Protesti "Pobuna protiv izumiranja" nastavljeni u Londonu uprkos zabrani

Aktivisti tvrde da je policijska zabrana nezakonita.

BBC

Izvor: BBC

Utorak, 15.10.2019.

12:07

Protesti
Aktivisti "Pobune protiv izumiranja" zatražili su objašnjenje kako Vlada planira da ispuni cilj da emisiju štetnih gasova smanji na nulu/Getty Images

Aktivisti "Pobune protiv izumiranja" nastavljaju proteste širom Londona uprkos policijskoj zabrani.

Predstavnici ove grupe smatraju da je zabrana nezakonita, a odluku o zabrani su kritikovali i advokati i političari.

Za to vreme u utorak ujutro demonstranti protiv klimatskih promena uputili su se ka zgradama ministarstva saobraćaja i obaveštajne agencije MI-5.

Portparol Vlade Velike Britanije izjavio da "protesti ne smeju ometati svakodnevni život građana".

Jedan od osnivača "Pobune protiv izumiranja" Gejl Bredbruk uhapšen je, nakon što se popeo na ulaz ministarstva saobraćaja u utorak. Policija je rasterala ostale demonstrante okupljene ispred zgrade.

Aktivisti su, takođe, privedeni i ispred sedišta MI-5 gde se okupila manja grupa učesnika. Dvojica muškaraca kratko su seli na sredinu ulice, pre nego što ih je policija pomerila.

U saopštenju u ponedeljak uveče, londonska policija je saopštila da će uhapsiti demonstrante koji posle devet sati uveče ostanu na trgu.
Ispred ministarstva saobraæaja bilo je mnogo policije u utorak ujutro/Getty Images
Tokom tog dana stotine demonstranata je blokiralo raskrsnicu ispred Banke Engleske u centru Londona.

Govoreći u programu Viktorije Derbišir, aktivista "Pobune protiv izumiranja" i bivši službenik londonske policije Pol Stefans rekao je da je "policija bila aljkava u primeni zakona i da to u sudu neće proći".

Dodao je da će "biti sudskog preispitivanja".

Gradonačelnik Londona Sadik Kan izjavio je da "traži dodatne informacije" o zabrani protesta i zašto je to bilo potrebno.

"Verujem da se uvek mora poštovati pravo na mirni i zakoniti protest", rekao je Kan.

Portparol Vlade poručio je da Velika Britanija već "ima vodeću poziciju u svetu u borbi sa klimatskim promenama".

"Delimo zabrinutost ljudi o globalnom zagrevanju i poštujemo njihova prava na mirne proteste, te to ne bi trebalo da ometa svakodnevni život drugih".

Prekoračenje ovlašćenja

PA Media
U međuvremenu, advokati su ispitivali zakonitost policijske zabrane.

Advokat koji se protivi Bregzitu Džo Mogam kaže da je taj potez "veliko prekoračenje" policijskih ovlašćenja, dok je advokat za ljudska prava Adam Vagner opisao to kao "drakonski i izuzetno težak potez".

Vagner je u tvitu dodao: "Imamo pravo na slobodu govora prema članu 10 i na slobodu okupljanja prema članu 11 (aneksa) Deklaracije o ljudskim pravima. Ona se mogu ograničiti samo onda kada je to zakonito i proporcionalno. Mislim da je policija ovde otišla predaleko. "

https://twitter.com/AdamWagner1/status/1183988203231088640?s=20 Ministarka policije u senci Lujza Hejg ocenila je to kao "grotesknu prekomernu reakciju koja je ekstremno zabrinjavajući napad na građanske slobode".

Alan Hogart iz organizacije Amnesti internešnal izjavio je da je zabrana "nezakonito ograničila prava na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja".

Koja su pravila u vezi sa protestima?

Policija ima ovlašćenja da zabrani protest prema Zakonu o javnom redu iz 1986. godine, ako inspektori imaju razloga da veruju da to može dovesti do ozbiljnih poremećaja u životu zajednice".

Policija je takođe dužna da napravi balans između dva zadatka - da ulice drži prohodnim i omogući građanima prava na slobodu okupljanja (član 11) i slobodu izražavanja (član 10). Ova prava nisu apsolutna - država ih može umanjiti.

Međutim, dopisnik BBC-ja za unutrašnje poslove Dominik Kašani rekao je da će ovo biti "test, kada i ako dođe do bitke na sudu, da li je policijska akcija bila srazmerna pretnji i da li je urađeno samo ono što je bilo strogo neophodno."

Po zakonu, organizator javnog protesta mora u pisanom obliku obavestiti policiju šest dana unapred.

Policija ima pravo da ograniči ili promeni rutu marša ili postavi druge uslove.

Obaveštenje o članu 14. izdato na osnovu Zakona o javnom redu omogućava policiji da nametne uslove za protest na jednom mestu i pojedinci koji to ne poštuju mogu biti uhapšeni.

Izvori: BBC i Vlada Velike Britanije Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: