Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje

Ove nedelje u fokusu će biti Ujedinjene nacije, ali i odluka suda u Madridu o ekshumaciji tela Fransiska Franka, odbojka i nauka.

BBC

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2019.

07:44

Šta nas čeka u zemlji i svetu ove nedelje
Sve èešæi i intenzivniji požari mogu biti posledica klimatskih promena/Getty Images

Ove nedelje predsednika Srbije čeka niz sastanaka o Kosovu, a ostatak sveta razgovori o klimatskim promenama, odluka o ekshumaciji Fransiska Franka, odbojkaške utakmice i Evropska noć istraživača.

1. Samit o klimatskim promenama

Getty Images
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ugostiće svetske lidere na samitu o klimatskim promenama u Njujorku 23. septembra.

On je pozvao lidere država da na samit dođu sa konkretnim i realnim planovima o tome kako će njihove države ispuniti obaveze preuzete potpisivanjem Pariskom sporazuma 2015. godine.

Greta Tunberg, 16-godišnja aktivistkinja iz Švedske, prisustvovaće samitu.

Predsednik Amerike Donald Tramp ne planira da učestvuje.

2. Da li će sud dozvoliti ekshumaciju tela Fransiska Franka

Vrhovni sud Španije objaviće u utorak, 24. septembra, odluku o ekshumaciji tela diktatora Franciska Franka koji je vladao Španijom od 1936. godine do smrti 1975.

Socijalisti koji su na vlasti u Španiji, žele da se Frankovo telo prebaci iz mauzoleja na groblje u blizini Madrida gde bi bio sahranjen pored supruge.

Mauzolej mnogi vide kao spomenik fašistima.

Frankova porodica, međutim, u više navrata je stopirala planove Vlade. Za Frankove potomke - pored mauzoleja - jedino prihvatljivo mesto na koje može biti preneto njegovo telo je kripta unutar katedrale u Madridu. Iz Vlade su već saopštili da to neće biti moguće.

Socijalisti žele da mauzolej pretvore u spomenik žrtvama rata u kom je stradalo oko pola miliona ljudi.

3. Vučić u Ujedinjenim nacijama

Fonet
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić putuje u Njujork gde će se 26. septembra obratiti članovima Generalne skupštine Ujedinjenih nacija čije 74. zasedanje počinje dva dana ranije.

Generalnoj skupštini obratiće se i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predstavnik Bosne i Hercegovine, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama i premijer Slovenije Marjan Šarec.

Vučić će tokom boravka u Njujorku imati niz sastanaka, a glavna tačka njegove agende su odnosi Beograda i Prištine, saopšteno je iz službe sa saradnju sa medijima.

On će se u Njujorku sresti sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterešom, vršiocem dužnosti pomoćnika sekretara za evropske i evroazijske poslove u Stejt departmentu Filipom Rikerom, predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom i ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovim, između ostalih.

4. Evropsko prvenstvo u odbojci

Odbojkaši Srbije igraće protiv reprezentacije Ukrajine utakmicu četvrtfinala Evropskog prvenstva u utorak 24. septembra u Belgiji.
Aleksandar Atanasijeviæ i Marko Podrašèanin/MARCO BERTORELLO/AFP/Getty Images
Polufinalne utakmice igraće se u četvrtak i petak, a finale je zakazano za nedelju.

5. Evropska noć istraživača u 29 gradova u Srbiji

Aleksandar Atanasijeviæ i Marko Podrašèanin/MARCO BERTORELLO/AFP/Getty Images
Evropska noć istraživača održava se u petak, 27. septembra u 27 zemalja. U Srbiji će ova manifestacija biti održana u 29 gradova, što je najveći broj do sada, navodi se na sajtu organizatora.

Posetioci će moći da se upoznaju sa robotima , saznaju kako se arhitekte bore protiv klimatskih promena, učestvuju u hemijskim eksperimentima , vide stare astronomske instrumente uz pomoć kojih su otkrivene brojne tajne svemira i da se upoznaju sa naučnicima.

Cilj Evropske noći nauka je da nauku približi građanima i deci. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: