BBC na srpskom - B92

Kondomi: Milion oštećenih prezervativa vraćeno iz Ugande

Prezervativi indijskog proizvođača imaju rupu na vrhu.

Izvor: BBC
Podeli
Getty Images
Getty Images

Dobrotvorna organizacija Meri Stoups saopštila je da je obustavila isporuku oko milion kondoma u Ugandu zbog sumnje da su oštećeni.

Kontrola kvaliteta pokazala je da indijski kondomi marke Lajf Gard imaju rupe i da postoji ozbiljan rizik da bi prilikom korišćenja pukli, objavila je Nacionalna agencija za kontrolu lekova iz Ugande.

Organizacija Meri Stoups obezbeđuje sredstva za kontracepciju i pomoć u planiranju porodice u više od 35 zemalja.

Skoro šest odsto odraslih stanovnika Ugande živi sa HIV virusom, saopštile su Ujedinjene nacije.

Rezultati drugog istraživanja pokazuju da je u Ugandi samo 11 odsto ljudi planiralo trudnoću.Meri Stoups mesečno dostavlja između jedan i po i dva miliona kondoma za stanovništvo Ugande.

"Ovo je prvi put da smo morali da obustavimo isporuku u neku zemlju zbog takvih problema", navodi se u saopštenju organizacije.

Do obustave je došlo nakon što su predstavnici agencije za kontrolu lekova Ugande krajem prošlog meseca pisali dobrotvornoj organizaciji o tome kako pomenuti kondomi nisu prošli kontrolu kvaliteta.

Organizacija Meri Stoups saopštila je i da radi sa nadležnim organima u Ugandi kako bi utvrdili šta se desilo i osigurali poštovanje visokih standarda kvaliteta istog proizvoda u budućnosti.

"Obustavljena je isporuka 335.000 pakovanja - to je malo više od milion kondoma. Do sada nam je vraćena polovina ukupne količine", dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu