Imena autoputeva: Promene su dobre, ako se rade na pravi način

Imena puteva, gradova i ulica u Srbiji i regionu menjaju se u skladu sa političkim prilikama. U Srbiji možda i najsporije, kaže istoričar Čeda Antić.

BBC

Izvor: BBC

Nedelja, 18.08.2019.

09:45

Imena autoputeva: Promene su dobre, ako se rade na pravi način
Uskoro vožnja po Milošu Velikom/PA

Novi put koji povezuje Beograd i Čačak, a u budućnosti bi trebalo da stigne do Crne Gore, nosiće ime po srpskom knezu Milošu Obrenovića.

Zvaće se autoput Miloša Velikog, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji bi, prema najavama, u nedelju trebalo da otvori ovu deonicu.

"Dobro je da se oda priznanje i poštovanje koje mu do sada nije dato", kaže za BBC na srpskom istoričar Čedomir Antić.

Kaže da je njegova jedina zamerka oko izbora imena autoputa to što nije bilo javne rasprave.

"Nije bilo konsenzusa šire javnosti", smatra Antić.

On je podsetio na reklamu za "Knjaz Miloš" u kojoj stranac "lomi" jezik izgovarajući ime brenda dok reklamira kiselu vodu i kaže "Kndžas Milos".

"Niko nije razmišljao da će tim putem voziti i stranci", kaže istoričac.

Ko je bio Miloš Obrenović?

On je bio sin Višnje Urošević i njenog drugog supruga Teodora Mihailovića, siromašnog seljaka iz Crnogorskog sreza Užičke nahije.

Prezime Obrenović je uzeo po polubratu Milanu, koji je uživao veliki ugled u narodu.

Miloš Obrenović je Srbijom vladao od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. Skoro 20 godina je proveo u izgnanstvu odakle je davao političku podršku pristalicama u Srbiji.

Učestvovao je u Prvom srpskom ustanku kao borac da bi zbog zasluga dobio zvanje vojvode, istakavši se u borbama kod Užica.

Nakon propasti ustanka, bio je jedan od istaknutijih vojvoda koji je ostao u Srbiji.

Dobio je amnestiju od Turaka i postao obor-knez Rudničke, a zatim Požeške i Kragujevačke nahije.

Zbog sve jačih napada Osmanlija stao je na čelo kao izabrani vođa Drugog srpskog ustanka, koji je podigao u Takovu, 1815. godine.

"Borbe" oko imena u regionu

Antić kaže da je Srbija u odnosu na komšije iz regiona bila najsporija kada su u pitanju promene naziva ulica, gradova i puteva.

Autoput koji povezuje Doboj i Banjaluku poneo je naziv 9. januar, kada je parlament Republike Srpske proglasio nezavisnost 1992. godine.

Makedonci su preimenovali aerodrom i autoput iz "Aleksandar Veliki" u Skopski međunarodni aerodrom, odnosno "Prijateljstvo" 2018. godine, zbog pregovora između Skoplja i Atine oko imena države.

Poslednja deonica autoputa koji spaja Kosovo i Albaniju zove se "Ibrahim Rugova" i puštena je u rad 2013. godine.

Tadašnja predsednica Kosova Atifete Jahjaga rekla je da je autoput dokaz da je Kosovo spremno da sopstvenim snagama čini velika dela koja podstiču saradnju i povezuju zemlje i omogućavaju slobodno kretanja ljudi i robe. Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: