Da li sledi novi referendum za nezavisnost Škotske

Škotska premijerka želi da građani ponovo odluče o tome da li da ostanu ili izađu iz Ujedinjenog Kraljevstva.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.12.2019.

09:14

Da li sledi novi referendum za nezavisnost Škotske
Ne možete nas na silu zadržati, kaže škotska premijerka Nikola Stardžon/Getty Images

Vlada u Londonu ne može prisiliti Škotsku da protiv njene volje bude deo Britanije, kaže Nikola Stardžon, premijerka Škotske.

Kako navodi, uspeh njene Škotske nacionalne partije (SNP) na izborima joj daje pravo da traži novi referendum o nezavisnosti.

Međutim, britanski ministri se protive tome, kao i premijer Boris Džonson.

Stardžon je za BBC izjavila da ukoliko Britanija želi da nastavi dalje istom sastavu, to mora da bude uz pristanak.

Kako kaže, britanska vlada "žestoko greši" ukoliko misli da je "ne" na refendumu bio kraj pitanja o škotskoj nezavisnosti.

"To je osnova demokratije - ne možete da zadržite Škotsku u zemlji protiv njene volje", ističe ona.

SNP je osvojio značajan broj glasova u Škotskoj na vanrednim izborima, privukli su čak i one koji inače glasaju za konzervativce, laburiste i liberalne demokrate.

Međutim, konzervativci su osvojili značajnu većinu, što znači da se u Dauning strit 10 vraća Boris Džonson.
Stardžon kaže da Škotska želi novi referendum o nezavisnosti/BBC
Škotska vlada sada želi novi referendum o nezavisnosti, sličan onom iz 2014. godine, kako bi bili sigurni da je ishod tog referenduma bio legalan i legitiman.

Međutim, britanska vlada se tome protivi.

"Rekla sam mu (Džonsonu) u petak preko telefona - ako misli da je njegovo 'ne' kraj svega, onda se potpuno vara", kaže Stardžon.

"Ne možete da nas zaključate i nadate se da će to pitanje samo proći. Ako je Džonson tako siguran, neka dozvoli da građani ponovo odluče u svemu", ističe ona.

"Zanemarivanje demokratije"

Džonson se vratio u Dauning strit nakon velike pobede na izborima/Getty Images
Stardžon kaže da je pred Džonsonovim konzervativcima veliki rizik.

"Što više pokušavaju da blokiraju volju škotskog naroda i škotsku demokratiju, to više raste podrška ideji nezavisnosti. Suštinski rade moj posao za mene", smatra ona.

"Momentum je na strani onih koji misle da Škotska treba da bude nezavisna, ali i onih koji žele da Škotska odluči o sopstvenoj budućnosti", ističe ona.

Džonson je u petak pričao telefonom sa škotskom premijerom, rekavši joj da se i dalje protivi ideji drugog referenduma, uprkos izbornom uspehu SNP-a.

Portparol Dauning strita kaže da je premijer "uz većinu škotskog naroda koji ne želi da se vrati podelama i nestabilnosti".

Džonson i Stardžon su se dogovorili da u bliskoj budućnosti detaljnije pričaju o tom pitanju.

Ipak, Stardžon je tokom govora u petak u Edinbrugu Džonsonu poručila: "Vi, kao lider poražene stranke u Škotskoj, nemate prava da nam stojite na putu".

"Škotski narod je rekao šta ima. Vreme je da odlučimo o našoj budućnosti", dodala je.

Bura tek predstoji

Sara Smit, urednice BBC Škotska.

Nikola Stardžon kaže da nisu svi glasači SNP-a u isto vreme za referendum, ali insistira na tome da je rast podrške njenoj partiji znak da građani žele drugi referendum.

U narednim danima će zvanično podneti zahtev za održavanje drugog referenduma.

A zna se i šta će se dogoditi - Džonson će odbiti, što će izazvati burnu debatu o tome da li konzervativci ignorišu volju škotskih glasača.

Ta debata će tek eskalirati kada Britanija izađe iz Evropske unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: