Miša Vacić i osnivanje odbora u "policijskoj stanici“ u Nišu - šta se desilo

Građani su burno reagovali na društvenim mrežama, tražeći ostavku ministra Stefanovića i direktora policije Vladimira Rebića.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 19.11.2019.

10:59

Miša Vacić i osnivanje odbora u
Vaciæ je u ponedeljak osnovao odbore Srpske desnice u niškim opštinama Pantelej, Medijana i Crveni Krst/BBC

"E, ovde održavamo skupštinu opštinskog odbora Pantelej u Nišu", kaže lider Srpske desnice Miša Vacić na Instagram storiju.

Dok prilazi zgradi, kamera nekoliko puta prikazuje veliki natpis "policija", a onda i manji na kojem piše "policijska stanica Pantelej".

Vacić potom ulazi u zgradu i salu, dobija aplauz i snimak se prekida.

Ubrzo nakon toga na društvenim mrežama nastao je pravi haos, jer su mnogi pomislili da je Vacić odbor osnovao u policijskoj stanici.

Međutim, Vacić, MUP i opština Pantelej su to brzo negirali, ističući da je reč o zgradi mesne kancelarije, a da policija tu samo iznajmljuje prostorije.

"Ako dođe validan zahtev i ako je sala u tom trenutku slobodna, nikome nismo napravili problem da tu organizuje skup", kaže za BBC na srpskom Bratimir Vasiljević, predsednik opštine Pantelej.

"To je živa istina, nema političke pozadine ni jedan jedini milimetar. Verujte mi, svima dajemo da iznajme salu bez bilo kakvih uslova", dodao je.

https://twitter.com/JelMilosevic/status/1196486111578787840

"Mogu svi"

Novinarka Južnih vesti Gordana Bjeletić za BBC na srpskom kaže da su u toj sali skupove organizovale stranke i opozicije i vlasti.

"Nemam informacija da su bilo koga odbili", navodi ona, dodajući ipak da je bilo problema u drugoj mesnoj zajednici.

Iz Demokratske stranke su u maju tvrdili da im vlasti u Nišu nisu dozvolile da u mesnoj kancelariji organizuju skup, kada su nameravali da održe opozicionu tribinu.

Gradska uprava tada nije odgovorila na tvrdnje niških demokrata, pišu Južne vesti.

Vasiljević ponavlja da u zgradi mesne kancelarije opštine Pantelej svi mogu da organizuju skupove.

"Ko god poželi - od svih političkih organizacija, preko nevladinih, građanskih udruženja i civilnog sektora, do penzionera", kaže Vasiljević za BBC.

"Svima smo bez izuzetka izašli u susret, bez obzira na to šta je tema skupa. Nikoga nismo odbili, niti nam to pada na pamet", dodaje.

Kako kaže, "njihov čovek" samo dođe da otvori salu, pošto je data na upravljanje gradskoj opštini, pa je oni kreče i održavaju.

Bio je zatečen reakcijama na internetu.

"Ni ja sam nisam znao koja je stranka. Tek sam jutros, sam sebe da proverim, video da je to Srpska desnica. Ne upuštam se u to uopšte".

Reakcije i internet

Snimak sa Vacićevog Instagrama izazvao je burnu reakciju na društvenim mrežama, gde su mnogi pozivali na ostavku ministra i direktora policije.

https://twitter.com/burray_mill/status/1196491053903339523

https://twitter.com/Machetyna/status/1196489192018235393

https://twitter.com/AndreasUskok011/status/1196538865185677313

Među njima je i poslanica Marinika Tepić, potpredsednica opozicione Stranke slobode i pravde.

"Je l' ovome služi policija? Za odbore Vacićeve Srpske desnice? Direktore Rebiću, zloupotrebili ste i ponizili policiju", navela je Tepić.

Naravno, oglasio se MUP, ističući da su "šokirani iznošenjem skandaloznih neistina", apelujući na sve da "ne šire neistinite informacije i zloupotrebljavaju policiju u cilju političkih obračuna".

Pojedini su u svemu videli predstavu.

https://twitter.com/pperunicic76/status/1196523790617985026

https://twitter.com/Brankusi/status/1196496646235918337

A bilo je i duhovitih.

https://twitter.com/veljkoveseljko/status/1196506064696565761

Vacić je za to vreme za Južne vesti rekao da je skup održan u prostorijama mesne zajednice i da "ne vidi problem u tome".

Srpska desnica je u ponedeljak, osim u Panteleju, odbore osnovala i u niškim opštinama Medijana i Crveni Krst. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: