BBC na srpskom - B92

Preminula kineska studentkinja od posledica gladovanja zbog pomoći bratu

Vu Huajan žrtvovala je život kako bi se postarala da njen brat dobije zdravstvenu negu.

Izvor: BBC
Podeli
Vu Huan je jela samo pirinač i papričice kako bi sačuvala novac za njenog bolesnog brata/Feng Video
Vu Huan je jela samo pirinač i papričice kako bi sačuvala novac za njenog bolesnog brata/Feng Video

Tragično neuhranjena studentkinja koja je živela na svega dva juana (31 dinar) dnevno kako bi izdržavala brata, preminula je ove nedelje, javljaju kineski mediji.

Priča Vu Huajan šokirala je Kinu kada su se fotografije mlade devojke, koja je bila teška jedva više od 20 kilograma, pojavile prošle godine.

Primljena je u bolnicu zbog problema sa disanjem oktobra 2019. godine.

Donacije za njen oporavak su pristizale, ali njen brat je rekao novinarima da je preminula u ponedeljak.Vu je izjavila za list Čonging Morning Post da se obratila medijima nakon što je posmatrala kako joj otac i baka umiru jer nisu imali novca da plate lečenje.

"Ne želim to da doživim - da čekam smrt zbog siromaštva", rekla je.

Njen brat, koji nije imenovan, izjavio je za list Peking Jut Dejli da je umrla u 24. godini.

Doktori su prošle godine izjavili da studentkinja treće godine fakulteta pati od problema sa srcem i bubrezima - rezultat toga što je poslednjih pet godina jela minimalne količine hrane.

Koja je njena priča?

Vu Huajan i njen brat su se godinama borili da prežive. Ostali su bez majke kada je ona imala četiri godine, a otac im je umro dok je Vu još bila u školi.

Od tada ih je izdržavala baka, a kasnije ujak i tetka koji su mogli da zarade samo 300 juana mesečno.

Većina tog novca odlazila je na zdravstvene troškove, jer je njen brat imao psihičke probleme.

Zbog toga je Vu trošila samo dva juana dnevno, živeći uglavnom na papričicama i pirinču pet godina. Kada je stigla u bolnicu, bila je viskoka svega 135 centimetara.

Doktori kažu da je bila toliko neuhranjena da su joj opale obrve i 50 odsto kose.

Kakve su reakcije?

Sestra i brat su iz Guejdžoua, jedne od najsiromašnijih kineskih regija, i ovaj slučaj je istakao problem siromaštva u Kini.

Iako je kineska privreda procvetala u poslednjih nekoliko decenija, siromaštvo nije nestalo. Kineski Nacionalni zavod za statistiku tvrdi da je 2017. godine 30.46 miliona ljudi živelo ispod granice siromaštva od 1.90 dolara dnevno.

Nejednakost je takođe porasla, kako izveštaj Međunarodnog monetarnog fonda iz 2018. godine navodi da je Kina jedna od zemalja "sa najizraženijom nejednakošću". Map

Slučaj Vu Huajan razbesneo je građane, kako su se mnogi na društvenim mrežama zapitali zašto nije učinjeno više da se pomogne sestri i bratu.

Neki su se divili njenoj posvećenosti da pomogne bratu i nastavi sa studijama.

Pored donacija i platformi za sakupljanje novca, njeni profesori i kolege studenti su donirali 40.000 juana, dok su meštani sakupili 30.000 juana kako bi joj pomogli.

Pre njene smrti, zvaničnici su objavili izjavu u kojoj navode da Vu prima minimalnu državnu pomoć - koja iznosi između 300 i 700 juana mesečno - i da je počela da dobija hitne subvencije od 20.000 juana.

Kina se prethodno obavezala da će "iskoreniti" siromaštvo do 2020. godine. Ranije ovog meseca, iz pokrajine Đangsu su istakli da samo 17 od 80 miliona stanovnika živi u siromaštvu. Tačnost ovih brojki je dovođena u pitanje na internetu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu