Murinjo i Totenhem: Zašto je Portugalac mnogo više od fudbalskog trenera

Jirgen Klop i Pep Gvardiola su imali više uspeha u Engleskoj u poslednje vreme, ali čak i brojni trofeji koje su osvojili nisu im pomogli da stvore takav imidž kao što ima Murinjo.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 20.11.2019.

19:03

Murinjo i Totenhem: Zašto je Portugalac mnogo više od fudbalskog trenera
Murinjo na predstavljanju u novom klubu, Totenhemu/Tottenham Hotspur

Ako biste pitali nekog da vam navede jednog fudbalskog menadžera, Žoze Murinjo bi svakako bio jedan od najčešćih odgovora širom sveta.

Jirgen Klop i Pep Gvardiola su imali više uspeha u Engleskoj u poslednje vreme, ali čak i brojni trofeji koje su osvojili nisu im pomogli da stvore takav imidž kao što ima Murinjo.

Naravno, dobar deo te slike zaista je stvoren zahvaljujući dobrim rezultatima - što je više osvajao, to je bio prisutniji na najvećoj fudbalskoj sceni.

Ali Murinjo je svojevrsna ikona pop kulture, a taj status nemaju Klop ili Gvardiola. Evo i zašto.

On stvara sopstveni imidž

Mark Leech/Offside
Murinjo je, bukvalno, jedna od najslavnijih ličnosti u svetu fudbala.

Tako je bilo od 2004. kada je trčao pored terena proslavljajući gol kojim je njegov tadašnji tim Porto eliminisao favorita, Mančester Junajted u Ligi šampiona.

Već tada je njegov fizički izgled bio prepoznatljiv - dugačak crni kaput, šal i uredno podšišana kosa.

Nešto starije fotografije iz vremena dok je radio u Barseloni svedoče koliko se promenio - tada je voleo i nosio široke, šuškave trenerke.

Stvorio je sliku o sebi kao o elegantnom čoveku, koji povremeno nosio duksericu. Kako je vreme prolazilo, imao je sve više sedih dlaka, ali sve drugo je, manje - više, bilo isto.

Način na koji govori

BJORN LARSSON ROSVALL
Murinjo nije poznat samo po izgledu, već i po tome šta i kako govori.

Već su postale i dosadne opaske o tome kako je on "Gospodin posebni". A još dosadnija su novinarska pitanja kada izgubi, kako onda više nije "Gospodin posebni".

Ali činjenica da taj nadimak, koji je sam smislio pre 15 godina, i dalje opstaje, pokazuje da Portugalac ume sa rečima. A dodatnu težinu daje činjenica da to pokazuje na engleskom koji mu nije maternji jezik.

(Istine radi, Murinjo nikada nije tačno rekao da je on poseban. Pun citat sa prve konferencije za novinare po dolasku u Čelsi glasi: "Molim vas, nemojte da mislite da sam arogantan, ali ja sam evropski šampion i mislim da sam poseban".)

Britanski mediji su bili oduševljeni.

Mnogi menadžeri koriste kliše izjave i fraze. A Murinjo je osmislio sopstvenu.

U prvom meču u karijeru u Premijer ligi, Čelsi je sa Totenhemom odigrao bez golova.

"Dovezli su autobus i parkirali ga ispred svog gola", rekao je Murinjo posle te utakmice.

Izraz "parkirati autobus" brzo je ušao u upotrebu kada se opisuju ekipe čiji je jedini cilj odbrana sopstvenog gola.

Ta "blagoglagoljivost" često mu je bila oruđe za odvlačenje pažnje kada nije imao željene rezultate.

Nakon remija bez golova protiv Vest Hema, na primer, kazao je da "ovo nije najbolja liga na svetu, da je to fudbal iz 19. veka i da su Vest Hemov zid pred golom njegovi igrači mogli da probuše samo da su doneli Blek end Deker bušilicu".

Kada je u Mančester Junajtedu zaređao sa lošim rezultatima, mislio je da će olakšati sopstvenu situaciju ako bude podsećao novinare šta je sve osvojio u karijeri.

"Osvojio sam više titula u Premijer ligi nego ostalih 19 menadžera zajedno. Vodim jedan od najvećih klubova na svetu, a istovremeno sam i jedan od najuspešnijih menadžera u fudbalu".

Time je, valjda, želeo da kaže da on nije krivac za slabe rezultate, već uprava kluba. Uostalom, pogledajte, koliko je on trofeja osvojio.

Dodatno je pojačao taj stav kada je napustio klub rekavši da mu je drugo mesto u Premijer ligi sa Mančester Junajtedom jedan od najuspešnije obavljenih trenerskih poslova u karijeri.

Imajući u vidu kakve rezultate Junajted beleži posle njegovog odlaska, deluje da ima istine u toj izjavi.

Emocije

Serena Taylor
Neki menadžeri, poput Arsena Vengera, veoma su stručni u prikrivanju osećanja. Veoma retko pokazuju šta zaista osećaju.

Žoze Murinjo nije takav.

Izrazi lica koje pravi su takvi da bi studio Piksar mogao da napravi crtani lik po njemu. On se osmehuje, pa se mršti, a onda i duri.

A dok je živeo u hotelskoj sobi u Mančesteru, stalno je bio namrgođen.

To, između ostalog, znači da za svaku priliku možete da napravite animaciju od njegovih izraza lica.

Ako vam je na Vocapu potreban brz odgovor, samo potražite njegovo ime - garantovano ćete naći tačno ono što vam je potrebno.

Uvek je u središtu svake priče

Getty Images
Trijumf Porta u Ligi šampiona 2004. svakako je jedan od najznačajnijih rezultata u istoriji ovog takmičenja.

Radilo se o ekipi koja nije iz jedne o pet najjačih evropskih liga, sa igračima koji su bili veoma dobri, ali ne svetska klasa. Osvojili su trofej za koji su godinu dana pre toga u finalu igrali italijanski velikani Milan i Juventus.

Valja se podsetiti da su tada za italijanske gigante igrali asovi poput Đanluiđija Bufona, Alesandra del Pjera, Andreja Ševčenka i Paola Maldinija.

A u startnoj postavi Porta 2004. bili su Koštinja, Maniš, Karlos Alberto i Derlej.

Većine njih se sada malo ko seća. To finale iz 2004. protiv Monaka ostalo je upamćeno po tome što je Murinjo krunisan za najboljeg trenera u Evropi.

I tada, a i posle toga, Murinjo je uspevao da iznova "proda priču" o sopstvenim kvalitetima.

Kada se, pred kraj boravka u Mančester Junajtedu, posvađao sa najboljim igračem Polom Pogbom, pojavio se snimak gde Portugalac kritikuje fudbalera što je objavio fotografiju na Instagramu.

Mnogi su se zapitali kako je taj koji je snimao, znao tačno u kom trenutku to da uradi.

Čak i kada je komentarisao osvajanje drugog mesta sa Junajtedom, Murinjo se potrudio da u sledećoj rečenici spomene kako je osvojio 25 trofeja u karijeri.

Možda je jedan od razloga za to što je Murinjo najsrećniji kada je u Engleskoj to što je ovo zemlja pantomime. Da li ga obožavaju i aplaudiraju mu, ili ga mrze i zvižde mu, Murinjo je uvek u centru pažnje.

On voli pozorište i emocije. Voli da igra igre sa medijima. A najviše od svega, voli pažnju.

A javnost obožava da ga stavlja u centar pažnje. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: