Lekovi i rak: Biljne terapije čine više štete nego koristi

Tablete sa belim lukom i đumbirom mogu da uspore zarastanje rana, kažu stručnjaci.

BBC

Izvor: BBC

Četvrtak, 14.11.2019.

21:05

Lekovi i rak: Biljne terapije čine više štete nego koristi
Biljni dodaci poput luka i ðumbira mogu da utièu na zgrušavanje krvi/Getty Images

Pacijenti koji boluju od raka, trebalo bi da obaveste lekare ukoliko uzimaju biljne preparate jer neki sastojci mogu da umanje dejstva terapije, rečeno je na konferenciji o borbi protiv raka.

Beli luk, đumbir ili ginko pilule, na primer, mogu da uspore oporavak rana na koži izazvanih rakom dojke.

Hirurškinja i profesorka Maria Žua Kardozo kaže da nema dokaza da biljne terapije i kreme "rade".

Ukoliko postoje nedoumice oko njihovog korišćenja, najbolje ih je ni ne uzimati, kaže ona.

"Doktori treba da budu proaktivniji kada postavljaju pitanja pacijentima o tome šta još uzimaju kada ih leče od raka", kaže za BBC Kardozo, glavna hirurškinja u Šampalimo centru za lečenja raka u Lisabonu.

Ona dodaje da je veoma važno da se pacijenti kojima se rak proširio i na kožu, konsultuju sa doktorima pre uzimanja dodatnih terapija.

Jedna od pet osoba koje boluju od raka dojke ima i rane na koži, dok je ovo ređe kod drugih oblika raka.
Konsultacije oko dodatne terapije sa lekarima su obavezne/Getty Images
Mnogi proizvodi na bazi biljaka mogu da utiču na efikasnost hormonskih terapija ili hemioterapija, a zbog nekih se krv sporije zgrušava - što može dovesti do sporijeg zarastanja rana.

Doktorka navodi da su ovo neki od primera proizvoda koji utiču na zgrušavanje krvi:
  • beli luk
  • ginko
  • ženšen
  • glog
  • divlji kesten
  • kurkuma
  • povratić


"Ne sme da naškodi"

Kardozo kaže da nije iznenađujuće da pacijenti i njihove porodice traže alternativne načine lečenja. Ali dodaje da bi ljudi trebalo da znaju da "na kraju mogu da naprave više štete nego koristi."

"Važno je zapamtiti najviši cilj medicine: Ne nanositi štetu", kaže profesorka.
Grejpfurt i njegov sok utièe na enzime koji razgraðuju lekove protiv raka/Getty Images
Na sajtu Istraživanje raka u Velikoj Britaniji, navodi se da dodatni lekovi mogu da umanje efikasnost terapija protiv raka.

Piše i da je važno, tokom terapije, izbegavati neke vrste hrane i pića poput narandži ili grejpfruta jer mogu da utiču na to kako telo apsorbuje lekove.

Iz ove organizacije navode da je veoma važno razgovarati sa doktorima o bilo kakvim dodacima terapiji o kojima se razmišlja.

"Recite im pre nego što počnete da uzimate dodatke, pogotovo ako ste usred primanja terapije protiv raka", dodaju.

Greta Brauten- Smit, medicinska sestra iz dobrotvorne organizacije Rak dojke sada (Breast Cancer Now) kaže da ima mnogo nepouzdanih informacija na internetu, a da postoji mali broj pouzdanih istraživanja o ovim proizvodima, pa da razgovor sa profesionalcima može da pomogne pacijentima da dođu do tačnih informacija i donesu informisane odluke.

Profesorka Kardozo je na petoj međunarodnoj konferenciji o raku dojke rekla da su terapije poput joge, reikija i akupunkture dobre i da imaju pozitivan uticaj na kvalitet života pacijenta. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: