BBC na srpskom - B92

Na Novom Zelandu farbaju galebove da bi sačuvali živote

Na Novom Zelandu farbaju galebove zbog bezbednosnih mera na aerodromu.

Izvor: BBC
Podeli
Galeb sa crnim krilima/Amada44/ Wikimedia Commons
Galeb sa crnim krilima/Amada44/ Wikimedia Commons

Na aerodromu Elington na Novom Zelandu sprovodi se eksperiment u kome galebove farbaju prehrambenom bojom kako bi pomogli pilotima da izbegnu udare u jata ptica.

Galebovi sa crnim leđima su postali veliki problem na Novom Zelandu, pa je odlučeno da se deponije oko aerodroma stave pod prismotru kako bi se utvrdilo gde se hrane i gde ih ima najviše.

Radnici su tokom tog procesa koji je počeo prošle godine, ptice bojili narandžastom, zelenom i plavom bojom.Udari ptica su velika opasnost za pilote. Jato galebova je u avgustu izazvalo pad jednog aviona u Rusiji.

Privremena boja

Velington aerodrom na zalivu Kuk/Wellington Airport/YouTube
Velington aerodrom na zalivu Kuk/Wellington Airport/YouTube

Boja se ispira posle nekoliko nedelja i ptice se unapred pripremaju za to, jer ih prskaju vodom u okviru programa kojim rukovodi Velington, Hat Siti, saveta Porirua, univerziteta Viktorija i Odeljenja za zaštitu.

Javnost je na taj način preko sajta aerodroma mogla da prati obeležene galebove.

Portparol aerodroma Greg Tomas rekao je da je operacija uspela i da mu nije čudno što većina ptica dolazi sa deponije u južnom Landfilu."To je najveća deponija u regionu Velington, a i najbliža aerodromu jer je četiri kilometara udaljena od aerodroma", rekao je.

U poslednjem izveštaju Novozelandske uprave za civilno vazduhoplovstvo piše da je broj ptica na aerodromu Velingtonu i dalje mali, a šef operacije Met Paliser kaže da im je na prvom mestu bezbednost putnika, ali i ptica.

Ova operacija bi mogla da znači i drugim aerodromima oko kojih ima mnogo ptica, kažu iz Odeljenja za zaštitu.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

©BBC na srpskom - B92
strana 1 od 142 idi na stranu