BBC na srpskom - B92

Hari, Megan i Kanada: Trudo kaže da postoji "mnogo tema za razgovor“, Džonson da će porodica "sve srediti“

Kanadska vlada još uvek nije uključena u razgovore o budućnosti kraljevskog para, kaže premijer Džastin Trudo.

Izvor: BBC
Podeli
Par planira da vreme provodi u Kanadi i Velikoj Britaniji/EPA
Par planira da vreme provodi u Kanadi i Velikoj Britaniji/EPA

Premijer Velike Britanije Boris Džonson kaže da je "apsolutno siguran" da će kraljevska porodica "srediti" otvorena pitanja o budućim ulogama vojvode i vojvotkinje od Saseksa.

Hari i Megan su saopštili da više neće biti "viši" članovi kraljevske porodice, te da će živeti i u Britaniji i u Severnoj Americi.

"Mislim da će se sve rešiti lakše bez bilo kog mog komentara", rekao je Džonson za BBC.

Kanadski premijer Džastin Trudo prethodno je izjavio da su potrebni dalji razgovori o bezbednosnim troškovima selidbe vojvode i vojvotkinje od Saseksa u tu zemlju.

On je naveo da većina Kanađana "podržava" ideju da kraljevski par živi u njihovoj državi, ali da je neophodno razgovarati o tome kako će to izgledati i koje troškove selidba nosi sa sobom.

Kraljica Elizabeta Druga je pristala na "prelazni period" tokom kojeg će vojvoda i vojvotkinja od Saseksa naizmenično provoditi vreme u Kanadi i Velikoj Britaniji.U kraljičinom saopštenju navodi se da ona potpuno podržava Harijevu i Meganinu želju da imaju drugačije uloge, ali "da bi više volela da nastave u potpunosti da obavljaju kraljevske dužnosti".

Potrebno je razrešiti niz komplikovanih pitanja, ali kraljica očekuje da konačne odluke budu donete narednih dana, navodi se u saopštenju.

Postavlja se pitanje ko će finansirati troškove njihovog obezbeđenja.

Trudo je saopštio da kanadska vlada ne učestvuje u razgovorima o budućem životu para još uvek.

Trudo se oglasio nakon saopštenja kraljice/PA Media
Trudo se oglasio nakon saopštenja kraljice/PA Media

"Kraljevska porodica, kao i vojvoda i vojvotkinja od Saseksa, tek treba da donesu brojne odluke o tome kako će izgledati njihov budući angažman.

"Mi ih, naravno, podržavamo, ali imamo i odgovornosti u tom procesu", rekao je Trudo za Global njuz, kanadsku televizijsku mrežu.

Kraljica je ranije rekla da je razgovor u Sandringamu, u kojem su učestvovali i princ od Velsa i vojvoda od Kembridža, bili "veoma konstruktivni"."Moja porodica i ja u potpunosti podržavamo želju Harija i Megan da započnu novi život kao mlada porodica", navodi se u saopštenju.

Iako bi želeli da Hari i Megan ostanu članovi kraljevske porodice sa svim zvaničnim dužnostima, "poštujemo i razumemo želju da žive nezavisnijim životom, a istovremeno će ostati cenjeni članovi familije".

BBC
BBC

U kraljičinom saopštenju stoji i da će uslediti "prelazni periodu tokom kojeg će par provoditi vreme i u Kanadi i u Britaniji" nakon što su Hari i Megan "jasno stavili do znanja da u novom životu ne žele da se finansiraju iz javnih fondova".

Hitni razgovori su sazvani nakon što su vojvoda i vojvotkinja od Saseksa iznenadili ostatak kraljevske porodice prošle nedelje saopštenjem o povlačenju.

I princ Hari i Megan su govorili o poteškoćama u kraljevskom životu i medijskoj pažnji poslednjih meseci, pri čemu je vojvoda rekao da se plaši da će njegova supruga postati žrtva "istih moćnih sila" koje su dovele do smrti njegove majke.

Analiza Džonija Dajmonda

BBC reportera za pitanja kraljevske porodice

Ovo je neverovatno iskrena i neformalna, gotovo lična izjava kraljice.

Ona očigledno žali zbog poteza Hari i Megan - volela bi da oni ostanu u trenutnim ulogama.

Ali ona takođe jasno stavlja do znanja da su oni članovi kraljevske porodice i da će biti cenjeni u porodici kada postanu nezavisni.

Javlja se mnogo pitanja - oko njihovih budućih uloga, odnosa sa ostatkom dvora, ko će šta plaćati (ne, kako tvrdi kraljica, poreski obveznici) i kako će Hari i Megan izdržavati jedno drugo.

Postoji još puno stvari oko kojih se treba dogovoriti. Neće sve izaći u javnost.

I izgleda da kraljica ovo vidi kao proces, a ne kao događaj. Ona piše o prelaznom periodu u kom Hari i Megan dele vreme između Kanade i Velike Britanije.

Kraljica je zatražila da se odluka donese u sledećih nekoliko dana. Ali i o tome bi moglo ponovo da se odlučuje u mesecima i godinama koje dolaze.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu