BBC na srpskom - B92

Poslanici Donjeg doma britanskog parlamenta podržali odlaganje dogovora o Bregzitu

Boris Džonson kaže da Velika Britanija može da napusti Evropsku Uniju ovog meseca.

Izvor: BBC
Podeli
Premijer Velike Britanije Boris Džonson/BBC
Premijer Velike Britanije Boris Džonson/BBC

Britanski premijer Boris Džonson rekao je da će biti "nepokolebljiv" u svojoj Bregzit strategiji uprkos činjenici da ga parlament ni danas nije podržao.

On je obećao da će u parlamentu sledeće nedelje predstaviti zakone koji su potrebno za njeno sprovođenje.

Premijer će nešto kasnije biti primoran da traži od Evropske unije produženje roka posle 31. oktobra, nakon što su poslanici podržali predlog koji ne dozvoljava izlazak bez dogovora.

Glasanje je bilo vrlo neizvesno- vlada je izgubila sa samo 16 glasova, 322 naspram 306.Predlog, koji je podneo nezavisni poslanik ser Oliver Letvin, "zadržava" sporazum o Bregzitu Borisa Džonsona sve dok poslanici ne donesu zakone koji bi omogućili da sporazum bude primenjen u zakonodavstvo Velike Britanije.

Nakon toga trebalo je da usledi glasanje o glavnom predlogu vlade - da li će podržati sporazum.

Takođe je odbačeno glasanje o unutarstranačkom amandmanu za sprečavanje referenduma bez dogovora i održavanje drugog referenduma.

Poraz je ozbiljna prepreka za premijera, koji je više puta insistirao na tome da Velika Britanija krajem meseca napusti ono što može.

'Nepromenjeno'

Donji dom britanskog parlamenta/PA Media
Donji dom britanskog parlamenta/PA Media

Ali Džonson je rekao da nije "osujećen ili prestrašen" i da još uvek veruje da je najbolja stvar za Britaniju da napusti Evropsku uniju krajem ovog meseca, na osnovu njegovog "odličnog dogovora".

"Neću pregovarati o kašnjenju sa Unijom, niti me zakon na to primorava", rekao je.

On je rekao i da je njegova politika ostala "nepromenjena".

Međutim, vođa laburista Džeremi Korbin rekao je da poraz predstavlja "snažno" odbacivanje strategije premijera i da se on sada mora pridržavati zakona u potrazi za dodatnim produženjem.

Demokratska unionistička partija Severne Irske, čiji su poslanici podržali Letvinov amandman, rekli su da će odlaganje omogućiti detaljniji uvid u premijerov sporazum - naglasivši da će njegova podrška zavisiti od očuvanja "ustavnog i ekonomskog" integriteta Velike Britanije.

Lečenje razdora

Prethodno je premijer na prvom subotnjem zasedanju parlamenta u poslednjih 37 godina pokušavao da ubedi zastupnike da podrže sporazum koji je postigao sa Evropskom unijom.

Premijer Džonson je poručio poslanicima "da je sada vreme da se ovo završi", rekavši da bi svako odlaganje posle 31. oktobra bilo "korozivno".

On je pozvao zastupnike da se okupe kako bi započeli "lečenje pukotina u britanskoj politici", rekavši da veruje da je većina poslanika posvećena primeni rezultata referenduma 2016. godine.

Poručio je da bilo koji dalji pregovori ne bi bili svrsishodni i pozvao je protivnike Bregzita da ne "žive u zabludi" da bi svako dalje odlaganje pomoglo Velikoj Britaniji.

"Pretpostavljam da smo postigli najbolje moguće rešenje", rekao je.

"Moram da kažem skupštini, potpuno iskreno, bez obzira na pritiske, to ne može promeniti moj stav da je dalje odlaganje besmisleno, skupo i duboko nagriza poverenje građana."

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 144 idi na stranu