".

A 2009. godine pojavio se video snimak Harija kako koristi uvredljiv jezik da bi opisao azijskog člana svog voda u vojsci.

Palata Svetog Džejmsa saopštila je da je princu "izuzetno žao zbog bilo kakvog bola koje su njegove reči mogle da nanesu", ali je rečeno da je "izraz upotrebio bez ikakve zle namere i kao nadimak izuzetno popularnog člana njegovog voda".

Hari je uživao u blažem tretmanu medija tokom londonskih Olimpijskih igara 2012. godine, u ulozi ambasadora Olimpijade.

Iste godine proveo je mnogo vremena pred kamerama za kraljičin jubilej. U sklopu tih proslava, Hari je završio prvu solo kraljevsku prekomorsku turneju posetama Belizeu, Bahamima, Brazilu i Jamajci.

Međutim, tog avgusta pojavile su se slike princa i mlade gole žene u hotelskoj sobi u Las Vegasu.

Dve fotografije, objavljene na američkom sajtu za tračeve TMZ a kasnije i u listu San, napravljene su na privatnom odmoru sa prijateljima, a sajt je izvestio da je princ bio u grupi ljudi koja je igrala "strip bilijar".

Kasnije je rekao da je "verovatno izneverio samog sebe", ali je dodao: "Bio sam u privatnim odajama i trebalo je da se očekuje određena količina privatnosti."

Postoji, međutim, izvesna olakšavajuća okolnost za sve nestašluke u kojima se Hari obreo.

Kao mlađi vrat očekivanog budućeg kralja, Hari ima relativno malo odgovornosti.

Kao i kraljičina sestra princeza Margaret i mlađa braća princa Čarlsa, Hari je "rezerva za tron" - i nalazi se vrlo daleko od njega.

Tako su Harijeve nesmotrenosti uradile vrlo malo na narušavanju mišljenja javnosti o njemu.

I možda je imao slobodniji život zbog toga; sigurnosne brige bi aktivnu službu u Avganistanu učinile nemogućom za njegovog starijeg brata, na primer.

Vojska i dobrotvorni rad

Hari je služio jednu turu u Avganistanu kao pilot helikoptera "Apaè"/PA
Princ kaže da je napuštanje vojske bila "stvarno teška odluka" za njega/PA
Hari je proveo 10 godina u oružanim zonama, postavši prvi član kraljevske porodice posle više od 25 godina koji je služio u ratnoj zoni.

On je 2007. godine ostao razočaran kad je vrhuška vojske odlučila da ga ne pošalje u Irak zbog "neprihvatljivih rizika", ali je kasnije proveo 10 nedelja služeći u Avganistanu 2008. godine.

Hari se vratio u tu zemlju kao pilot helikoptera "Apač" od septembra 2012. do januara 2013. godine, pre nego što se u julu 2013. godine kvalifikovao za komandanta "Apača".

Kasnije je opisao kako je pucao u talibanske pobunjenike i rekao da je biti u Avganistanu bilo onoliko "normalno koliko njegov život uopšte može da bude".

Kad je saopštio da će napustiti vojsku 2015. godine, princ je rekao da vreme koje je tamo proveo "neće zaboraviti do kraja života".

To se odražava i u njegovom dobrotvornom radu, koji se uglavnom odnosi na mentalno zdravlje i pomoć vojnim veteranima.

Harijev najistaknutiji dobrotvorni rad do sada jeste osnivanje i vođenje Inviktus igara 2014. godine.

Međunarodno takmičenje u stilu paraolimpijade za ranjeno bivše vojno osoblje održano je do sada u Londonu, Orlandu, Torontu i Sidneju.
Princ je bio pokretaèka snaga iza Inviktus igara/Chris Jackson/Getty Images
Pružio je podršku i dobrotvornoj organizaciji Hodanje sa ranjenima, za povređene veterane.

Drugi prinčev dobrotvorni rad uključuje projekte očuvanja u Africi i zajedničko osnivanje Sentebejla, dobrotvorne organizacije za pomoć siročadi u Lesotu.

Nastavio je rad svoje majke u pomaganju deci pogođenoj virusom HIV-a i podržavajući rad Hejlo Trasta u čišćenju minskih polja.
On his visit to Angola in September, Harry said landmines are "an unhealed scar of war"/Reuters
Hari i njegov brat Vilijam su zajedno radili na raznim dobrotvornim inicijativama/Getty Images
Dajana je privukla pažnju čitavog sveta kad je hodala kroz aktivno minsko polje u centralnoj Angoli 1997. godine.

Umrla je u Parizu kasnije iste godine, pre nego što je doživela da vidi koliki je uticaj njena poseta stvarno ostvarila - kao što je potpisivanje međunarodnog sporazuma kojim je oružje proglašeno nezakonitim - ali je Hari istakao njena dostignuća kad je ponovio sve njene korake u septembru 2019. godine.

Borba sa stigmom

Princ Hari i vojvoda i vojvotkinja od Kembridža podržali su trkaèe "Heads Together" na Londonskom maratonu 2017. godine/The Royal Foundation/PA Wire
Poslednjih godina, Hari je išao na terapiju kako bi se izborio sa smrću majke.

Bio je kum na venčanju brata Vilijama u aprilu 2011. godine i od tada je pričao koliko je bilo teško što Dajana nije bila prisutna.

U otvorenom razgovoru sa Dejli telegrafom, opisao je gašenje svih emocija na skoro 20 godina i odbijanje da razmišlja o majci.

To je, rekao je on, imalo "poprilično ozbiljne posledice" po njegov privatni život i posao, i dovelo ga na ivicu nervnog sloma "u brojnim navratima".

Rekao je i da će verovatno žaliti "do kraja života" koliko je kratak bio njegov poslednji telefonski razgovor sa majkom i govorio je o njenom "zabavnom" vaspitanju.

Bila je "potpuno dete, od glave do pete", rekao je on.

Hari, Vilijam i vojvotkinja od Kembridža udružili su snage da svoje kampanje usredsrede na mentalno zdravlje.

Osnovali su Heads Together, čiji je cilj da se bavi stigmama i finansirali nove službe pomoći.

"Prijatno iznenađenje"

Princ Hari i Megan Markl prvi put su slikani zajedno na Inviktus igrama 2017. godine/Getty Images
Kao jednog od najpoželjnijih neženja na svetu, Harijev ljubavni život privukao je veliko interesovanje tokom godina.

Krajem 2016. godine, potvrdio je novu vezu sa američkom glumicom Megan Markl istovremeno izdavši saopštenje u kom je optužio novinare za njeno uznemiravanje.

Opisao je "svakonoćne pravne borbe da se ne objave uvredljivi tekstovi u novinama", pokušaje novinara i fotografa da joj upadnu u kuću i "bombardovanje" skoro svakog prijatelja i voljene osobe u njenom životu.

Par se upoznao na sastanku na slepo, koji je organizovao zajednički prijatelj. A onda, posle samo dva izlaska, zajedno su otputovali na odmor u Bocvanu.

U septembru 2017. godine, godinu dana pre njihovog venčanja, Megan je za časopis Veniti fer rekla da su ona i Hari "dvoje ljudi koji su istinski srećni i zaljubljeni jedno u drugo".

A u intervjuu tog novembra, kad je najavljena njihova veridba, Hari je priznao da nikad nije čuo za Megan pre nego što ih je prijatelj upoznao i da je bio "prijatno iznenađen".

On je osmislio verenički prsten za Megan, uključujući dva dijamanta iz kolekcije nakita njegove majke.

Par se venčao u maju 2018. godine na ceremoniji u kapeli Svetog Georgija u Vindzoru - posle čega su postali poznati kao vojvoda i vojvotkinja od Saseksa.

Na šesnaestodnevnoj turneji po Australiji tog oktobra, vojvoda i vojvotkinja su najavili da očekuju prvo dete, dodajući da su srećni što mogu da podele "ličnu sreću" njihove vesti sa drugima.

Beba Arči, koju je Hari opisao kao "naš mali izvor sreće", rođen je 6. maja 2019. godine.
Princ Hari je izjavio da je bio "apsolutno oduševljen" roðenjem svog prvog deteta Arèija/PA
Prince Harry said he was "absolutely thrilled" with the birth of his first child, Archie/PA Media

Sledeće poglavlje

Vojvoda i vojvotkinja su pošli na desetodnevnu turneju po Africi u septembru 2019. godine/Dominic Lipinski/PA
Prethodna godina je za vojvodu bila tobogan uspona i padova.

U martu su on i njegova supruga razdvojili njihovu kućnu kancelariju od one vojvode i vojvotkinje od Kembridža.

A aprilu je pokretanje Instagram naloga Saseksovih privuklo više od milion pratilaca u rekordnom vremenu (pet sati i 45 minuta).

Radost zbog roditeljstva bila je praćena nekoliko dana kasnije vešću da je Hari prihvatio odštetu i izvinjenje paparaco agencije koja je koristila helikopter da bi snimila fotografiju njegove kuće u Kotsvoldsu.

U junu, Saseksovi su najavili da će se razdvojiti od dobrotvorne organizacije koju su delili sa Kembridžovima - potpirujući tako spekulacije o jazu između braće Harija i Vilijama.

Desetodnevna turneja po Africi krajem septembra počela je dobro.

Hari je ukazivao na ciljeve do kojih mu je stalo, a par je upoznao Arčija sa aktivistom anti-aparthejda nadbiskupom Dezmondom Tutuom.

Ali tokom turneje, vojvotkinja od Saseksa pokrenula je tužbu protiv lista Mejl on Sandej zbog tvrdnje da je nezakonito objavio jedno od njenih pisama.

U podužem saopštenju, Hari je rekao da je "pozitivno" izveštavanje o turneji po Africi razotkrilo "dvostruke aršine" "novinarskog čopora koji je anatemisao vojvotkinju gotovo svakodnevno u poslednjih devet meseci".

A u dokumentarcu za ITV, snimljenom tokom turneje i emitovanom narednog meseca, vojvotkinja je priznala da ima problema da se navikne na kraljevski život, dok je vojvoda rekao da je njegove mentalno zdravlje pitanje "stalnog održavanja".

Harijev dobrotvorni rad će se nesumnjivo nastaviti. Bakingamska palata je izjavila da će on i Megan zadržati svoja "privatna pokroviteljstva i udruženja".

Ali najveći deo ostatka njegove budućnosti - uključujući gde će tačno živeti sa ženom i sinom - za sada ostaje nejasan. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: