BBC Njuz dostupan i preko Tor pretraživača na dark vebu

U borbi protiv cenzure, BBC sajt je sada dostupan i preko Tor pretraživača.

BBC

Izvor: BBC

Sreda, 23.10.2019.

21:11

BBC Njuz dostupan i preko Tor pretraživača na dark vebu
BBC Njuz logo/BBC

U najnovijem potezu borbe protiv cenzure, BBC je napravio verziju sajta koja će biti dostupna preko Tor pretraživača.

Tor je pretraživač koji garantuje tajnost korisnicima i koristi se za posećivanje stranica na dark vebu.

Ovaj pretraživač može da prikrije tragove korisnika, njihov identitet, kao i to kojim podacima pristupaju, tako da omogućuje ljudima da zaobiđu vladine sisteme nadzora i cenzure.

Države poput Kine, Irana i Vijetnama su među onima koje su pokušale da blokiraju pristup sajtu BBC Njuz.

Umesto kliktanja na bbc.co.uk/news ili bbc.com/news, korisnici Tor pretraživača mogu da posete novu bbcnewsv2vjtpsuy.onion veb adresu. Ovaj sajt neće raditi na klasičnom veb pretraživaču.

Kopija BBC njuz sajta za dark veb biće internacionalna verzija, kao ona izvan Velike Britanije.

Sadržaće strane servise, poput arapskog, persijskog i ruskog.

Ali neki britanski programi i servisi poput BBC Ajplejera neće biti dostupni zbog autorskih prava. Šta je Tor?

To je način pristupa internetu koji zahteva softver, poznat kao Tor pretraživač, kako bi korišćenje bilo moguće.

Ime predstavlja akronim od naziva The Onion Router (Ruter luka). Baš kao što je ovo povrće višeslojno, tako i pretraživač ima više slojeva enkripcije.

Tor je originalno razvila Istraživačka laboratorija američke mornarice i nastavlja da dobija sredstva od američkog Stejt Departmenta.

Tor uspeva da sakrije lokaciju i identitet korisnika, šaljući podatke zaobilaznom rutom, koristeći nekoliko "čvorova" - što u uvom kontekstu znači korišćenje drugih računara i kompjuterskih servera kao tačke povezivanja.

Enkripcija koja se nanosi na svakoj tački na ovom putu onemogućuje da se osoba poveže sa određenom aktivnošću.

Iz ugla vebsajta do kog stigne krajnji zahtev, izgleda kao da saobraćaj dolazi od poslednjeg kompjutera u lancu - poznatom kao "izlazni čvor" - a ne od osobe koja je sve pokrenula.

Pored toga što omogućuje korisnicima da anonimno pristupaju klasičnim sajtovima, takođe može da posluži kao domaćin za skrivene sajtove koji koriste .onionsufiks.

Među Tor korisnicima nalaze se vojnici, pripadnici bezbednosnih snaga i novinari, ali i građani koji žele da njihova internet aktivnost ostane anonimna.

Ali upotreba Tora se takođe povezuje sa ilegalnom aktivnošću, jer omogućava ljudima da posete sajtove na kojima se prodaje droga ili sadrže fotografije zlostavljanja dece, koje ne mogu da se nađu putem obične pretrage i nisu dostupne onima koji ne znaju gde treba da traže. BBC u pisanoj izjavi navodi: "BBC Svetski servis je putem Tor pretraživača sada dostupan i publici koja živi u zemljama u kojima je BBC njuz zabranjen ili blokiran. Ovo je u skladu sa misijom BBC-a da omogući pristup pouzdanim vestima publici širom sveta."

BBC je takođe u sredu najavio prve interaktivne glasovne vesti za pametne zvučnike.

Oni koji koriste Amazonov proizvod Aleksa moći će da budu korak ispred i dobijaju informacije o pričama koje ih najviše zanimaju. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: