BBC na srpskom - B92

Američki vojnik pogrešno identifikovan na fotografiji sa Ivo Džime

Otkriven je pravi identitet jednog od člana trupe na čuvenoj fotografiji iz Drugog svetskog rata.

Izvor: BBC
Podeli
Spomenik američkim vojnicima u Vašingtonu - urađen je po čuvenoj fotografiji iz 1945./Getty Images
Spomenik američkim vojnicima u Vašingtonu - urađen je po čuvenoj fotografiji iz 1945./Getty Images

Jedan od vojnika fotografisan kako podiže američku zastavu na pacifičkom ostrvu Ivo Džima 1945. godine pogrešno je identifikovan, saopštila je američka mornarica.

Čuvenu fotografiju Asošijejted Pres je snimio nakon žestoke bitke za ostrvo koje su držali Japanci.

Istoričari su koristeći filmske snimke jednog od vojnika koji podiže zastavu identifikovali kao desetara Herolda "Paj" Kelera - umesto razvodnika Renea Genjoa.

Ovo nije prvi put da je lista od šest američkih boraca izmenjena.

Desetar Keler se najlošije vidi na fotografiji koja je dobila Pulicerovu nagradu. I Keler i Genjo su umrli 1979. godine.

Tri godine pre toga, marinci su objavili da je ranijim istragom utvrđeno da je razvodnik Herold Šulc jedan od šest vojnika koji podižu zastavu, a ne pripadnik saniteta mornarice Džon Bredli.

Podizanje zastave/Getty Images
Podizanje zastave/Getty Images

Najnoviji dokaz otkrili su istoričari Stefen Foli, Dastin Spens i Brent Vestemajer koji su pregledali filmske snimke od tog dana. Njih je napravio snimatelj iz mornarice, koji je ubijen u akciji nedelju dana kasnije.

Otkriće su potvrdili istražitelji američke vojske i FBI-ja.

"Bez inicijative i doprinosa privatnih istoričara posvećenih očuvanju naše istorije i FBI Digitalne laboratorije, marinci ne bi imali ovu priliku da prošire istorijske zapise o podizanju zastave na planini Suribači", saopštila je američka mornarica.

Čuvena fotografija Gung He/Getty Images
Čuvena fotografija Gung He/Getty Images

U izjavi se dodaje da su stvarni identiteti od manjeg značaja, jer bi se svi Amerikanci koji su se tamo borili mogli smatrati herojima.

"Bez obzira ko je bio na fotografiji, svaki marinac koji je stupio na Ivo Džimu ili učestvovao u napadu na ostrvo bilo sa mora ili iz vazduha, deo je naše istorije. "

Američka invazija na ostrvo Ivo Džima- koje je udaljeno 1,220 km od Tokija- 19. februara 1945. pokrenula je jednu od najkrvavijih bitaka Drugog svetskog rata.

Ćerka desetara Herolda "Paj" Kelera rekla je za NBC Njuz da njen otac nikada nije pominjao svoju ulogu na Ivo Džimu.

Kej Maurer (70) je rekla: "Znali smo da se borio u ratu, znali smo da je u jednom trenutku ranjen u rame ... Ali nije nam rekao da je pomogao da podignemo zastavu na planini Suribači."

Ona se prisetila da je još jedna poznata fotografija Asošijejted Presa - slika Gung He, na kojoj se vidi 18 marinaca kako stoje na vulkanskom vrhu planine Suribači - visila u kući njene porodice dok je odrastala.

"Sada znamo da je i on na toj fotografiji", rekla je.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 144 idi na stranu