Da Vinčijevo delo Vitruvijev čovek ipak putuje u Pariz

Čuveni crtež se seli u Luvr, uprkos strahovima za njegovu bezbednost.

BBC

Izvor: B92

Četvrtak, 17.10.2019.

09:39

Da Vinčijevo delo Vitruvijev čovek ipak putuje u Pariz
Vitruvijev èovek/AFP

Čuveno delo Leonarda da Vinčija Vitruvijev čovek putuje u Pariz uprkos pokušaju da mu se zabrani izlazak iz Italije.

Crtež star 500 godina treba da se transportuje u muzej Luvr na izložbu kojom se obeležava 500. godina od smrti Da Vinčija.

Italijanski sud je suspendovao planirani transport nakon što je neprofitna grupa Italija Nostra (Naša Italija) saopštila da je to umetničko delo isuviše krhko za putovanje.

U sredu su sudije ipak odlučile da procedura slanja može biti nastavljena.

Čuveni crtež obično se čuva u sobi u kojoj je klima kontrolisana u galeriji Akademija u Veneciji.

Ovaj crtež je jedno od najpoznatijih dela Da Vinčija, a strahuje se da zbog njegove delikatne prirode - nacrtan je mastilom na papiru - postoji opasnost od trajnog oštećena dok je izložen.

U septembru je sklopljen sporazum između italijanskog ministarstva kulture i muzeja Luvr da radovi Leonarda da Vinčija privremeno zamene dela italijanskog slikara Rafaela.

Organizacija Italija Nostra, međutim, zabrinula se za bezbednost Vitruvijevog čoveka.

Bivša nacionalistička vlada Italije takođe je zatražila da delo bude poslato, u vreme sve većih tenzija između Francuske i Italije zbog imigracije.

Sud je zaključio da procedura može da se nastavi jer su i druga dela ranije prevožena u inostranstvo.

Dodaje se da izložba ima "izuzetan svetski značaj", a da Italija želi da "uveća svoj potencijal za nasleđem".

Vitruvijev čovek zasnovan je na spisima drevnog rimskog arhitekte Vitruvija, koji je povezivao merenje i dizajn ljudskog tela sa arhitekturom.

Manje od 20 Da Vinčijevih slika još uvek postoji. Pet ih se trenutno nalazi u muzeju Luvr, zajedno sa 22 crteža.

Da Vinči, rođen 1452. godine u Italiji, bio je renesansni slikar, vajar, arhitekta i matematičar.
Vitruvijev èovek Leonarda da Vinèija se èuva u posebnim uslovima/AFP

Zašto je Vitruvijev čovek tako poznat?

Dr Džoan Ejlen, viša stručna predavačica na odseku za umetnost američkog univerziteta, rekla je za BBC da je Vitruviijev čovek "veoma neobičan crtež za Leonarda da Vinčija."

"To je veoma dobar crtež olovkom i mstilom koji izražava sažetu intelektualnu ideju, a ne skicu naučnog posmatranja ili pripremni crtež za sliku", rekla je ona.

Dr Ejlen je rekla da je Vinči sliku temeljio na izjavi rimskog arhitekte Vitruvija, koji je verovao da se idealno proporcionalna ljudska figura može uklopiti u krug i kvadrat.

"Leonardo je, međutim, naučno prilagodio središnju tačku kruga od pupka kako bi osigurao da se celokupna šema uklopi; to ranije nije bilo urađeno na tako uverljiv način", dodala je.

"Leonardo je koristio dva savršena oblika - kvadrat i krug - koji su istorijski simbolizovali zemlju, odnosno nebo, i postavio je čoveka u središte toga."

Dr Ejlen je rekla da tema rada o savršenstvu i jedinstvu to delo čini jednim od najvažnijih dela italijanske renesanse. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: